Slovenska Karitas do sedaj nakazala 55.000 € pomoči na Haiti

Slovenska Karitas je do 20.1.2010 zbranih 45.000 EUR za pomoč prizadetim v potresu na Haitiju preko mednarodne mreže že posredovala Caritas Haiti. K temu se pridružuje še začetnih 10.000 EUR za prvo pomoč. Skupaj je Slovenska Karitas na prizadeta območja tako že posredovala 55.000 EUR. Sredstva bodo v prvih tednih uporabljena za hrano, šotore, medicinske pripomočke, vodo in drugo najnujnejše, kar potrebujejo prizadeti prebivalci.

Caritas Internationalis namerava s sredstvi, zbranimi v mreži Karitas, v prvih dveh mesecih pomagati 200.000 posameznikom v 40.000 družinah s pomočjo v vrednosti 30.8 milijona EUR. Nacionalne Karitas se odzivajo po vsem svetu, z denarnimi sredstvi, v hrani in opremi. Pomoč prihaja tudi iz najrevnejših predelov sveta, kot je npr. Karitas Kongo, ki se sama srečuje s težkimi razmerami doma, a je vendar prispevala 5.000 dolarjev za pomoč na Haitiju.

Caritas Internationalis, Caritas Haiti in Ameriška Karitas (CRS) delujejo usklajeno in v tesnem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Nadaljuje se razdeljevanje hrane tako v centru mesta, v predmestju in v 12. začasnih kampih. S strani OZN je Karitas zadolžena za popolno oskrbo enega največjih kampov v glavnem mestu v predelu Pétionville Country Club. Pomoč je namenjena tudi preživelim v bližnjem mestu Leogane, kjer je bilo porušenih 90% procentov objektov.

Na terenu je šest mednarodnih zdravniških ekip Karitas z zdravniki in medicinskimi sestrami. Ena izmed njih deluje tudi v središču mesta, v bližini katedrale, kjer zdravniki skrbijo za  preživele. Za najtežje primere je zagotovljen nujen prevoz v centralno bolnišnico Karitas St. François de Sales, kjer delujeta dve na novo popolnoma opremljeni operacijski dvorani.

Na http://blog.caritas.org/category/emergencies/haiti-quake je mogoče podrobno spremljati delo Karitas na Haitiju.

Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na TRR: 02140–0015556761, namen: Haiti in sklic: 8400. Dar v višini 1 EUR lahko darovalci posredujejo tudi z SMS sporočilom KARITAS na 1919. Položnice so na voljo v vseh župnijah po Sloveniji, od jutri (22.1 2010), pa tudi na vseh poslovalnicah Pošte Slovenije.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas