Dobrodelna akcija Ne pozabimo za pomo─Ź v JV Evropi

Slovenska karitas v za─Źetku postnega ─Źasa letos za─Źenja ┼że z deseto dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomo─Ź najrevnej┼íim dru┼żinam, otrokom in starej┼íim na obmo─Źjih JV Evrope (Makedonija, Srbija, BiH in Albanija), ki zaradi brezposelnosti, nizkih pokojnin ali drugih stisk nimajo osnovnih pogojev za pre┼żivetje. V lanskem letu smo zbrali 117.664,88 EUR, s pomo─Źjo katerih ┼ákofijske karitas preko lokalnih organizacij Karitas in skupnosti sester realizirajo slede─Źe programe pomo─Źi:

Preko Nad┼íkofijske karitas Maribor je lani 740 dru┼żin v Zrenjaninu, Ni┼íu in Aleksincu v Srbiji skupaj prejelo 2.000 paketov s hrano in higienskimi pripomo─Źki. Starej┼íi so bili dele┼żni nege na domu. Pomagajo tudi siroti┼ínici v Vare┼íu v BiH in centru za invalidno mladino v Mostarju.

┼ákofijska karitas Ljubljana podpira delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu v BiH, kjer je lani dnevno prejemalo obrok 230 oseb. Letos ┼żelijo podpreti tudi nakup paketov hrane za revne dru┼żine. Skupaj s ┼ákofijsko karitas Koper bodo nadaljevati pri nakupu┬á materiala in┬á obnovi hi┼í revnim dru┼żinam v BiH. Pomagali bodo tudi mladi prostovoljci iz Slovenije. ┬╗Ob pogledu na hi┼ío, ki je imela razbita okna, vedro namesto kopalnice in dva kav─Źa namesto postelj, smo za─Źutili, kaj je rev┼í─Źina. S pomo─Źjo Karitas in na┼íega dela je ┼íe ena dru┼żina na novo za┼żivela,┬ź je dejal udele┼żenec tabora v BiH v letu 2016.

┼ákofijska karitas Celje v Skopju in Velesu Makedoniji podpira delovanje ljudske kuhinje ter revnim dru┼żinam pomaga s paketi s hrano, higienskimi in ┼íolskimi potreb┼í─Źinami. Pomo─Źi v skupnem obsegu 30 ton je bilo lani dele┼żnih 550 gospodinjstev.

┼ákofijska karitas Novo mesto v Gramshu v Albaniji skrbi za delovanje ambulante ter nego onemoglih na domu. Lani so sestre pomagale 1.345 osebam. Prosijo nas tudi za pomo─Ź pri popravilu in nakupu osnovne opreme hi┼í za najrevnej┼íe. ┬╗Hvale┼żne smo vam za odprto srce. Brez va┼íe pomo─Źi, ne bi imele s ─Źim pomagati revnim ljudem,┬ź je dejala misijonarka v Albaniji, s. Vida Gerkman.

Tudi letos vabimo, da NE POZABIMO na ljudi v stiski v bli┼żnjih dr┼żavah. S paketi hrane, oblekami, ┼íolskimi potreb┼í─Źinami ter sanitetnim, gradbenim in drugim materialom ter s podporo razli─Źnim socialnim programom bomo ponovno pomagali v Srbiji, BiH, Makedoniji in Albaniji.

Darovalci svoj dar lahko naka┼żejo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomo─Ź JV Evropa, Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X. Obrazec za darovanje dostopen na: http://www.karitas.si/daruj/donacija/.

HVALA za solidarnost!

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas

 

Ve─Ź o projektih:

Fotoreporta┼ża podprtih programov pomo─Źi v JV Evropi v 2016_Karitas

Zgibanka NE POZABIMO 2017