DAN BREZ ALKOHOLA in vpliv alkohola na življenja

V petek, 18. 9. 2020 je v Murski Soboti potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki se je odvijal v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Dogodek je zaradi epidemiološke slike potekal na malo drugačen način. Na dogodek smo prav zaradi epidemiološke slike bili povabljeni le deležniki v projektu.

Dogodek Dan brez alkohola poudarja pomen, ki ga ima odgovoren odnos do pitja alkohola. V ta namen smo se zbrali na dvorišču Hiše sadeži družbe in se podali na lokacijo NIJZ Murska Sobota, kjer so bile izvedene različne aktivnosti, ter predstavitev vključenih organizacij.

Ponovno so bile poudarjene posledice škodljive rabe alkohola. Posledice škodljive rabe alkohola posameznika imajo širše posledice za njegovo družbeno okolje. Razpon posledic škodljive rabe alkohola je tako zelo širok od posledic v družini, na delovnem mestu, kriminal, kršenje cestno prometnih predpisov. Prav zaradi znanih dejstev o škodljivi rabi alkohola je tovrstno opozarjanje potrebno.

Alkohola je eden izmed močnih dejavnikov, ki vpliva tudi na kakovost življenja. Tvegano in škodljivo pitje alkohola ima lahko za posameznika tako zdravstvene kot družbene posledice. Posameznik namreč s svojim tveganim ali škodljivim vedenjem neposredno in posredno negativno vpliva tako na druge ljudi okoli sebe, kot so člani družine, prijatelji, sodelavci, znanci ali celo tujci, kot tudi na svoje splošno zdravstveno stanje. Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola vodi k boljšemu zdravju in blagostanju prebivalcev, saj to pomeni manj bolezni in smrti, tudi med mladimi in delovno aktivnimi prebivalci, manj prometnih in drugih nezgod, manj nasilja, manj nesrečnih družin, manj odsotnosti z dela, višjo delovno učinkovitost ter prihranek denarja za posameznika in državo.

Pitje alkoholnih pijač prizadene tudi organe v človeškem telesu. Najpogosteje so okvarjeni srce, jetra, želodec ter periferni in centralni živčni sistem posledično začnejo propadati celice. Alkohol je strup, ki deluje škodljivo na vsako celico v telesu. Prizadeti so lahko vsi organi, najbolj pa jetra, srce in možgani. Za nekatere izmed bolezni je alkohol edini vzrok. Tvegano in škodljivo pitje je vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami, med katerimi so najbolj opazni sindrom odvisnosti od alkohola, jetrna ciroza, različne vrste raka in seveda poškodbe.

Škodljiva raba alkohola vodi v različne duševne motnje, med katerimi so najpogostejše akutna zastrupitev z alkoholom, sindrom odvisnosti od alkohola, alkoholni odtegnitveni sindrom, alkoholni odtegnitveni delirij, alkoholna psihotična motnja, amnestični sindrom in demenca, alkoholni fetalni sindrom, sočasne duševne motnje, npr. depresivne ali anksiozne motnje, ter večje tveganje za samomorilnost in druge oblike nasilja. Človek začne izgubljati tudi zanimanje zase ter za svojo ožjo in širšo okolico.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20 %).