Pomo─Ź ┼żrtvam trgovine z ljudmi in preventiva

Nagradni nate─Źaj┬á Bodi pozoren. Bodi previden. 2016┬á (1.4.2016 do 30.11.2016)

Vabimo vse u─Źence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udele┼żenosti v preventivnih aktivnostih na podro─Źju trgovine z ljudmi.┬á Sodelujete lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOMÔÇŽ Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti.

Obvezno prilo┼żite soglasje star┼íev >>>Ela zdesar poster thb

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 12. 2016 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Nate─Źaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected]. Prosimo, da na kuverti ali v sporo─Źilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Nagrajenih bo 51 najboljših med prispelimi vsebinami.

1.nagrada: multifunkcijski predvajalnik glasbe Apple iPod nano,

50 ostalih prakti─Źnih nagrad (USB klju─Źki in nekatere druge nagrade).

Pravila in pogoji za sodelovanje >>>

Brezpla─Źne preventivne delavnice ┬áBodi pozoren. Bodi previden.

So─Źasno z nagradnim nate─Źajem bomo izvajali tudi brezpla─Źne preventivne delavnice Bodi pozoren. Bodi previden. za otroke po zainteresiranih osnovnih ┼íolah (7. do 9. razreda) in v drugih skupinah za otroke v lokalnem okolju. V kolikor ┼żelite izvedbo preventivnih delavnic nas kontaktirajte za termin na [email protected]. ┬áBrezpla─Źne delavnice se bodo izvajale po vsej Sloveniji do 30. aprila 2017.

Nazaj v ┼żivljenjePogovorni ve─Źeri s filmom

Za vse zainteresirane (strokovne delavce in ┼íir┼ío javnost) bomo v ve─Źih lokalnih skupnostih po vsej Sloveniji pripravili pogovorne ve─Źere s filmom na temo trgovina z otroki.

O pogovornih ve─Źerih in ostalih aktivnostih si boste lahko prebrali na FB strani Slovenska karitas proti trgovini z ljudmi ter sli┼íali preko lokalnih radijskih postaj.

 

V kolikor ┼żelite izvedbo pogovornega ve─Źera s filmom nas kontaktirajte za termin.

 

O projektu ┬╗BODI POZOREN. BODI PREVIDEN.┬ź:V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje, bomo v ─Źasu do 30. aprila 2017 poudarjeno izvajali preventivne aktivnosti ozave┼í─Źanja otrok tretje triade osnovne ┼íole ter strokovne in ┼íir┼íe javnosti o trgovini z ljudmi, njenih pasteh, samoza┼í─Źitnem vedenju ter pomembnosti spo┼ítovanja ─Źlovekovega dostojanstva.

http://www.vlada.si/teme_in_projekti/boj_proti_trgovini_z_ljudmi/boj_proti_trgovini_z_ljudmi/

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje.┬áVsebine ne predstavljajo uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.
oztl


Nate─Źaj Bodi pozoren – bodi previden 2015. (1.5.2015 do 31.10.2015)

Vabimo vse u─Źence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udele┼żenosti v preventivnih aktivnostih na podro─Źju trgovine z ljudmi. ┬áSodelujejo lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESEMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOMÔÇŽ Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti.

Obvezno prilo┼żite soglasje star┼íev >>>

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 11. 2015 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Nate─Źaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected]karitas.si.

Prosimo, da na kuverti ali v sporo─Źilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Nagrajenih bo 50 najboljših med prispelimi vsebinami.

  1. nagrada: tabli─Źni ra─Źunalnik,

49 ostalih prakti─Źnih nagrad (USB klju─Źki in nekatere druge prakti─Źne nagrade).

Pravila in pogoji za sodelovanje >>>

—————————————————————————————————————————————————————————

Nate─Źaj ┬áBodi pozoren – bodi previden 2014.(1.5.2014 do 31.9.2014)

20eur_Vabimo vse u─Źence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udele┼żenosti v preventivnih aktivnostih na podro─Źju trgovine z ljudmi. ┬áSodelujejo lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOMÔÇŽ Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti.┬áObvezno prilo┼żite soglasje star┼íev >>>.

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 10. 2014 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Nate─Źaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected]. Prosimo, da na kuverti ali v sporo─Źilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Nate─Źaj je zaklju─Źen. Strokovna komisija je za zmagovalni izdelek nate─Źaja “Bodi pozoren. Bodi previden” izbrala plakat avtorja Dominika G├Ânca iz Murske Sobote.

zmagovalec-natecaja

Nadaljnjih 15 najboljših izdelkov so prispevali:

Lara ┼áuligoj, ─îepovan, risba; Karmen Rabzelj, Velike Brusnice, strip; Matic Kobe, Velike Brusnice, pesem; Tadej Strah, Zabor┼ít pri ┼áentvidu, fotografija; David Dre┼żnjak, Cerklje ob Krki, pesem; Hajdi Kor─Źe, Senovica, pesem; Rebecca Winkler Milovanovi─Ź, ─îepovan, risba;Anja An┼żi─Ź, Loka pri Meng┼íu, zgodba; ┼Żiva Jereb Macur, Dragomelj, risba; Brina Brinovec, Slavina, pesem; Anika Murovec, ─îepovan, risba; Nika Jeri─Ź, Tihaboj, risba; Klara Jeseni─Źnik, ┼átajnhof, strip; Ma┼ía Ram┼íak, Oplotnica, pesem; Magdalena Pinoza, Gra─Źnica, risba.

elan1. nagrada: smu─Źi Elan, prispeva Elan, d.o.o., ┬á
99 ostalih prakti─Źnih nagrad (USB klju─Źki, majicami, son─Źnimi o─Źali in nekaterimi drugimi nagradami).
Pravila in pogoje za sodelovanje >>>

 

Brezpla─Źne preventivne delavnice ┬áBodi pozoren. Bodi previden.

50eur_So─Źasno z nagradnim nate─Źajem bomo izvajali tudi brezpla─Źne preventivne delavnice Bodi pozoren. Bodi previden. za otroke po zainteresiranih osnovnih ┼íolah (7. do 9. razreda) in v drugih skupinah za otroke v lokalnem okolju. V kolikor ┼żelite izvedbo preventivnih delavnic nas kontaktirajte za termin na [email protected]. ┬áBrezpla─Źne delavnice se bodo izvajale po vsej Sloveniji do 31. oktobra 2014.

ukrepajmo-slo

O projektu ┬╗BODI POZOREN. BODI PREVIDEN.┬ź:V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje, bomo v ─Źasu do 31. oktobra 2014 poudarjeno izvajali preventivne aktivnosti ozave┼í─Źanja otrok tretje triade osnovne ┼íole ter strokovne in ┼íir┼íe javnosti o trgovini z ljudmi, njenih pasteh, samoza┼í─Źitnem vedenju ter pomembnosti spo┼ítovanja ─Źlovekovega dostojanstva.

http://www.vlada.si/si/teme in projekti/boj proti trgovini z ljudmi/
Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje.┬áVsebine ne predstavljajo uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.
Urad_vlade_RS_za_komuniciranje__300_dpi

KAKO SE IZOGNITI PASTEM TRGOVINE Z LJUDMI?

 Spoznavaš prijatelje preko interneta?

┬áBi rad-a na hitro veliko zaslu┼żil-a z malo dela?

┬áI┼í─Źe┼í partnerja preko spleta?

┼Żeli┼í biti varu┼íka in se u─Źiti tujega jezika?

┬áSi┬á┼żeli┼í lagodnega ┼żivljenja?

Stop daydreaming

─îe si vsaj na eno vpra┼íanje odgovoril pritrdilno, si potencialna ┼żrtev trgovine z ljudmi!

 

 

NE BODI NAIVEN! LAHKO SE ZGODI TUDI TEBI! 
Lagodno ┼żivljenje brez truda, dela in odgovornosti ne obstaja!

ÔÇó┬á Spoznava┼í prijatelje preko interneta? 24_7
Ne posreduj osebnih podatkov na internetu, v spletnih klepetalnicah, osebe se na internetu lahko predstavljajo za nekaj, kar niso, da bi zavajale druge osebe, ─Źe ima┼í stike z internetnimi znanci, naj potekajo na javnem kraju, v dru┼żbi prijatelja, povej doma─Źim, prijateljem za kraj sre─Źanja.

ÔÇó┬á Bi rad-a na hitro veliko zaslu┼żil-a z malo dela?
Bodi previden pri ponudbah za delo, ki se zdijo predobre, da bi bile resni─Źne (velik zaslu┼żek, malo vlo┼żenega truda); ponudbah za delo, kjer ni to─Źno dolo─Źeno, kaj naj bi bilo tvoje delo in kje naj bi ga opravlja; ponudbah za delo v tujini; preveri verodostojnost delodajalca, resni─Źnost podatkov, ustreznost delovne pogodbe. Oglasi, ki vodijo v trgovino z ljudmi pogosto ponujajo delo stre┼żbe v lokalu, artisti─Źno plesanje, (eroti─Źno ) masa┼żo, animacijski program.

ÔÇó┬á I┼í─Źe┼í partnerja?
Bodi pozoren pri ┼żenitnih posredovalnicah in spletnem posredovanju kontaktov. Osebe (┼íe posebno iz drugih dr┼żav), ponavadi ┼żenskega spola, ki i┼í─Źejo mo┼ża, so pogosto ┼żrtve trgovine z ljudmi. Ne sodeluj v mre┼żi trgovine z ljudmi! Tudi ti si lahko ┼żrtev trgovine z ljudmi, ─Źe posreduje┼í svoje podatke, fotografije nepreverjenim organizacijam.
Se hitro zaljubiš? Posebno dekleta so plen t .i.loverboyev- zapeljevalcev, katerih naloga je preslepitev deklet s pozornostmi, materialnimi dobrinami, obljubam, na koncu pa jih prodajo trgovcem z ljudmi. Če ima tvoj fant veliko denarja, ne da bi delal, bodi previdna!

ÔÇó┬á ┼Żeli┼í biti varu┼íka in se u─Źiti tujega jezika?
Tako imenovano delo au-pair je lahko nevarno. Prijavljaj se na delo varu┼ík prek preverjenih organizacij, preveri ustreznost dogovora o sodelovanju, skrbno varuj osebne dokumente, na razli─Źnih mestih v obleki imej skrite kopije osebnih dokumentov, zapomni si telefonsko ┼ítevilko slovenskega veleposlani┼ítva v tujini, ─Źe je le mogo─Źe imej pri sebi mobilni telefon, povej bli┼żnjim kam potuje┼í; redno se javljaj doma─Źim oz. prijateljem. Slu┼żabni┼ítvo in prisilna prostitucija sta obliki trgovine z ljudmi!

ÔÇó┬á Si ┼żeli┼í lagodnega ┼żivljenja?
Si morda mislil ┼żivljenje brez truda, dela in odgovornosti? Ne bodi naiven, tak┼íno ┼żivljenje ne obstaja. Vsak ─Źlovek i┼í─Źe zase bolj┼íe pogoje za ┼żivljenje in trgovci z ljudmi to spretno izkori┼í─Źajo. Ne bodi naiven. Lahko se zgodi tudi tebi.

Trgovina z ljudmi se pojavlja v razli─Źnih oblikah (prisilna prostitucija, prisilno delo, bera─Źenje, slu┼żabni┼ítvo, trgovina s ─Źlove┼íkimi organi itd.) tako v Sloveniji kot v tujini. Trgovina z ljudmi je oblika organiziranega kriminala .

V primeru, da zazna┼í trgovino z ljudmi ali si ti ┼żrtev, takoj obvesti policijo ali pokli─Źi na telefonsko ┼ítevilko 031 470 151.

Oskrba ┼żrtev trgovine z ljudmi v okviru Slovenske Karitas obsega ustrezno namestitev, prehrano in oskrbo ┼żrtev, socialno, psiholo┼íko in pravno pomo─Ź,┬á zagotavljanje prevajalskih storitev, tolma─Źenja in urejanje statusa, svetovanje in informacije v zvezi z zakonitimi pravicami, v jeziku, ki ga razumejo, izvajanje ukrepov v smislu socializacije, revitalizacije in reintegracije ter zagovorni┼ítvo in opolnomo─Źenje.

Slovenska Karitas se povezuje v mre┼żo organizacij v Sloveniji in v tujini (pristojne dr┼żavne in┼ítitucije, Coatnet, Caritas Europa, Caritas Internationalis, NVO ..) tel.: 01/ 300 59 62 , GSM: 031/ 470- 151 (de┼żurstvo) e-naslov: [email protected]