Med mladimi tudi več odgovornih pri rabi alkohola

Sporočilo ob zaključku natečaja 40 dni brez alkohola

»[…] Ko sem prišel domov, te ni bilo. Mislil sem, da si, tako kot vedno, v baru. Na poti tja pa te vidim ležati na tleh. Mama! Komaj 14 sem star … […]«

Izsek iz pisma, ki je zmagal na Literarnem natečaju »Smej se« 2022

Slovenija se uvršča med države, v katerih je poraba čistega alkohola lani zrastla in predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Poleg dejavnikov tveganja za prezgodnjo smrt, bremena pri izidu bolezni, povzroča nepredstavljive bolečine in trpljenje bližnjih, negativne socialne posledice in gospodarsko izgubo. Problematika alkohola zato ne predstavlja samo problem ljudi, ki pijejo alkohol, pač pa problem celotne slovenske družbe.

Obsega posledic se zavedajo številne organizacije, ki opozarjajo in pozivajo k ukrepanju. Med njimi tudi Slovenska karitas, ena od pobudnic akcije 40 dni brez alkohola.

»Breme, ki ga povzroča škodljiva raba alkohola, je v veliki meri mogoče preprečiti, tudi  s spremembami navad in razvad. Tako že tradicionalno vsako leto, v času akcije 40 dni brez alkohola, povabimo učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Tudi na ta način skušamo prispevati k ozaveščanju pri rabi alkohola. Vsako leto nas mladi pozitivno presenetijo s svojimi literarnimi deli, ki dajejo upanje, da bodo imeli odgovoren odnos tudi, ko odrastejo,« je ob zaključku natečaja povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

V natečaju so lahko mladi ustvarjalci sodelovali s samostojnim avtorskim delom in s pomočjo mentorja. V ocenjevanje in nagradni izbor so lahko poslali pesem, zgodbo, esej, strip ali svoje razmišljanje v slikovni obliki. Natečaj se je zaključil s slavnostno podelitvijo v sredo, 18. 5. 2022. Spletnega dogodka so se udeležili vsi nagrajenci, njihovi mentorji, predstavniki organizatorjev akcije in tudi starši.

»V natečaju, ki je letos potekal pod geslom »Smej se«, je sodelovalo 51 šol. Skupaj smo prejeli 172 prispevkov. Vsaj je pregledala 5-članska komisija in na podlagi kriterijev: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost

preventivnega materiala, nagradila 15 del. Posebej smo izpostavili 4 najboljša dela, ki so nam lahko še posebej v poduk in resno vabilo k bolj odgovornemu odnosu do rabe alkohola,« je po podelitvi nagrad najboljšim natečajnikom in mentorjem povedala Jana Flajs, vodja natečaja in predsednica komisije. (Op. preberete jih lahko na koncu sporočila).

Poleg nje so komisijo sestavljali predstavnice/ki soorganizatorjev, Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa, portala Med.Over.Net in Zveze kulturnih društev Slovenije.

Z natečajem želijo organizatorji mlade spodbuditi, da bi več razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Predlagajo, da večkrat izberemo ustvarjalna doživetja z družino, druženje s prijatelji, športno aktivnost, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev ter pogumno alkoholu rečemo NE.

Več o natečaju: https://brezalkohola.si/nagradni-literarni-natecaj-2022-smej-se/

Najboljša nagrajena dela (s klikom se vam odpre link):

Ana Poljanšek – Draga mama, OŠ Šenčur, 9. razred

Mentorica: Ana Marija Lednik

Ana Kumperger – Nikoli več, Gimnazija Center – Celje, 2 letnik

Mentorica: Tanja Tratenšek

Lara Bole – ppt predstavitev, OŠ Dobravlje, 8. razred

Mentorica: Nina Trebovc

Lana Sovič – Smej se in ne pij, OŠ Stročja vas, 9. razred

Mentorica: Petra Šijanec Koren

Kontaktne osebe:

Slovenska karitas, Mojca Kepic, 01 300 59 69, [email protected]

Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040 464  340, [email protected]

Javna agencija RS za varnost prometa, 01 478 88 68, [email protected]

NIJZ, Ana Štruc, 040 838 628, [email protected]

Več informacij: www.brezalkohola.si

Projekt sofinancira ter omogoča FIHO.