Osveščanje in preventiva

Delavnice za osnovne in srednje šole

Nagradni natečaj  Bodi pozoren. Bodi previden. 2016  (1.4.2016 do 30.11.2016)

Vabimo vse učence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udeleženosti v preventivnih aktivnostih na področju trgovine z ljudmi.  Sodelujete lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOM… Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti.

Obvezno priložite soglasje staršev >>>Ela zdesar poster thb

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 12. 2016 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Natečaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected]. Prosimo, da na kuverti ali v sporočilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Nagrajenih bo 51 najboljših med prispelimi vsebinami.

1.nagrada: multifunkcijski predvajalnik glasbe Apple iPod nano,

50 ostalih praktičnih nagrad (USB ključki in nekatere druge nagrade).

Pravila in pogoji za sodelovanje >>>

Brezplačne preventivne delavnice  Bodi pozoren. Bodi previden.

Sočasno z nagradnim natečajem bomo izvajali tudi brezplačne preventivne delavnice Bodi pozoren. Bodi previden. za otroke po zainteresiranih osnovnih šolah (7. do 9. razreda) in v drugih skupinah za otroke v lokalnem okolju. V kolikor želite izvedbo preventivnih delavnic nas kontaktirajte za termin na [email protected].  Brezplačne delavnice se bodo izvajale po vsej Sloveniji do 30. aprila 2017.

Nazaj v življenjePogovorni večeri s filmom

Za vse zainteresirane (strokovne delavce in širšo javnost) bomo v večih lokalnih skupnostih po vsej Sloveniji pripravili pogovorne večere s filmom na temo trgovina z otroki.

O pogovornih večerih in ostalih aktivnostih si boste lahko prebrali na FB strani Slovenska karitas proti trgovini z ljudmi ter slišali preko lokalnih radijskih postaj.

 

V kolikor želite izvedbo pogovornega večera s filmom nas kontaktirajte za termin.

 

O projektu »BODI POZOREN. BODI PREVIDEN.«:V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje, bomo v času do 30. aprila 2017 poudarjeno izvajali preventivne aktivnosti ozaveščanja otrok tretje triade osnovne šole ter strokovne in širše javnosti o trgovini z ljudmi, njenih pasteh, samozaščitnem vedenju ter pomembnosti spoštovanja človekovega dostojanstva.

http://www.vlada.si/teme_in_projekti/boj_proti_trgovini_z_ljudmi/boj_proti_trgovini_z_ljudmi/

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje. Vsebine ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.
oztl


Natečaj Bodi pozoren – bodi previden 2015. (1.5.2015 do 31.10.2015)

Vabimo vse učence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udeleženosti v preventivnih aktivnostih na področju trgovine z ljudmi.  Sodelujejo lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESEMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOM… Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti.

Obvezno priložite soglasje staršev >>>

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 11. 2015 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Natečaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected].

Prosimo, da na kuverti ali v sporočilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Nagrajenih bo 50 najboljših med prispelimi vsebinami.

  1. nagrada: tablični računalnik,

49 ostalih praktičnih nagrad (USB ključki in nekatere druge praktične nagrade).

Pravila in pogoji za sodelovanje >>>

—————————————————————————————————————————————————————————

Natečaj  Bodi pozoren – bodi previden 2014.(1.5.2014 do 31.9.2014)

20eur_Vabimo vse učence 7., 8. in 9. razredov k aktivni udeleženosti v preventivnih aktivnostih na področju trgovine z ljudmi.  Sodelujejo lahko s svojo samostojno avtorsko vsebino namenjeno sovrstnikom: STRIPOM, SLIKO, PESMIJO, ZGODBO, SPLETNO STRANJO, FOTOGRAFIJO, PLAKATOM… Tema izdelkov je pojav trgovine z ljudmi in njegove posledice, pasti za mlade in kako se pastem izogniti. Obvezno priložite soglasje staršev >>>.

Strokovna komisija bo ocenila izdelke, ki bodo do 1. 10. 2014 prispeli na naslov Slovenske karitas s pripisom Natečaj Bodi pozoren. Bodi previden. ali na e-naslov: [email protected]. Prosimo, da na kuverti ali v sporočilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.

Natečaj je zaključen. Strokovna komisija je za zmagovalni izdelek natečaja “Bodi pozoren. Bodi previden” izbrala plakat avtorja Dominika Gönca iz Murske Sobote.

zmagovalec-natecaja

Nadaljnjih 15 najboljših izdelkov so prispevali:

Lara Šuligoj, Čepovan, risba; Karmen Rabzelj, Velike Brusnice, strip; Matic Kobe, Velike Brusnice, pesem; Tadej Strah, Zaboršt pri Šentvidu, fotografija; David Drežnjak, Cerklje ob Krki, pesem; Hajdi Korče, Senovica, pesem; Rebecca Winkler Milovanovič, Čepovan, risba;Anja Anžič, Loka pri Mengšu, zgodba; Živa Jereb Macur, Dragomelj, risba; Brina Brinovec, Slavina, pesem; Anika Murovec, Čepovan, risba; Nika Jerič, Tihaboj, risba; Klara Jeseničnik, Štajnhof, strip; Maša Ramšak, Oplotnica, pesem; Magdalena Pinoza, Gračnica, risba.

elan1. nagrada: smuči Elan, prispeva Elan, d.o.o.,  
99 ostalih praktičnih nagrad (USB ključki, majicami, sončnimi očali in nekaterimi drugimi nagradami).
Pravila in pogoje za sodelovanje >>>

 

Brezplačne preventivne delavnice  Bodi pozoren. Bodi previden.

50eur_Sočasno z nagradnim natečajem bomo izvajali tudi brezplačne preventivne delavnice Bodi pozoren. Bodi previden. za otroke po zainteresiranih osnovnih šolah (7. do 9. razreda) in v drugih skupinah za otroke v lokalnem okolju. V kolikor želite izvedbo preventivnih delavnic nas kontaktirajte za termin na [email protected].  Brezplačne delavnice se bodo izvajale po vsej Sloveniji do 31. oktobra 2014.

ukrepajmo-slo

O projektu »BODI POZOREN. BODI PREVIDEN.«:V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje, bomo v času do 31. oktobra 2014 poudarjeno izvajali preventivne aktivnosti ozaveščanja otrok tretje triade osnovne šole ter strokovne in širše javnosti o trgovini z ljudmi, njenih pasteh, samozaščitnem vedenju ter pomembnosti spoštovanja človekovega dostojanstva.

http://www.vlada.si/si/teme in projekti/boj proti trgovini z ljudmi/
Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje. Vsebine ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.
Urad_vlade_RS_za_komuniciranje__300_dpi

KAKO SE IZOGNITI PASTEM TRGOVINE Z LJUDMI?

 Spoznavaš prijatelje preko interneta?

 Bi rad-a na hitro veliko zaslužil-a z malo dela?

 Iščeš partnerja preko spleta?

Želiš biti varuška in se učiti tujega jezika?

 Si želiš lagodnega življenja?

Stop daydreaming

Če si vsaj na eno vprašanje odgovoril pritrdilno, si potencialna žrtev trgovine z ljudmi!

 

 

NE BODI NAIVEN! LAHKO SE ZGODI TUDI TEBI! 
Lagodno življenje brez truda, dela in odgovornosti ne obstaja!

•  Spoznavaš prijatelje preko interneta? 24_7
Ne posreduj osebnih podatkov na internetu, v spletnih klepetalnicah, osebe se na internetu lahko predstavljajo za nekaj, kar niso, da bi zavajale druge osebe, če imaš stike z internetnimi znanci, naj potekajo na javnem kraju, v družbi prijatelja, povej domačim, prijateljem za kraj srečanja.

•  Bi rad-a na hitro veliko zaslužil-a z malo dela?
Bodi previden pri ponudbah za delo, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične (velik zaslužek, malo vloženega truda); ponudbah za delo, kjer ni točno določeno, kaj naj bi bilo tvoje delo in kje naj bi ga opravlja; ponudbah za delo v tujini; preveri verodostojnost delodajalca, resničnost podatkov, ustreznost delovne pogodbe. Oglasi, ki vodijo v trgovino z ljudmi pogosto ponujajo delo strežbe v lokalu, artistično plesanje, (erotično ) masažo, animacijski program.

•  Iščeš partnerja?
Bodi pozoren pri ženitnih posredovalnicah in spletnem posredovanju kontaktov. Osebe (še posebno iz drugih držav), ponavadi ženskega spola, ki iščejo moža, so pogosto žrtve trgovine z ljudmi. Ne sodeluj v mreži trgovine z ljudmi! Tudi ti si lahko žrtev trgovine z ljudmi, če posreduješ svoje podatke, fotografije nepreverjenim organizacijam.
Se hitro zaljubiš? Posebno dekleta so plen t .i.loverboyev- zapeljevalcev, katerih naloga je preslepitev deklet s pozornostmi, materialnimi dobrinami, obljubam, na koncu pa jih prodajo trgovcem z ljudmi. Če ima tvoj fant veliko denarja, ne da bi delal, bodi previdna!

•  Želiš biti varuška in se učiti tujega jezika?
Tako imenovano delo au-pair je lahko nevarno. Prijavljaj se na delo varušk prek preverjenih organizacij, preveri ustreznost dogovora o sodelovanju, skrbno varuj osebne dokumente, na različnih mestih v obleki imej skrite kopije osebnih dokumentov, zapomni si telefonsko številko slovenskega veleposlaništva v tujini, če je le mogoče imej pri sebi mobilni telefon, povej bližnjim kam potuješ; redno se javljaj domačim oz. prijateljem. Služabništvo in prisilna prostitucija sta obliki trgovine z ljudmi!

•  Si želiš lagodnega življenja?
Si morda mislil življenje brez truda, dela in odgovornosti? Ne bodi naiven, takšno življenje ne obstaja. Vsak človek išče zase boljše pogoje za življenje in trgovci z ljudmi to spretno izkoriščajo. Ne bodi naiven. Lahko se zgodi tudi tebi.

Trgovina z ljudmi se pojavlja v različnih oblikah (prisilna prostitucija, prisilno delo, beračenje, služabništvo, trgovina s človeškimi organi itd.) tako v Sloveniji kot v tujini. Trgovina z ljudmi je oblika organiziranega kriminala .

V primeru, da zaznaš trgovino z ljudmi ali si ti žrtev, takoj obvesti policijo ali pokliči na telefonsko številko 031 470 151.

Oskrba žrtev trgovine z ljudmi v okviru Slovenske Karitas obsega ustrezno namestitev, prehrano in oskrbo žrtev, socialno, psihološko in pravno pomoč,  zagotavljanje prevajalskih storitev, tolmačenja in urejanje statusa, svetovanje in informacije v zvezi z zakonitimi pravicami, v jeziku, ki ga razumejo, izvajanje ukrepov v smislu socializacije, revitalizacije in reintegracije ter zagovorništvo in opolnomočenje.

Slovenska Karitas se povezuje v mrežo organizacij v Sloveniji in v tujini (pristojne državne inštitucije, Coatnet, Caritas Europa, Caritas Internationalis, NVO ..) tel.: 01/ 300 59 62 , GSM: 031/ 470- 151 (dežurstvo) e-naslov: [email protected]