AVP in Karitas podpisala sporazum o sodelovanju na področju prometne varnosti

Ljubljana, 12.2.2018. Direktor Agencije za varnost prometa (AVP) mag. Igor Velov in generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič sta danes podpisala dogovor o sodelovanju pri razvoju, načrtovanju in izvajanju preventivnih programov, projektov in aktivnosti na področju varnosti v cestnem prometu.

Slovenska karitas kot nevladna in neprofitna organizacija vzdržuje obsežno mrežo  457 škofijskih, župnijskih, dekanijskih in območnih karitas ter 6 škofijskih karitas, v okviru katerih sodeluje več kot 10.800 prostovoljcev. Kot taka je izjemen partner na področju splošno preventivne aktivnosti za agencijo, s katero že vrsto let uspešno sodelujeta. Kot primer dobre prakse je direktor AVP mag. Igor Velov izpostavil predvsem sodelovanje na projektu 40 dni brez alkohola, kjer organizaciji že trinajsto leto opozarjata na posledice pitja alkohola v celotni slovenski družbi.

Ob tej priložnosti je mag. Velov tudi poudaril, da AVP prepoznava pomen aktivnosti, ki jih izvajajo nevladne organizacije na področju prometno-preventivnih akcij. Te v veliki meri izvajajo s prostovoljci, ki imajo neposreden dostop do najbolj ranljivih članov družbe in tudi ranljivih prometnih udeležencev. Prav s sistematično podporo projektom in v sodelovanju z nevladnimi organizacijami skupaj dosegamo tiste udeležence, ki jih državni organi kot formalne ustanove ne morejo, osebni stik pa je tisti, ki je neprecenljiv in pozitivno vpliva na vedenje posameznika v prometu.

V sredo, 14. 2. 2018, se letos že trinajsto leto začne akcija 40 dni brez alkohola, ki se bo zaključila 31. marca. Letos je v ospredju ozaveščanje mladih o nevarnostih uživanja alkohola in vzpodbujanje zdravega življenjskega sloga in zabave, za katero alkohol ni potreben.

Alkohol ima na mlajše voznike močnejši in večji vpliv, saj se njihovi možgani še razvijajo. Zato je tveganje za prometno nesrečo pri mladih voznikih pod vplivom alkohola še veliko večje kot pri starejših. Že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi pride do slabše ocene tveganja, zmanjšanega nadzora ravnanja in nerazsodnosti.

V letu 2017 je kar 32 ljudi na slovenskih cestah umrlo zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Štiri prometne nesreče s smrtnim izidom so povzročili vozniki v starostni kategoriji od 18 do 24 let, ki so vozili pod vplivom alkohola. V teh štirih prometnih nesrečah je življenje izgubilo pet ljudi.

 

Povezave:

  • Javna agencija za varnost prometa

https://www.avp-rs.si/

Slovenska karitas

https://www.karitas.si/