Mnogi v Sloveniji nimajo možnosti, da se sami preživijo. Pomagajmo jim.

V prvih majskih dneh začenjamo z dobrodelno akcijo POMAGAJMO PREŽIVETI IN ŽIVETI. Namenjena je predvsem pomoči starejšim, vključevanju trajno nezaposljivih in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki v Sloveniji.

Žal se za mnoge, ki jim redno pomagamo na Karitas, kljub trenutno boljšim gospodarskim kazalcem in zaposljivosti razmere ne izboljšujejo. Z vključevanjem trajno nezaposljivih oseb pomagamo pri pridobivanju novih veščin za delo ter povezovanju v skupnost.

Komu je namenjena akcija Pomagajmo preživeti?

V materialnem pomanjkanju je več kot 40.000 gospodinjstev, ki jim redno pomagamo predvsem s hrano in plačilom položnic. Temu pa se pridružujejo mnogi, ki so dobili delo, vendar prejemajo minimalno plačo ali zelo nizke dohodke, s katerimi v svojih okoliščinah zelo težko preživijo. Število novih prejemnikov pomoči se bo zaradi vse višjih osnovnih stroškov za energijo, hrano in nujne potrebščine še povečalo.

Z vašo pomočjo želimo še naprej biti v oporo vsem, ki živijo v pomanjkanju in negotovosti. Pomagajmo drug drugemu, da bo pot iz težav lažja. Solidarnost, ki jo izrazimo z darom ali sočutno pozornostjo do ljudi v stiski, ima neprecenljivo vrednost.


Kako lahko darujete v akciji Pomagajmo preživeti?

Za zbiranje donacij smo pripravili različne oblike zbiranja denarja.

1. Za donacijo preko mobilnega telefona lahko uporabite QR kodo.

2. Lahko plačate tudi preko UPN naloga v spletni banki ali drugih mestih za plačilo položnic. Podatki za nakazilo:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: POMAGAJMO PREŽIVETI IN ŽIVETI
SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 930
Informacije po telefonu: 01/300 59 60

Primer pravilno izpolnjene položnice:

3. Nakazilo z mBills:

Z aplikacijo mBiils (odprite aplikacijo, pritisnite na velik znak za EUR, izberite Slikaj in plačaj – QR. Odprla se vam bo stran)

4. Z namenitvijo 1 % dohodnine:

Sami odločite, komu bo namenjen vaš odstotek dohodnine, ki bi sicer ostal v državnem proračunu. Izpolnite Pismo z obrazcem  z zahtevo za namenitev dela odmerjene dohodnine (znamka ni potrebna), ga izpolnite in pošljete na naš naslov. Vlogo oddate lahko tudi elektronsko tako, da izpolnite obrazec na spletni strani eDavki. Več podrobnosti na strani namenitev-dohodnine.


Gradiva Pomagajmo preživeti in živeti 2022:

Video:

Radijski oglas (wav)

Sporočilo za javnost (pdf)

Tiskani oglas:

Plakat (pdf)

Galerija slik z novinarske konference

Poročilo: Pomoč Karitas v Sloveniji v letu 2021

V letu 2021 je v Sloveniji v okviru mreže Karitas delovala krovna organizacija Slovenska karitas, šest škofijskih Karitas, 453 župnijskih in območnih Karitas ter dva zavoda, ki izvajata socialno varstvene programe na področju pomoči ženskam v stiski in pomoči zasvojenim. V Karitas je v letu 2021 delovalo več kot 9.000 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 543.300 ur prostovoljnega
dela.

V letu 2021 je bilo v različne programe Karitas vključenih več kot 114.000 oseb, od tega več kot 21.900 otrok in 26.700 starejših.

Pomoč v hrani je skupaj prejemalo 89.754 oseb:

 • 74.100 staršev z otroki in posameznikov,
 • 15.030 starejših ter
 • 624 brezdomcev.

Iskrena zahvala vsem vam,
spoštovani darovalci,
ki ste to omogočili in hvala,
če nam boste stali ob strani tudi v prihodnje.


Bi želeli, da vam pravilno izpolnjeno položnico pošljemo na dom?

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.

  Izjava Slovenske karitas o varstvu osebnih podatkov

  Za podporo pri akciji v letu 2021 se zahvaljujemo naslednjim medijem:

  Radio Slovenija 1, Radio 1, Radio Antena, Radi Express, Radio Pohorje, Radio Capris, Radio Celje, Primorski val, Radio City, Murski val, Radio Prlek, Radio Robin, Radio Slovenske Gorice, Radio Triglav, Radio Gorenc, Radio Univox, Radio Velenje, Radio Zeleni Val, Moj radio, Radio Ptuj, Radio Ognjišče,  Radio Center Nacionalno, A radio, Radio Dur, Radio Tomi, Radio Sraka, Družina, Gorenjski glas, Vestnik,Dnevnik, Nedeljski Dnevnik, Novi tednik, Delo, InStore, Demokracija, Seniorske novice, Notranjsko Primorske novice, Finance, Naš Čas, MMS-RTV Slovenija, Med.Over.Net,  Tsmedia, Exodus TV, TV Novo mesto, Televizija Celje, Golica TV, Savinjska TV