Našli smo se v veselju do koles in narave

Na vsake toliko časa se zgodi odziv na stisko ljudi, ki preseže vsa pričakovanja in zaživi svojo zgodbo. Letošnja izkušnja dela v kolesarski delavnici – ali kolesarski kuhinji, kot ji pravijo – je takšen odziv. Je lepa in srčna zgodba, ki se je dogajala letos jeseni in jo tukaj delimo z vami.

Na voljo je bilo vse: velik prostor za popravila, pravo orodje in rezervni deli. Lahko smo začeli z učenjem in kmalu pokazali tudi prve rezultate.

Za kolesarskega mojstra Andreja Jakila sva prvič slišala, ko je za našo pisarno na Slovenski karitas popravil kolo, s katerim se vozimo na sestanke po mestu. Ponovno smo se našli, ko sva iskala učno bazo za udeležence pilotnega projekta INVOLVED – korak dlje, ki vključuje socialno izključene dolgotrajno brezposelne. Takoj smo našli stične točke: željo delati dobro, prispevati dobro v skupnost, ljubezen do narave, veselje do raziskovanja in stalnega učenja ter skrb za okolje. Kmalu smo se začeli dogovarjati in vsak je prispeval nekaj.

Mojster Andrej je na skupno mizo ustvarjanja dal svoje znanje in prostor – kolesarsko delavnico, midva kot vodji projekta sva dodala organizacijske sposobnosti in povabila dolgotrajno brezposelne, ki iščejo prostočasne aktivnosti, da bi osmislili dan in okrepili svoje veščine. Postali so naši prostovoljci in prispevali svojo dobro voljo ter vsak po dve roki, ki sta pomagali urejati delavnico in popravljati odslužena kolesa.

Na zalogi smo imeli nekaj koles, mnoga smo dobili s čistilnimi akcijami po kolesarnicah in garažah. Sčasoma so nam ljudje tudi sami pripeljali odslužena kolesa.

Vsak skriva mnogo talentov

V delavnico so po dogovoru in urniku prihajali z željo, da se naučijo popravljanja kolesa, da bi bili koristni, da bi naredili nekaj dobrega ali pa si samo krajšali čas. Največkrat so to bili dolgotrajno brezposelni, ki se soočajo še z zasvojenostmi, brezdomstvom ali težavami v duševnem zdravju. Mnogi že veliko let niso bili v službi, nekateri so tudi bili popolnoma izolirani iz družbenega življenja in so se borili z osamljenostjo ter pomanjkanjem motivacije in smisla. Ko so se srečali s kolesarskim mojstrom in ekipo projekta, so številni v sebi našli veselje do ročnega dela in razvoja svojih spretnosti. Neverjetno, vrnila se jim je tudi motivacija
in veselje do življenja. Pod mentorstvom in ob učenju drug od drugega so kolesa, ki bi sicer obležala v kotih garaž ali pristala
na smetišču, dobila novo priložnost in se ponovno zapeljala po cesti.

Dobro se z dobrim vrača

Kolesarski mojster, ki nam je ponudil poligon za učenje in tudi zabavo, je upokojeni ljubitelj koles(arstva), ki s popravljanjem in predelavo odsluženih koles prispeva k varovanju okolja. Podaljšuje jim življenjsko dobo ter skrbi, da s svojo edinstvenostjo bogatijo in kažejo zgodbe prevoženih poti. Na začetku je k sodelovanju pristopil zaradi želje pomagati ljudem. Kasneje je spoznal, da tudi njega delo s prostovoljci osrečuje in mu osmišlja življenje. Pravi, da se človek v zreli starosti začne spraševati o dediščini, ki jo bo zapustil. Tudi njemu se je to zgodilo in vedel je, da želi predati svoje znanje, ki si ga je nabral v večdesetletni praksi.

»Obnovljena kolesa prodamo za simbolno ceno, prenekaterega pa podarimo, če si ga človek ne more kupiti sam. Sredstva od prodaje porabimo za delovanje delavnice in nove rezervne dele,« svoje poslanstvo pojasni Andrej Jakil in je hvaležen, da smo se našli v projektu INVOLVED, ki ga v Ljubljani izvaja Slovenska karitas in je financiran s sredstvi evropskega programa čezmejnega sodelovanja Interreg. Če želite izvedeti več o kolesarski delavnici, ki je mnogo več kot to, lahko pokličete na telefonsko številko 040 464 340 ali pišete na e-naslov: [email protected].

Mnoga kolesa so bila zelo dotrajana in neuporabna. Na vsakem se je našel vsaj kak uporaben kos. Treba ga je bilo očistiti, namazati z oljem, in vrnil se je na svoje mesto na kolesu. Praviloma je vsak popravljal svoje kolo. Včasih so za delo poprijele štiri roke. Od izmenjave izkušenj in idej, kako rešiti situacijo, se je kar iskrilo.

Zapisala: Andreja Verovšek in Danilo Jesenik Jelenc, projektna sodelavca Involved
Prvič objavljeno v glasilu Žarek dobrote, december 2021
Foto: arhiv Karitas

Bi želeli redno prebirati Žarek dobrote?
Naročite ga na [email protected] ali na 01/ 300 59 60.