Kako zdravimo depresijo?

Depresija je ozdravljiva motnja. Tudi pri najtežjih primerih. Tako kot pri drugih boleznih je tudi soočanje z depresijo najbolj učinkovito takrat, ko z zdravljenjem začnemo v zgodnji fazi. Kljub temu soočanje z depresijo nikoli ne poteka »po ravni črti«.

Ni univerzalne formule, ki bi na vse delovala enako. Vsak posameznik ima namreč drugačne vzroke, ki so vplivali na razvoj depresije. Vsak ima drugačno družbeno okolje, poglede, misli in pričakovanja. Vse to pa vpliva tudi na proces zdravljenja oziroma obvladovanje katerekoli depresivne motnje, s katero se posameznik sooča.

Soočanje z depresijo lahko razdelimo na tri področja:

Medicina

Zdravila lahko pomagajo lajšati simptome, ki se lahko pojavijo pri posamezniku, ki se sooča z depresijo. Npr. lajšajo anksiozne občutke, glavobole, občutke brezupa, otopelosti, hude žalosti. Pomembno je, da se bolnik posvetuje z zdravnikom – psihiatrom, ki spremlja potek zdravljenja z zdravili. Kljub temu je treba vedeti, da se pri večini ljudi, ki depresijo zdravijo samo z zdravili, le-ta ponovi. Zato je poleg zdravljenja z zdravili priporočljivo, da posameznik hkrati obiskuje psihoterapijo.

Psihoterapija

Psihoterapija je proces, v katerem psihoterapevt pomaga posamezniku poiskati in razviti lastne moči za obvladovanje težav, povezanih z depresijo. Posameznik s pomočjo psihoterapije prepozna miselne vzorce, ki spremljajo depresijo, in obnovi potencial svojega bivanja. Obenem lahko psihoterapija prepreči ponovni pojav depresivnih stanj. Kot najbolj učinkovito pri soočanju z depresijo navajajo psihoterapijo po principih vedenjsko-kognitivne terapije. Ljudje, ki so depresivni, se velikokrat vidijo v pretirano negativni luči. Imajo popačene predstave o sebi in svetu ter ga doživljajo kot slab in žalosten kraj. Poleg tega ne vidijo pozitivne slike prihodnosti in povezujejo neprijetne dogodke z negativnim načinom razmišljanja, kar pa vpliva na njihovo čustvovanje in vedenje. S pomočjo vedenjsko-kognitivne terapije posameznik odkrije in spremeni svoja napačna prepričanja, predstave in omejujoč način razmišljanja.

Samopomoč

Ljudje, ki se soočajo z depresijo, lahko veliko naredijo tudi sami. Pri marsikom že redno izvajanje športne aktivnosti izboljša razpoloženje in ustvari pozitivne občutke. Tudi kvaliteten spanec in primerna prehrana lahko naredita veliko spremembo.

Veliko posameznikov se lahko učinkovito sooči z depresijo že z obiskom psihoterapije in življenjskimi s premembami pri sebi. Pri tem sta ključni vztrajnost in potrpežljivost, saj lahko huda obdobja depresije trajajo kar nekaj časa. Pri tistih, ki jim depresija onemogoča normalno vsakodnevno delovanje (npr., da se ne odpravijo niti v trgovino, se popolnoma izogibajo stiku s prijatelji, ne čutijo nobenih čustev, so popolnoma itd.), pa je za ponovno normalno delovanje priporočljivo razmisliti tudi o zdravljenju s pomočjo zdravil in/ali bolnišničnem zdravljenju.

Pomembno je, da se o jemanju zdravil posameznik dobro pozanima in pogovori z zdravnikom – psihiatrom, ki bo predpisal ustrezna zdravila ter spremljal medicinski potek zdravljenja. Pri tistih, ki jemljejo zdravila, je najbolj učinkovita metoda zdravljenja kombinacija zdravil, psihoterapije in dela na sebi.

Depresija je resna motnja, a s pravo diagnozo in primerno obravnavno jo večina ljudi lahko premaga oziroma obvladuje. Če pri sebi opazite znake depresije, je priporočljivo, da obiščete psihoterapevta, ki vam bo pomagal pri iskanju prave poti za rešitev iz njenega primeža.

Vsaka človeška funkcija in vsaka življenjska situacija ima nek namen. Iz nje se lahko veliko naučimo o sebi, svetu in drugih. Pomembno je, da ne obupamo in da se zavedamo, da je s pravim pristopom lahko vsako stanje rešljivo in obvladljivo.

Viri in literatura:
Smith Laura L. in Elliot Charles H. 2003. Depresija za telebane. Ljubljana: Pasadena. AmericanPsychiatric Association. Dostopno
prek: https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression (15. 7. 2019).
Knaus William J. 2012. CognitiveBehavioral Workbook for Depression: a step-by-step program. New Harbinger Publications. Depressive Disorders. Psychology Today. Dostopno prek: https://www.psychologytoday.com/us/conditions/depressive-disorders (15. 7. 2019).
Depression. Psychology Today. Dostopno prek: https://www.psychologytoday.com/us/basics/depression (15. 7. 2019).
Postpartum Disorder. Psychology Toda. Dostopno prek: https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/postpartum-disorder (15. 7. 2019).

Zapisala: Kaja Strniša
Fotografija: Pexels
Prvič objavljeno v Žarek dobrote, marec 2021

Bi želeli redno prebirati Žarek dobrote?
Naročite ga na [email protected] ali na 01/ 300 59 60.