Izkoreninimo su┼żenjstvo enkrat in za vselej!

Izjava Karitas ob med mednarodnem dnevu molitve in ozave┼í─Źanja proti trgovini z ljudmi.

Caritas Europa 8. februarja, na mednarodni dan molitve in ozave┼í─Źanja o boju proti trgovini z ljudmi, namenja posebno pozornost tej pere─Źi globalni problematiki. V tem trenutku je na milijone ljudi po vsem svetu ujetih v razli─Źne oblike izkori┼í─Źanja, kar ustvarja velike dobi─Źke kriminalnim zdru┼żbam.

Obele┼żitev dneva je v letu 2015 postavil ┬╗Pape┼íki svet za pravi─Źnost in mir┬ź in ┬╗Svet za pastoralno skrb migrantov┬ź ter ┬╗Zveza vrhovnih predstojnic ┼żenskih redovnih skupnosti┬ź, ki pomagajo ┼żrtvam trgovine z ljudmi.

Poglabljanje rev┼í─Źine milijonov in bogatenje pe┼í─Źice, je eden od klju─Źnih dejavnikov, ki poganjajo na eni strani industrijo velikih dobi─Źkov ter na drugi strani industrijo trpljenja poni┼żanih in raz┼żaljenih posameznikov, ujetih v za─Źaran krog sodobnega su┼żenjstva.┬á Posebno pozornost velja nameniti otrokom, kateri so najbolj ranljivi, posebno ti, ki prihajajo iz vojnih ali post-konfliktnih obmo─Źij, kot otroci brez spremstva star┼íev ali skrbnikov. Otroci odhajajo iz vojnih ┼żari┼í─Ź s sanjami in upi o lep┼íem ┼żivljenju, toda nemalokrat na poti v neznani svet kon─Źajo kot prisilni delavci ali spolni su┼żnji. Oropani so otro┼ítva in ─Źlove┼íkega dostojanstva.

┬á┬╗Stara sem bila 12 let, ko je dru┼żinska prijateljica obiskala moje star┼íe. Povedala je, da pozna par v Parizu, ki bo dobil dojen─Źka in i┼í─Źe mladoletno varu┼íko, ki bi skrbela zanj. Obljubili so mi, da bom dobila pla─Źilo in da me bodo ┼íolali. Mislila sem, da sanjam. Bila sem na poti v Francijo, da ┼ítudiram┬ź, je povedala Olivia, ki je bila 9 let izkori┼í─Źana v Parizu kot hi┼ína su┼żnja, brez pla─Źila in brez ┼íolanja.

Mre┼ża organizacij Karitas po vsej Evropi, med njimi tudi Slovenska karitas, aktivno deluje na podro─Źju neposredne pomo─Źi ┼żrtvam trgovine z ljudmi, tudi ┼żrtvam kot je Olivia. Potrebno je zavedanje, da se niti Karitas niti civilna dru┼żba, sami ne zmoreta boriti proti izzivu svetovne brezbri┼żnosti, ki prispeva k obstoju pojava trgovine z ljudmi. Caritas Europa ob tej prilo┼żnosti zato poziva vse ─Źlanice Evropske unije, da ratificirajo in izvajajo Konvencijo Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi, ter da usmerjajo vse svoje mo─Źi k odpravi temeljnih vzrokov trgovine z ljudmi. Slovenija je Konvencijo ratificirala leta 2009 in postala s tem ena izmed prvih podpisnic le-te. S tem dejanjem je Slovenija sprejela vrsto obveznosti za u─Źinkovit pregon trgovcev ter ustrezno za┼í─Źito ┼żrtev.

 

Slovenska karitas je ob podpori in sodelovanju z Ministrstvom za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti ter Ministrstvom za notranje zadeve, aktivna na podro─Źju neposredne pomo─Źi in oskrbe ┼żrtev trgovine z ljudmi ┼że vse od leta 2006. Vsako leto skupaj pomagamo vrniti ─Źlovekovo dostojanstvo vsaj nekaj ┼żrtvam trgovine z ljudmi. Del svojih aktivnosti namenjamo ┬átudi ozave┼í─Źanju mladih po osnovnih in srednjih ┼íolah, strokovnih delavcev in ┼íir┼íe lai─Źne javnosti o problematiki novodobnih oblik su┼żenjstva. Na spletni strani je dostopen tudi kviz, kjer lahko mladi preverijo ali se s svojimi ravnanji lahko postanejo ┼żrtve trgovine z ljudmi.┬á Dobro razvit most sodelovanja imamo prav tako z Uradom Vlade RS za komuniciranje preko katerega v letu 2016/2017 izvajamo projekt Bodi pozoren. Bodi previden., ki je namenjen u─Źencem zadnje triade. Povezujemo se z mre┼żo Karitas v tujini (Coatnet, Caritas Europa, Caritas Internationalis, idr.) in s pristojnimi doma─Źimi vladnimi in nevladnimi organizacijami na tem podro─Źju.

V Sloveniji je trgovina z ljudmi ┼íe vedno najbolj prepoznavna na podro─Źju spolnega izkori┼í─Źanja, vendar se vse bolj opa┼ża porast izkori┼í─Źanja delavcev, prisilnega bera─Źenja tujcev ter prisilnega dela. V primeru, da se zazna tovrstno izkori┼í─Źanje je potrebno takoj obvesti policijo. Za pomo─Ź pa se ┼żrtve lahko obrnejo na de┼żurno telefonsko ┼ítevilko Slovenske karitas: 031 470 151.

Hvala za objavo in lep pozdrav.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

 

Dodatne informacije na tel: 031 470 151.