Sri Lanka – leto po cunamijih

V okviru Slovenske karitas smo za pomo─Ź ┼żrtvam cunamija zbrali 174 mio SIT. Del sredstev (74,5 mio SIT) je bil takoj uporabljen za prvo pomo─Ź (za oskrbo z najnujnej┼íimi potreb┼í─Źinami, hrano, pitno vodo, zdravstveno oskrbo, za izgradnjo za─Źasnih bivali┼í─Ź, …). Vsa pomo─Ź je bila posredovana lokalni Caritas Sri Lanka, ki deluje ┼że 30 let.

Na podlagi dveh obiskov predstavnikov Slovenske karitas v leto┼ínjem letu lahko re─Źemo, da tamkaj┼ínja Karitas dobro opravlja svoje delo. Od predsednice ┼árilanke je Caritas Sri Lanka prejela posebno priznanje za kvalitetno izgradnjo 6530 za─Źasnih bivali┼í─Ź. Karitas je pomagala tudi z nakupom ─Źolnov (razdelila jih je okoli 800), ribi┼íkih mre┼ż (okoli 2250) ter orodij za delo na poljih. Karitas je 16.840 ┼íolarjem razdelila ┼íolske potreb┼í─Źine in uniforme.

Preostanek sredstev, ki smo jih zbrali za ┼żrtve cunamija bo Slovenska karitas namenila za obnovo ┼íole v predmestju Colomba (gre za skupen projekt slovenske vlade in nevladnih organizacij) ter za izgradnjo dveh domov za otroke. Na─Źrti za gradnjo, ki jih bo financirala Slovenska karitas so pripravljeni. Z gradnjo bomo na predlog Caritas Sri Lanke pri─Źeli predvidoma v marcu, takoj po de┼żevni dobi. Oba domova bosta namenjena dekletom in bosta na severovzhodnem podro─Źju ┼árilanke. Ob tej prilo┼żnosti se v imenu Caritas Sri Lanka in Slovenske karitas zahvaljujemo vsem darovalcem za zaupanje.

Barbara Nedi─Ź
koordinator mednarodne humanitarne pomo─Źi Slovenske karitas

Podrobnosti: http://www.karitas.si/mednarodno/cunami.php