Sklepni dogodek 21. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja

Ljubljana, 24. maja 2022: Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta danes dopoldne v Mestnem muzeju v Ljubljani ob prisotnosti nadškofa msgr. Stanislava Zorete, škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja Sajeta, dr. Helena Jaklitsch, Ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Ignacije Fridl Jarc, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo, evropske poslanke Ljudmile Novak, predstavnikov slovenskega zunanjega ministrstva ter predstavnikov številnih društev in organizacij iz Slovenije in Avstrije, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Večstopenjski šoli Pavel Petričič v Špetru (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Z obdaritvijo Večstopenjske šole Pavel Petričič v Špetru so bili v akcija Poradimo knjige prvič obdarjeni tudi zamejski Slovenci v Italiji. Akcija, ki poteka že 21. leto in je usmerjena k spodbujanju branja knjig med tistimi, ki si knjig zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami. Danes je bilo v obliki bonov podarjenih preko 2.100 knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev v skupni vrednosti 50.000 evrov. Prejemniki so organizacije dejavne na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali karitativnem področju v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je v svojem nagovoru zahvalila predstavnikom letos nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi, pa naj bo to v domovih za ostarele, v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Zahvalila se je tudi sodelavkam in sodelavcem Mohorjeve družbe v Celovcu, ki že od leta 2002 strokovno vodijo ta projekt. Veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in poudarila, da je “od takrat sodelovanje med državama na različnih ravneh postalo še tesnejše in na splošno odlično, o čemer priča tudi današnji dogodek”.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Olip se je v svojem nagovoru spomnil Prežihovega Voranca, ki »je zapisal, da je Mohorjeva družba naučila naš narod brati, da ga je kulturno oblikovala in osveščala« ter prejemnikom zaželel »obilo veselja pri prebiranju knjig«.

Knjižni paket v obliki bona so tokrat prejeli: Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto – Dom Petra Uzarja Tržič – Istituto comprensivo Paolo Petricig/Večstopenjska šola Pavel Petričič, Italija – Mariborska knjižnica/Knjižnica Rače – Slovenska karitas – Zavod Aktivna starost – Zavod sv. Stanislava – Zveza prijateljev mladine Slovenije

V letošnji akciji bo podarjenih nad 2.100 izvodov številnih žanrsko različnih knjižnih naslovov za vse starostne skupine. Donatorji z darom želijo krepiti veselje do branja, širiti obzorje in prejemnikom olepšati čas z brskanjem po zanimivih knjigah slovenskih in avstrijskih kakovostnih avtoric in avtorjev.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija –Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 57.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Današnjo prireditev so glasbeno pospremile Elizabeta in Julia Tomac ter Eliška Škaler, dijakinje Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.