Otroci v srcu Afrike potrebujejo vodo, hrano, šole in zdravila.

Revščina v Afriki je še vedno velika

Ljudje v osrčju Afrike in na podeželju, kjer pomagamo, živijo res preprosto. V hiši iz blata z eno posteljo za odrasle in eno za otroke. Nimajo elektrike, vode, omar in kuhajo na odprtem ognju. Preživetje je večinoma odvisno od kmetovanja. Nekateri so tako revni, da si morajo sposoditi motiko za delo na njivi, obleko za obisk zdravnika, nimajo mila in čevljev … Če imajo eno samo kozo, lažje živijo in poskrbijo za otroke, ki so velikokrat podhranjeni.

S pomočjo misijonarjev lahko preživijo v domačem okolju

Že 14. leto skupaj z misijonarkami in misijonarji ter vašo podporo odgovarjamo na stiske revnih v Afriki in jim pomagamo, da bi se razvijali v svojem domačem okolju in tako ne bodo prisiljeni zapustiti doma. Pomagamo z gradnjami šol, zdravstvenih centrov, vodnjakov in nakupi hrane za podhranjene otroke. Domačini so vedno vključeni v gradbena dela. Pridobivajo veščine in zaslužijo za preživetje družin. Vidijo upanje za svojo in prihodnost otrok v domačem okolju.

Hvaležnost do Slovenije je neizmerna

Hvaležnost domačinov v Afriki do sester in Slovencev, ki pomagate, je zares velika. Ob obisku slišimo besede: »Hvala, Slovenija!«. Vedo, da nekdo misli nanje in jih ne pusti samih v njihovi revščini. Sestra Bogdana Kavčič ob tem pove: »Res iz srca hvala, ker podpirate nas, sestre, da smo lahko blizu ubogim. Ostajam ganjena in brez besed. Rečem lahko samo »skoncentrirana« hvala.«

Prosimo vas, da tudi letos odprete svoja srca in priskočite na pomoč revnim v Afriki! HVALA!

Pomoč, ki jo želimo z vašo podporo uresničiti z letošnjo dobrodelno akcijo ZA SRCE AFRIKE:

V Safi v Centralnoafriški republiki bomo nadaljevali z nakupi hrane za 300 podhranjenih otrok in za njihove matere, ki dojijo.

V Bujumburi v Burundiju bomo s sestro Vesno Hiti v sklopu Centra Akamuri, kjer imajo v dnevni oskrbi 160 otrok in mladih z duševnimi motnjami in tudi gibalno ovirane, omogočili gradnjo prostorov za fizioterapijo. Terapije bodo na voljo tudi za ostale prebivalce, kar bo pomagalo pri financiranju centra.

»Pavel je eden izmed otrok v Centru Akamuri za otroke s posebnimi potrebami. Star je 9 let in je shodil šele pri 7 letih. Do takrat se je plazil po tleh ter lizal prah in umazanijo s tal. Zaradi svoje duševne motnje je tolkel ob zid in ima glavo vso deformirano. Ko je shodil, je bil presrečen. Prav takim otrokom, ki so drugačni in imajo hude gibalne omejitve, je potrebno posvetiti tisto, kar je najlepše in najbolj potrebno. Še posebej potrebujejo center za fizioterapijo. Z vsem srcem vas prosim za pomoč za izgradnjo in opremo tega centra. Že vnaprej se zahvaljujem za podporo. Največja molitev in največja hvaležnost pa bo prihajala ravno iz src teh otrok.« s. Vesna Hiti, misijonarka v Bujumburi v Burundiju

V Kiguhu v Burundiju bomo dokončali gradnjo in opremili dodatnih 6 učilnic osnovne šole. Tako se bo v enem razredu kvalitetneje učilo le do 50 otrok.

V okrožju Karongi v Ruandi bomo ob podpori MZZ nadaljevali s projektom za trajnostno preživetje družin. Sodelavci Karitas bodo nadaljevali s poučevanjem o kmetijskih praksah, izdelavi opek, pri čemer bodo prejeli tudi 5 preš. Družine bodo prejele tudi semena zelenjave, sadike dreves za preprečevanje erozije, vodne črpalke. Še dodatnim 130 družinam bomo omogočili sončne celice z lučjo.

V Ampitafa na Madagaskarju nas Janez Krmelj ponovno prosi za podporo pri nakupu riža za preko 230 osnovnošolcev, da se ne bodo lačni učili.

HVALA vsem, ki boste pomagali uresničiti prošnje misijonarjev in ljudi v osrčju Afrike.

Slovenska karitas

DARUJ SEDAJ ZA SRCE AFRIKE>>

Svoj dar lahko nakažete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
Info: 01/ 300 59 60
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR,
Sklic: SI00 212, Namen: Za srce Afrike

Preberite več: Z delom do dostojnega življenja

Družinam v Afriki lahko pomagate tudi z rednim mesečnim darom v akciji Z delom do dostojnega življenja, ki revnim družinam v Afriki, Albaniji in na Šrilanki omogoča, da z lastnim delom preživijo svoje družine.

Pomoč, ki smo jo uresničili z lansko akcijo Za srce Afrike

V Safi v Centralnoafriški republiki smo zagotovili hrano za 300 podhranjenih otrok. Večina se jih po mesecu dni lahko vrne domov, v šolo … Z 12 zidarji in drugimi domačini smo zgradili tudi nujno potrebno ograjo za zdravstveni center, ki oskrbuje 14.000 ljudi.

V Musango v Ruandi smo v sodelovanju s sestro Anko Burger podprli gradnjo novih prostorov za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih ter za zdravstveno osebje. Zagotovili smo tudi dve 10.000-litrski cisterni za vodo. V bolnišnici oskrbujejo do 80 bolnikov mesečno, največ je otrok z malarijo. V gradnjo je bilo vključenih 90 domačinov, ki so zaslužili za preživetje.

V okrožju Karongi v Ruandi smo v sodelovanju s Caritas Ruanda in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS podprli projekt za trajnostno preživetje 600 revnih družin. Prebivalci so prejeli koze, semena in sadike sadnih dreves, varčne glinene peči ter sončne celice z lučjo. Odrasli in dekleta so se po skupinah usposobili za zagon obrti.

V Kiguhu v Burundiju smo skupaj s s. Bogdano Kavčič podprli začetna dela pri gradnji dodatnih 6 učilnic osnovne šole, sanitarij in zbornice. Sedaj se uči skoraj 900 otrok v le 9 učilnicah. Poleg 20 plačanih zidarjev prostovoljno pomaga tudi 400 staršev otrok, ki nosijo in drobijo kamenje.

V Ruzo in Rwaisabiju v Burundiju smo podprli nakup mikroskopa in aparata za pregled krvi za dva centra, ki dnevno oskrbujeta 600 bolnikov.

V Ampitafa na Madagaskarju smo zagotovili 8 ton riža in olja za šolsko malico za 231 osnovnošolcev. Večinoma prihajajo iz oddaljenih krajev. »Otroci bi stradali do večera in uspeh bi bil zagotovo slabši.«,  je povedal hvaležni misijonar Janez Krmelj.

Srčna HVALA vsem, ki  pomagate preživeti in prinašate upanje za prihodnost revnim v Afriki!

Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje  250.000 ljudem v srcu Afrike

V zadnjih dvanajstih letih smo preko akcije Za srce Afrike in ob delni podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča ter s pomočjo dela srčnih misijonarjev in domačinov zgradili/obnovili in opremili 7 šol in vrtec, 6 zdravstvenih centrov in 3 porodnišnice ter 13 večjih vodnjakov. Z nakupi hrane smo podprli tudi delovanje 3-h centrov za podhranjene z nakupi hrane. Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje  250.000 ljudem v srcu Afrike, med njimi je polovica otrok. Več o dosedaj podprtih projektih Za srce Afrike. Oglejte si tudi PowerPoint predstavitev .

Srčna HVALA vsem, ki ste prinesli toliko veselja ljudem in sestram v Afriki!

Za podporo pri akciji se zahvaljujemo naslednjim medijem

POP TV, TV Slovenija, CAS MEDIA d.o.o., TV3 Medias; Televizija Vaš kanal, TV Medvode, Televizija Celje , Golica TV TV Idea-kanal 10 d.o.o , Savinjska TV , Exodus TV, Net TV, Gorenjska Televizija, Vaša Televizija (Velenje), Nova24 TV, Radio Ognjišče, Radio 1, Moj Radio, Radio Robin , Radio Tomi , Radio Hit , Radio Slovenija 1, VAL 202,  Radio Univox , Radio Velenje, Radio Ekspres, Radio Slovenske Gorice, Radio Celje,Radio Antena, Radio Capris , Radio Kum Trbovlje , Radio Center, Radio Štajerski val, Radio Prlek,  Radio Brezje, Radio Gorenc, Radio Triglav, Antena Štajerska,Murski val, Odmev, Krka, Zeleni val, Radio Slovenija Maribor, Aktual, Salomon, Veseljak,  Radio Primorski val, Radio City, Moj radio, Radio Kum24.si, Radio Dur, Radio Pohorje, Radio Velenje, Radio Expres, Radio Sraka, Radio Energy,  Revija Ognjišče, Družina, Media24Med.Over.Net, MMC RTV Slovenija, Častnik, Celjan , DELO, Primorske  novice, Gorenjski glas , Dnevnik, Tednik , Finance, Moje finance, Dolenjski list, Večer, Žurnal24, Viva, Naš čas , Vestnik, Siol in najdi.s