Karitas podprla prvi center v Sloveniji za mladostnike in odrasle z motnjo avtističnega spektra

Center ASPI  v Domžalah, je prvi center v Sloveniji, kjer je program posvečen izključno mladostnikom in odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra (SAM). Program v zametkih poteka že od januarja letos, uradno odprtje pa je potekalo v petek, 20. aprila 2018. Za osebe s SAM ter njihove starše in strokovne delavce je odprtje Centra izjemen dosežek, ki bo pomembno vplival na zagotavljanje boljše prihodnosti oseb s SAM ter njihovega vključevanja v družbo.

Avtizem je razvojna nevrološka motnja, za katero so značilne težave na področju komunikacije in socialne interakcije ter prisotnost ozko usmerjenih interesov, ponavljajoča se vedenja, rituali in rutina. V diagnozo avtizma se uvršča klasični avtizem, aspergerjev sindrom, pervazivna razvojna motnja in otroška dezintegrativna motnja.

Avtizem ni le razvojna motnja otrok, saj tudi ti otroci zrastejo v mladostnike in v odrasle osebe

Center ASPI je ob pomoči prostovoljcev in donatorjev, med katerimi je tudi Slovenska karitas, odprlo društvo ASPI, katerega namen je združevati mladostnike in odrasle osebe z motnjo avtističnega spektra, njihove starše in druge osebe ter strokovnjake na področju avtizma, izobraževati, usposabljati, nuditi pomoč osebnega asistenta. Ozaveščati, da avtizem, ni le razvojna motnja otrok, saj tudi ti otroci zrastejo v mladostnike in v odrasle osebe. V Centru ASPI se izvaja program za mladostnike in odrasle  z avtizmom  Nič več SAM. V sklopu tega programa se v Centru odvijajo različne delavnice, druženja, dejavnosti in individualna svetovanja.

 

Društvo ASPI je bilo ustanovljeno v začetku leta 2010 in prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na področju avtizma. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi. Društvo ASPI vodi Borjana Varja Koželj, ki je tudi sama mati odraslega sina z Aspergerjevim sindromom. Borjana Koželj je bila tudi prva predsednica Zveze NVO za avtizem Slovenije, ki danes združuje že 10 društev in združenj iz vse Slovenije. Na odprtju Centra ASPI je zbrane med drugimi nagovorila aktualna predsednica zveze Sandra Bohinec Gorjak, prireditev pa so popestrili mladi glasbeni talenti iz Glasbenega centra DO RE MI iz Bleda.

Urejanje in obnova hiše se je pričela že leta 2016. Uredili so jo s pomočjo donacij in prostovoljnim delom, urejali pa v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. Program, ki se že odvija v Centru ASPI sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Center povezuje 50 staršev in 30 odraslih ter mladostnikov s SAM. Skupino za odrasle vodi strokovna vodja Centra ASPI, psihologinja Nevenka Nakrst iz Združenja Aleana, skupino za mladostnike pa specialistka za pomoč z umetnostjo Vesna Mlakar iz Društva SNOP. Mladi in odrasli se radi udeležijo tudi različnih ustvarjalnih delavnic in družabnih srečanj, redni gostje v centru pa so tudi njihovi starši.

Odprtja so se udeležili ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, generalni tajnik Slovenske Karitas Cveto Uršič, predstavnici Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Marjeta Ferlan Istinič ter Tanja Gašperšič, župan  Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec in domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Po uvodnih nagovorih z glasbenimi predahi sta predsednica društva ASPI Borjana Koželj in župan občine Domžale Toni Dragar prerezala trak ter s tem otvorila Center ASPI. Sledil pa je blagoslov nadškofa monseniora Stanislava Zoreta, ki je potekal po celotni hiši. Po zaključku blagoslova so si gostje ogledali prostore Centra ASPI, razstavo fotografskih in likovnih del odraslih oseb z Aspergerjevnim sindromom z naslovom Potovanje.

Več informacij o društvu ASPI:

https://www.facebook.com/drustvoASPI/