Dobrodelna akcija NE POZABIMO – Sporočilo za javnost

Sporočilo za javnostLjubljana,  9.3.2007 Slovenska

Karitas v teh dneh začenja z dobrodelno akcijo »NE POZABIMO na trpeče v državah jugovzhodne Evrope«. V sodelovanju s Tednikom Družina bo potekala do začetka maja.

Pred 15 leti so se začeli tragični dogodki v republikah nekdanje Jugoslavije. Begunci so kmalu preplavili Slovenijo. Po vrnitvi beguncev in vzpostavitvi miru je Karitas s podporo številnih dobrotnikov iz Slovenije nadaljevala s pomočjo pri vračanju pregnancev v BiH, kjer je mnogo družin ostalo brez domov ter zaposlitve, brez sorodnikov in prijateljev. Karitas je v zadnjih 10 letih v Banja Luki, Deževici, Sarajevu, Borovici, Jablanici in Kolibah pomagala s hrano ter predvsem z obnovo in izgradnjo skromnih bivališč za ogrožene družine. Številni mladi prostovoljci iz Slovenije so na delovnih taborih zavihali rokave in skupaj z domačini začeli graditi lepšo prihodnost. Žal je to še vedno samo kapljica v morje za mnoge ljudi, ki v teh krajih še vedno potrebujejo pomoč, še posebej pa spravo in mir po vseh grozotah. Zato Karitas v letošnjem letu nadaljujejo z izgradnjo bivališč in pomočjo za ljudi v stiski na teh območjih.

V Srbiji je Slovenska Karitas pred leti začela s pomočjo v Aleksincu in okolici. Pomoč je bila še posebej usmerjena duševno prizadetim otrokom, ki so po razpadu zdravstvenega sistema ostali v nemogočih razmerah. V letošnjem letu pa nadaljujemo s pomočjo v kraju Vršac in podporo programom skrbi za starejše. Potreba po pomoči je še zelo velika, saj se ljudje v stiski pogosto nimajo kam zateči po pomoč. Najbolj pa seveda trpijo otroci in starejši.

Zdravnica s. Mirjam Praprotnik se v Albaniji v mestu Draču že leta trudi, da bi pomagala najbolj potrebnim predvsem z zdravili in hrano. V njeni zasilni ambulanti se zvrstijo številni bolniki. Slovenska Karitas enkrat letno organizira večjo pošiljko hrane in drugih uporabnih materialov za podporo njenemu delu. Večina prebivalstva v Albaniji je še vedno brezposelna. Ob revščini se razvija še drugo zlo, kot je prodaja otrok. Kot večina stvari, tudi zdravstveni sistem zelo slabo deluje in je dostopen le tistim, ki imajo denar. Seveda pa Albanija ne ostaja brez upanja, kajti mladi so željni znanja in so se pripravljeni zato zelo potruditi.To je njihov edina vstopnica za prihodnost. Zato bo letošnja pomoč Albaniji v krajih Reshen, Skadar in Drač poleg sanitetnega material in hrane vključevala tudi pomoč pri šolanju dijakov iz socialno ogroženih družin.

Čeprav se zdi, da je skrajna revščina samo nekje daleč, je žal resnica drugačna. Revščina v najhujših oblikah živi samo nekaj sto kilometrov od nas. Vse informacije za tiste, ki bi želeli pomagati so na voljo na www.karitas.si in na telefonski številki 01/300 95 60.

Slovenska karitas