Spoštovani,

namesto v državni proračun lahko 1 % dohodnine, ki jo od vas v vsakem primeru vzame država, namenite Slovenski karitas za pomoč ljudem v stiski. Če se  do sedaj še niste odločili za namenitev dela dohodnine, lahko to storite kadarkoli.

Vaša odločitev za vas ne predstavlja nikakršne dodatne finančne oziroma davčne obremenitve. Odločitev velja za nedoločen čas do preklica ali spremembe. Razvidna je na davčni odločbi ali informativnem izračunu.

Obvestilo:
– Za vse namenitelje, ki ste namenitev oddali v preteklih letih se je delež namenitve dohodnine z 1.1.2021 avtomatično podvojil, zato ni potrebno ničesar spreminjati ali vlagati.
– Za vse, ki namenitev oddajate prvič ali jo spreminjate, je rok za oddajo namenitve dohodnine za leto 2020 podaljšan do 31. maja 2021.

Vabimo vas, da si vzamete samo nekaj minut časa in izpolnite obrazec, ki vključuje tudi sestavljivo kuverto s plačano poštnino. Prejeti obrazec bomo posredovali vaši pristojni davčni izpostavi.

Pismo z obrazcem  z zahtevo
za namenitev dela odmerjene dohodnine

(znamka ni potrebna – klikni za PDF)

 Elektronsko lahko izpolnite obrazec na spletni strani eDavki tisti uporabniki, ki imate enega od certifikatov: SIGOV, SIGEN, NLB CA, POSTARCA, HALCOM

POMEMBNE INFORMACIJE:

Vašo davčno številko, ki jo potrebujete za izpolnitev obrazca, najhitreje najdete na vaši plačilni listi ali na odločbi za dohodnino.

Vašo izpostavo davčnega urada, ki jo potrebujete za izpolnitev obrazca, najdete tukaj ali pa na odločbi za dohodnino.

Kdor se še ni odločil za namenitev dela dohodnine ali pa želi spremeniti svojo odločitev, lahko to stori kadarkoli v prihodnosti in sicer tako, da izpolni zgornji obrazec in nam ga posreduje.

Kot je razvidno, je na obrazec potrebno vnesti svoje ime, naslov, davčno številko, pristojni davčni urad, datum in podpis.

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja.

Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Obrazec lahko pošljete tudi direktno na vašo davčno izpostavo,
potrebujete le znamko
(klikni za PDF)

V skladu z zakonom o dohodnini in uredbo vlade RS je Slovenska karitas kot humanitarna in dobrodelna organizacija upravičena, da ji davčni zavezanci lahko namenijo 1 % odmerjene dohodnine.
Davčna številka Slovenske karitas je 20210795.