Mnogi v Sloveniji nimajo možnosti, da se sami preživijo. Pomagajmo jim.

Slovenska karitas v tem tednu začenja z redno vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena predvsem pomoči starejšim, vključevanju trajno nezaposljivih in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki v Sloveniji. Žal za številne posameznike pomoč Karitas postaja ključnega pomena za preživetje. Revščina ne izbira in resno posega v dostojanstvo vsakega posameznika. Lani je materialno pomoč in pomoč pri plačilu najnujnejših položnic na Karitas prejelo več kot 18.679 starejših, kar 6 % več kot v letu prej. Temu se pridružuje preko 8.000 posameznikov v aktivni dobi, ki živijo sami. Celotna pomoč navedenima skupinama pa je presegla 1,4 mio EUR iz naslova EU hrane, sredstev FIHO in lokalnih skupnosti.   
V lanskoletni dobrodelni akciji se je zbralo 132.779,16 EUR za materialno pomoč na lokalni ravni v obliki hrane ter higienskih pripomočkov in plačilu najnujnejših položnic (stanovanjskih stroškov, ogrevanja, elektrike …). Del zbranih sredstev je bil namenjen tudi programom socialnega vključevanja, predvsem učenju uporabnih spretnosti, vključevanju v prilagojene oblike dela, aktivaciji preko spremljanega prostovoljstva in v individualno svetovanje. Tudi letos, glede na potrebe, želimo na Karitas učinkovito pomagati v še večjem obsegu.

Komu je namenjena akcija Pomagajmo preživeti?

V materialnem pomanjkanju je več kot 40.000 gospodinjstev, ki jim redno pomagamo predvsem s hrano in plačilom položnic. Zbrana sredstva so namenjena predvsem materialni pomoči na lokalni ravni v obliki hrane ter higienskih pripomočkov in plačilu najnujnejših položnic (stanarine, stanovanjskih stroškov, ogrevanja, elektrike…). Del zbranih sredstev je namenjen tudi programom socialnega vključevanja, predvsem učenju uporabnih spretnosti, vključevanju v prilagojene oblike dela, aktivaciji preko spremljanega prostovoljstva in v individualno svetovanje. Tudi letos, glede na potrebe, želimo na Karitas učinkovito pomagati v še večjem obsegu.

Z vašo pomočjo želimo še naprej biti v oporo vsem, ki živijo v pomanjkanju in negotovosti. Pomagajmo drug drugemu, da bo pot iz težav lažja. Solidarnost, ki jo izrazimo z darom ali sočutno pozornostjo do ljudi v stiski, ima neprecenljivo vrednost.


Kako lahko darujete v akciji Pomagajmo preživeti?

Za zbiranje donacij smo pripravili različne oblike zbiranja denarja.

1. Za donacijo preko mobilnega telefona lahko uporabite QR kodo.

2. Lahko plačate tudi preko UPN naloga v spletni banki ali drugih mestih za plačilo položnic. Podatki za nakazilo:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: POMAGAJMO PREŽIVETI IN ŽIVETI
SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 930
Informacije po telefonu: 01/300 59 60

Primer pravilno izpolnjene položnice:

3. Nakazilo z mBills:

Z aplikacijo mBiils (odprite aplikacijo, pritisnite na velik znak za EUR, izberite Slikaj in plačaj – QR. Odprla se vam bo stran)

4. Z namenitvijo 1 % dohodnine:

Sami odločite, komu bo namenjen vaš odstotek dohodnine, ki bi sicer ostal v državnem proračunu. Izpolnite Pismo z obrazcem  z zahtevo za namenitev dela odmerjene dohodnine (znamka ni potrebna), ga izpolnite in pošljete na naš naslov. Vlogo oddate lahko tudi elektronsko tako, da izpolnite obrazec na spletni strani eDavki. Več podrobnosti na strani namenitev-dohodnine.


Gradiva Pomagajmo preživeti in živeti 202:

Radijski oglas (wav)

Sporočilo za javnost (pdf)

Plakat (pdf)

Galerija slik z novinarske konference

Iskrena zahvala vsem vam,
spoštovani darovalci,
ki ste to omogočili in hvala,
če nam boste stali ob strani tudi v prihodnje.


Bi želeli, da vam pravilno izpolnjeno položnico pošljemo na dom?

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.

  Izjava Slovenske karitas o varstvu osebnih podatkov

  Za podporo pri akciji v letu 2023 se zahvaljujemo naslednjim medijem:

  Radio Slovenija 1, Radio 1, Radio Antena, Radi Express, Radio Pohorje, Radio Capris, Radio Celje, Primorski val, Radio City, Murski val, Radio Prlek, Radio Robin, Radio Slovenske Gorice, Radio Triglav, Radio Gorenc, Radio Univox, Radio Velenje, Radio Zeleni Val, Moj radio, Radio Ptuj, Radio Ognjišče,  Radio Center Nacionalno, A radio, Radio Dur, Radio Tomi, Radio Sraka, Družina, Gorenjski glas, Vestnik, Dnevnik, Nedeljski Dnevnik, Novi tednik, Delo, InStore, Demokracija, Seniorske novice, Notranjsko Primorske novice, Finance, Naš Čas, MMS-RTV Slovenija, Med.Over.Net,  Tsmedia, Exodus TV, TV Novo mesto, Televizija Celje, Golica TV, Savinjska TV