Smernice za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi v zdravstvu in socialnem varstvu

Strokovni delavci v zdravstvu in socialnem varstvu so pogosto edina vez med žrtvijo in programi za pomoč. Zato bodimo pozorni. K ukrepanju nas zavezuje tudi zakonodaja.

Zdravstvenim delavcem bodo v pomoč konkretni primeri, katera vprašanja žrtvi postaviti. Pri tem je pomembno da poznajo različne pojavne oblike in kako z njo komunicirajo.

Kaj storiti, če osebo prepoznate kot žrtev trgovine z ljudmi

Kot splošni zdravnik in svetovalni delavci lahko žrtvi trgovine z ljudmi rešite ne samo zdravje, pač pa tudi življenje. Pri tem:

 • prizadevajte si zabeležiti čim več informacij o situaciji
 • če sumite, da je žrtev v neposredni nevarnosti, o tem obvestite pristojne ustanove pri čemer pazite, da ne ogrožate žrtve in sebe
 • bodite sočutni do osebe
 • bodite diskretni pri podajanju potrebnih informacij.

Kako pristopiti do domnevne žrtve trgovine z ljudmi:

 • poskrbite za varnost, zaupnost in individualen pristop
 • do žrtve bodite spoštljivi in empatični; sprašujte jo tankočutno in razumljivo
 • prisluhnite aktivno in odzivno
 • upoštevajte znake, da žrtev trgovine z ljudmi potrebuje odmor
 • ohranjajte strokovnost
 • verjemite in ne sodite – pustite ob strani vse predsodke
 • ponudite pomoč.

Temelji pomoči žrtvam trgovine z ljudmi:

 1. zagotovite (si) varnost: kadar sumite, da gre za žrtev trgovine z ljudmi, poskrbite za zasebnost pri svojem delu
 2. vprašajte: komunicirajte počasi in sočutno
 3. prisluhnite: spremljajte verbalno in neverbalno izražanje
 4. opazujte: preverite kazalnike trgovine z ljudmi
 5. ukrepajte: če ocenite, da je oseba žrtev trgovine z ljudmi, jo spodbudite, da skupaj poiščeta (potrebno) pomoč.

Smernice za pogovor z domnevno žrtvijo trgovine z ljudmi

»Opažam, da ste tujec, in morda tudi nimate nikogar, ki bi mu lahko zaupali in pri njem poiskali pomoč. Morda ste celo žrtev trgovine z ljudmi. To pomeni, da vam je odvzeta svoboda in/ali vas izkoriščajo pri delu. Morda ima kdo nad vami nadzor, tudi o svojih osebnih zadevah ne odločate sami, vam je odvzeta možnost komuniciranja/stika z bližnjimi in z okolico, so vam bili morda odvzeti osebni dokumenti, opravljate neplačano delo oz. nekdo nadzoruje vaš zaslužek, so vam odvzeli mobilni telefon …

Vedite, da imate, tako kot vsak človek, pravico do pravičnega plačila, do varstva zdravja in svobodnega gibanja. Če so vam te pravice kršene, poskusite stopiti v stik z eno od teh organizacij.«

Vprašanja za pomoč pri prepoznavi žrtve

Postavite spodaj navedena vprašanja in spremljajte odzive. V primeru da žrtev ne govori slovensko, vam bodo v pomoč prevodi v 4 tuje jezike: rusko, angleško, albansko in srbsko.

»Prosim, odgovorite mi na vprašanja. To, kar boste povedali, je zaupno in bo ostalo v naši ordinaciji.«

 • Imate zdravstveno kartico? Če ne vi, kdo ima vaše dokumente?
 • Ali ste prišli sami?
 • Kaj vas boli? / Kje ste poškodovani? Pokažite.
 • Kako dolgo že opažate bolečino (koliko dni, mesecev, let)?
 • Ali se počutite ogroženo?
 • Ali veste, v kateri državi ste?
 • Ali poznate naslov, kjer bivate?
 • Koliko vas živi skupaj v stanovanju/hiši?
 • Imate dovoljenje za delo, dovoljenje za bivanje?
 • Kam pošljemo bolniški list?

Primeri obravnave žrtev trgovine z ljudmi v zdravstvu

V primeru, ki ga obravnavajo na Floridi v Združenih državah Amerike proti McKinleyju, so medicinske sestre preprečile, da bi trgovci z ljudmi za namen prostitucije odpeljali žrtev z urgentnega oddelka. Žrtev, ki jo je ugrabil trgovec iz prostorov pralnice, je pobegnila in poiskala pomoč na bližnji policijski in gasilski postaji. Z rešilcem so jo prepeljali na urgenco, kjer so ji zdravili modrice in zlomljen zob. Trgovec je rešilcu sledil do bolnišnice. Po prihodu je poskušal žrtev odpeljati. Medicinska sestra je žrtev prosila, naj opiše prijatelja, s katerim se je srečala v bolnišnici. Žrtvin opis se ni ujemal s človekom v čakalnici. Policiji je potem uspelo identificirati in aretirati trgovce z ljudmi. Obtoženi je bil obsojen zaradi ugrabitve in trgovine z ljudmi za namen prostitucije.

Nekatera zdravstvena stanja se lahko začnejo kot manjše težave, vendar postanejo resna, če jih ne zdravimo. V primeru trgovine z ljudmi v Washingtonu sta diplomat in njegova žena štiri leta zadrževala mlado žensko v domačem služabništvu in ji nista ničesar plačala. V tem času je žrtev utrpela hudo vrasle nohte, ki jih leta ni zdravila. Brez bolečin ni mogla nositi čevljev in hoditi. Par ji je končno dovolili pregled pri zdravniku; zaradi njenega stanja je bila nujna operativna odstranitev vraščenih nohtov. Zdravnica je žrtvi povedala, da bi lahko, če bi še čakala na zdravljenje, morda izgubila nožne prste.

V primeru Združene države Amerike proti Lawsonu je obtoženi omamil mladoletno dekle iz Floride v Las Vegasu in jo prisilil v spolni odnos za komercialne namene. Žrtev je med seksom doživela hude bolečine. Odšla je k zdravniku, ki ji je rekel, da ima vaginalne poškodbe ter ji svetoval, naj vsaj teden dni nima spolnih odnosov. Žrtev je zdravnika prosila, naj ji navedeno omejitev naredi tudi pisno. Primer takrat ni bil opredeljen kot trgovina z ljudmi. Sodni dokumenti kažejo, da se je žrtev vrnila k trgovcu, ki je bil pozneje aretiran. Obtoženi je priznal krivdo za trgovino z ljudmi za namen prostitucije in bil obsojen na 17 let in pol zapora.

V primeru trgovine z ljudmi v Južni Karolini je delavec restavracije prispel v bolnišnico s hudimi opeklinami z vročim oljem. Moški je kasneje v zadevi civilne trgovine z ljudmi zatrjeval, da je bil pridržan v prisilno delo v kitajski restavraciji, kjer je utrpel poškodbo. Obtoženi naj bi žrtev našel v bolnišnici, in medtem ko se je ta še vedno zdravila proti bolečinam, jo je odpeljal iz zdravstvene ustanove proti njeni volji in brez dovoljenja žrtve ter proti zdravniškim nasvetom ali dovoljenja zdravnikov.

Preberite tudi

Vsebina je nastala v okviru projekta Zdrav, zavarovan in pravično plačan, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje.