Razvojna pomo─Ź – JV Evropa

       RAZVOJNA POMOČ JUGOVZHODNA EVROPA /ZAHODNI BALKAN

Projekti v teku

1.Projekt ┬╗Opolnomo─Źenje ┼żensk v Bosni in Hercegovini┬ź

Slovenska karitas je v januarju 2017 v sodelovanju z lokalnimi partnerji – Caritas┬áv Bosni in Hercegovini za─Źela z izvedbo projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja ┬╗Opolnomo─Źenje ┼żensk v Bosni in Hercegovini┬ź, ki se bo izvajal v obdobju od 2017 do 2019. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, v vrednosti 100.000 EUR, Slovenska karitas pa v vrednosti 8.298 EUR. Je┬ánadgradnja projekta “Psihosocialne pomo─Źi otrokom in opolnomo─Źenje ┼żensk v BiH” iz obdobja od 2014 do 2016.┬áBosna in Hercegovina┬áje po vojni do┼żivela mnogo geopoliti─Źnih in gospodarskih sprememb. Tretjina prebivalstva ┼żivi pod pragom rev┼í─Źine. Zaposlenih je samo 36 % ┼żensk. ┼Żenske imajo manj mo┼żnosti za zaposlitev zaradi diskriminacij, ni┼żje stopnje izobrazbe idr. Po─Źutijo se negotove, izklju─Źene pri odlo─Źanju, vsaka druga je ┼żrtev nasilja. Projektne aktivnosti so namenjene ekonomskem in socialnem opolnomo─Źenju 1.500 ┼żensk iz obmo─Źja Sarajeva, Banja Luke in Mostarja. Na 198 delavnicah bodo ozave┼í─Źene o pravicah in nenasilju. Pridobile bodo nove prakti─Źne ve┼í─Źine in znanja ter s tem imele bolj┼íe mo┼żnosti za zaposlitev. 30 ┼żenskam se bo zagotovila mo┼żnost za poklicno usposabljanje v ustanovah, ki izvajajo tovrstna usposabljanja. S pomo─Źjo individualnih svetovanj in dru┼żinskih terapij se bodo la┼żje soo─Źale s te┼żavami. Delavnice in terapije bodo izvajali strokovni delavci Caritas BiH. S pomo─Źjo teh aktivnosti se bodo izbolj┼íale njihove ┼żivljenjske razmere ter polo┼żaj v dru┼żini in dru┼żbi.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.┬á


 

 

 

***************************************************************************

2.Projekt ┬╗Ekonomsko in socialno opolnomo─Źenje ┼żensk na pode┼żelju jugovzhodne Srbije┬ź┬á

Slovenska karitas je v januarju 2017 v sodelovanju z lokalnimi partnerji Caritas┬áBeogradske nadbiskupije v Srbiji za─Źela z izvedbo projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja ┬╗Ekonomsko in socialno opolnomo─Źenje ┼żensk na pode┼żelju jugovzhodne Srbije┬ź, ki se bo izvajal v obdobju od 2017 do 2019. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, v vrednosti 100.000 EUR, Slovenska karitas v vrednosti 11.376 EUR.┬áV Srbiji┬á je stopnja brezposelnosti 17,7 %. Ve─Ź kot polovica brezposelnih predstavljajo ┼żenske iz pode┼żelja. S projektnimi aktivnostmi se bodo zagotovile mo┼żnosti za ustvarjanje dohodka in zaposlitve za 240 brezposelnih ┼żensk iz pode┼żelskih krajev v ob─Źinah Aleksinac, Ra┼żanj, Boljevac, Knja┼żevac. Z izobra┼żevanji na temo pravic, prakti─Źnim poklicnim usposabljanjem in pridobitvijo sredstev za zagon posameznih dru┼żinskih dejavnosti (s podro─Źja turizma, predelave pridelkov ipd.), ┼ítudijskimi obiski ter medsebojnimi izmenjavami, se bo prispevalo k pove─Źanju ekonomske neodvisnosti ┼żensk, izbolj┼íanju ┼żivljenjskih razmer in k bolj enakovrednemu polo┼żaju v dru┼żbi. Projekt bodo podrle tudi omenjene ┼ítiri ob─Źine v znesku 24.000 EUR.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.┬á

 

 

 

 

 

3. Projekti v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedonija ter Albaniji, ki potekajo s pomo─Źjo zbranih sredstev┬áv┬ádobrodelni akciji “Ne pozabimo” preko posameznih ┼ákofijskih karitas. Ve─Ź o preteklih in leto┼ínjih projektih pomo─Źi, ki so v teku v dr┼żavah┬áJV Evrope si lahko preberete tukaj.

*********************************************************************************************************

Zaklju─Źeni┬á┬áprojekti

1.Projekt “Izbolj┼íanje izobra┼żevanja o otrokovih pravicah na obmo─Źju ju┼żne Srbije”

Slovenska karitas je v oktobru 2017 zaklju─Źila z izvedbo projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja z naslovom ┬╗Izbolj┼íanje izobra┼żevanja o otrokovih pravicah na obmo─Źju ju┼żne Srbije┬ź, ki ga je v letih 2016 do 2017 sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS v skupni vrednosti 30.000 EUR, Slovenska karitas pa je prispevala 5.487 EUR iz sredstev zbranih v akciji Ne pozabimo. Projekt, ki je potekal v partnerstvu s Karitas v Srbiji – Caritas Beogradske nadbiskupije, je naslavljal problematiko pomanjkanja ozave┼í─Źenosti o otrokovih pravicah in pomenu spo┼ítovanja le-teh s strani otrok, star┼íev, u─Źiteljev in splo┼íne javnosti v ju┼żni Srbiji, kjer so te teme v ┼íolah in medijih zelo slabo pokrite. Pravice otrok, ┼íe posebej v socialno ogro┼żenih dru┼żinah, ki jih je na obmo─Źju ju┼żne Srbije zaradi brezposelnosti veliko, so pogosto kr┼íene.

Projekt je v krajih na obmo─Źju ju┼żne in tudi zahodne Srbije, kot Aleksinac, Ni┼í, Leskovac, Vranje, Knja┼żevac in drugi, krepil izobra┼żevalne aktivnosti o otrokovih pravicah predvsem v sklopu osnovnih in srednjih ┼íol. Za dosego ciljev projekta smo najprej pripravili didakti─Źni priro─Źnik in kartice o otrokovih pravicah ter izvedli 9 usposabljanj na to temo za 264 u─Źiteljev iz 134 O┼á in S┼á. Usposobljeni in tudi drugi u─Źitelji, ki so prejeli didakti─Źna gradiva, so v razredih izvajali interaktivne delavnice preko katerih so u─Źenci in dijaki O┼á in S┼á razmi┼íljali o 12 pravicah otrok (kot pravici do ┼żivljenja in razvoja, do hrane in pitne vode, do ljube─Źega doma, da se izobra┼żujejo, da lahko izrazijo svoje mi┼íljenje, da so za┼í─Źiteni pred nasiljem, da imajo otroci s posebnimi potrebami pravico do posebne nege, otroci begunci do vse skrbi in za┼í─Źite v dr┼żavi kamor pribe┼żijo, da imajo pravico do igre idr.). Poleg tega so v delavnicah mladi razmi┼íljali tudi o svojih dol┼żnostih ter o medkulturnem dialogu in toleranci, kar je za ta etni─Źno me┼íana obmo─Źja zelo pomembno. V sklopu roditeljskih sestankov so u─Źitelji ozavestili o otrokovih pravicah 1.360 star┼íev iz 34 ┼íol in jim razdelili zlo┼żenke.

V maju 2017 so bile vse ┼íole na tem obmo─Źju povabljene k sodelovanju na nagradnem nate─Źaju, ki je potekal pod geslom ┬╗Spo┼ítujte na┼íe otrokove pravice┬ź. Za najbolj┼íe likovne izdelke na to temo je bilo v vrednostnih bonih podeljenih 10 nagrad u─Źencem osnovnih ┼íol, za najbolj┼íe kratke filme in foto zgodbe pa 4 nagrade srednjim ┼íolam, ki so bile mladim podeljene 20. oktobra 2017. Skupno je pri nate─Źaju sodelovalo 2.447 u─Źencev in dijakov iz 65 O┼á in S┼á. Nekatere med njimi so izvedle tudi aktivnosti ozave┼í─Źanja za ┼íir┼ío javnost, kot u─Źenci O┼á Aleksina─Źki Rudnik, ki so pripravili lutkovno predstavo na temo otrokovih pravic in jo med drugim zaigrali tudi v domu za starej┼íe v tem kraju in s tem postali aktivni dr┼żavljani.

V sklopu projekta smo pripravili didakti─Źne kartice in plakate o otrokovih pravicah tudi v arabskem jeziku. S pomo─Źjo teh so psihosocialni timi Karitas izvajali delavnice in osve┼í─Źali o otrokovih pravicah begunske/migrantske otroke in star┼íe, ki so nastanjeni v 4 migrantskih centrih v Srbiji, kjer jim Karitas vsakodnevno pomaga tudi z obroki hrane, pranjem obla─Źil idr.

S projektom se je v krajih na obmo─Źju ju┼żne in vzhodne Srbije tako pove─Źala zavest o otrokovih pravicah in okrepilo medsebojno spo┼ítovanje, toleranca in aktivno dr┼żavljanstvo. S temi aktivnostmi ozave┼í─Źanja mladih bodo na podlagi pripravljenih gradiv u─Źitelji v ┼íolah nadaljevali tudi v prihodnje.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.┬á

 

 

 

 

 

*************************************************************************************

2. Projekt ┬╗Krepitev okoljske in dru┼żbene zavesti med mladimi v krajih J, Z in V regije Centralne Srbije┬ź

Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s Karitas v Srbiji (Caritas Beogradske nabiskupije) od julija 2014 do oktobra 2016 izvajali projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja z naslovom ┬╗Krepitev okoljske in dru┼żbene zavesti med mladimi v krajih J, Z in V regije Centralne Srbije┬ź v skupni vrednosti 91.119 EUR. Preko javnega razpisa ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS v vrednosti 80.000 EUR, Slovenska karitas pa v vrednosti 11.119 EUR.

Glavni namen projekta je bil ozavestiti u─Źence O┼á in dijake S┼á v krajih Z, V in J Centralne Srbije o pomenu varovanja okolja s poudarkom na trajnostnem upravljanju z vodnimi viri ter jih pripraviti na aktivno dr┼żavljanski vlogo in jih spodbuditi k prostovoljstvu.

Prvi del projekta, ki je potekal pod sloganom ┬╗Kaplja na kapljo┬ź, je bil namenjen razli─Źnim aktivnostim osve┼í─Źanja mladih o ekologiji, s poudarkom na ohranjanju ─Źistih voda v Srbiji. 277 u─Źiteljev osnovnih ┼íol se je na to temo usposabljalo na 10 regionalnih izobra┼żevanjih v razli─Źnih krajih Centralne Srbije, vsaj 4.176 u─Źencev iz 104 O┼á pa je o tej problematiki razmi┼íljalo v okviru delavnic in ustvarjalo likovne izdelke in Eko panoje v okviru nagradnega nate─Źaja na teme┬á kot je ┬╗Skrb za vodo, skrb za prihodnost┬ź ÔÇŽ

seminarji-2V drugem delu projekta pa so za mlade osnovnih in srednjih ┼íol v Centralni Srbiji, pod sloganom ┬╗Korak za korakom┬ź, potekale aktivnosti o aktivnem dr┼żavljanstvu in prostovoljstvu. Sodelavci Caritas Beograjske nadbiskupije so na to temo pripravili priro─Źnik, izvedli 10 regionalnih izobra┼żevanj za 280 u─Źiteljev ter seminarje za 252 u─Źencev/dijakov iz skupaj 165 ┼íol. Spomladi 2016 je kot zaklju─Źni del projekta po ┼íolah potekal nagradni nate─Źaj za najbolj┼ío izvedeno prostovoljsko akcijo v sklopu ┼íole ali lokalne skupnosti. Sodelavci Karitas so prejeli so 143 razli─Źnih videov in foto zgodb iz ┼íol, kjer je preko 5.000 mladih sodelovalo pri prostovoljskih akcijah. V okviru teh akcij so nekateri pomagali in se dru┼żili s starej┼íimi in bolnimi, drugi razveselili otroke s posebnimi potrebami, ali pa z u─Źno pomo─Źjo pomagali sovrstnikom, o─Źistili divjo deponijo ob reki, zbirali pomo─Ź za begunce ÔÇŽmladi-iz-alleskinca-so-si-natisnili-tudi-majice-s-sloganom-projekta-korak-za-korakom

U─Źenka iz 6. razreda O┼á Vuka Karad┼żi─Źa v Aleksincu je ob tem dejala: ┬╗Zelo nam je bilo lepo, ko smo se dru┼żili s starej┼íimi in z otroci brez star┼íev, ko smo videli nasmeh na njihovih obrazih. Vsi so se razveselili na┼íega prihoda. Skupaj smo se igrali, jim pomagali. Vsi imajo radi, ko jih nekdo obi┼í─Źe. To je preprosto prelepo.┬ź U─Źiteljica iz O┼á Vladimirci, kjer je 160 u─Źencev ─Źistilo divjo deponijo, je dejala: ┬╗Potrebno je otroke motivirati, da delajo prostovoljska dela, to jim je potrebno za ┼żivljenje. Za─Źeli smo po korakih in s takimi akcijami bomo nadaljevali tudi v naprej.┬ź

podelitev-nagrad-3Najbolj┼íim 5 ┼íolam je predstavnica Slovenskega veleposlani┼ítva v Srbiji, ga. Mateja Nor─Źi─Ź ┼átamcar ob zaklju─Źnem dogodku projekta, ki je potekal 23. septembra 2016 v Beogradu, izro─Źila prakti─Źne┬á nagrade. Nagrajene prostovoljske akcije si lahko ogledate na http://korak-po-korak.rs/rezultati-nagradnog-filmskogfoto-konkursa/.

 

Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.

 ********************************************

3. Projekt ┬╗Psihosocialna pomo─Ź otrokom in opolnomo─Źenje ┼żensk v Bosni in Hercegovini┬ź

Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s Caritas Bosne i Hercegovine┬áod julija 2014 do julija 2016 izvajali projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja z naslovom ┬╗Psihosocialna pomo─Ź otrokom in opolnomo─Źenja ┼żensk v BiH┬ź, ki ga je preko javnega razpisa sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, v vrednosti 80.000 EUR.

Projekt je nastal na podlagi potreb prebivalstva v BiH, kjer je zaradi geopoliti─Źnih, eti─Źnih sprememb in ┼íibkega gospodarstva v zadnjih letih, veliko travm, brezposelnosti, tretjina ljudi ┼żivi pod pragom rev┼í─Źine, ob tem so ┼íe posebej prizadete ┼żenske in otroci. Glavni namen projekta je bil pomagati ranljivim skupinam otrok in razvijati njihove talente ter opolnomo─Źiti ┼żenske, ki ┼żivijo v rev┼í─Źini in razli─Źnih socialnih stiskah, da se bodo znale soo─Źati s svojimi te┼żavami in jih znale prepre─Źevati, jih nau─Źiti novih spretnosti in jim pomagati pri iskanju zaposlitve. Da bi v okviru projekta dosegli te cilje, so s pomo─Źjo 3 strokovnih sodelavk in 15 prostovoljk ┼ákofijskih karitas v Sarajevu, Banja Luki in Mostarju, potekala vsakodnevna individualna svetovanja ter dru┼żinske ali skupinske terapije/svetovanja glede na potrebe, na mese─Źni ravni pa delavnice za Slika savjetovanja bracnog paraotroke in za ┼żenske.

Strokovne sodelavke ┼ákofijskih karitas v BiH, kamor se je ─Źasu izvedbe projekta predvsem zaradi zakonskih te┼żav, depresije, te┼żav z odra┼í─Źajo─Źimi otroki, nasiljem v dru┼żinah, boleznijo, izgubo slu┼żbe idr., obra─Źalo po pomo─Ź v obliki svetovanj vse ve─Ź ljudi, so izvedle 2.957 individualnih in 573 dru┼żinskih/skupinski svetovanj oz. terapij za skupaj 1.205 ┼żensk, 644 otrok, ter tudi 2.329 mo┼íkih, ki so bili predvsem vklju─Źeni v dru┼żinske terapije. Sodelavke Karitas so jih poslu┼íale, spremljale in motivirale ter skupaj z njimi posku┼íale najti re┼íitev za problem. Na ta na─Źin je bilo re┼íenih mnogo zakonov in dru┼żin.

IMG_0194V okviru celotnega projekta je bilo izvedenih tudi 75 delavnic za skupaj 991 otrok in mladih, ki so ob pomo─Źi prostovoljcev preko pogovorov in interaktivnih iger spoznavali razli─Źne┬áteme, kot so┬ávrednote, ekologija, medvrstni┼íko┬á nasilje idr. ter ustvarjali razli─Źne izdelke. Med mnogimi so se spletla nova prijateljstva, pridobili so na samozavesti in se nau─Źili veliko novih spretnosti. Tudi v ┼íoli so napredovali, so povedali star┼íi. 72 delavnic za ┼żenske se je skupaj udele┼żilo 862 ┼żensk. Ob pomo─Źi kadra in prostovoljcev so se pogovarjale o razli─Źnih ┼żivljenjskih temah, kot je vzgoja otrok ipd., se u─Źile sistemati─Źnega re┼íevanja razli─Źnih problemov v ┼żivljenju in se medsebojno opogumljale, se u─Źile pisati ┼żivljenjepisa in pripravljale na razgovore za delo, ustvarjale so razli─Źne prakti─Źne izdelke iz gline, blaga ipd., z izdelavo katerih je bilo mogo─Źe tudi kaj zaslu┼żiti in izbolj┼íati dru┼żinski prora─Źun. ┼Żenske so se preko delavnic nau─Źile mnogih spretnosti, postale bolj odprte in komunikativne, skupaj so re┼íile tudi velikoIMG_0054 te┼żav.

Izjava enega od otrok: ┬╗Zahvaljujo─Ź tem delavnicam imam ve─Ź prijateljev, nau─Źil sem se mnogo novih stvari, ki mi pomagajo v vsakdanjem ┼żivljenju. Vsi smo se vedno znova veselili, kaj bodo prostovoljke zanimivega pripravile za nas.┬ź Izjave ┼żensk: ┬╗Te delavnice so mi pomagale, da na nek na─Źin pobegnem od vsakdana. Vsaki─Ź znova sem se jih veselila. Nau─Źila sem se novih spretnosti, kot so slikanje na steklo, filcanje volne, ┼íivanja itd. in to vse zaradi nesebi─Źne pomo─Źi Karitas in Vlade Slovenije. Poleg tega je bila to neka vrsta terapije zame, sedaj imam mnogo prijateljic s katerimi si tudi zaupamo in si podelimo probleme.┬ź Druga ┼żena:┬á┬╗┼Że dolgo ─Źasa i┼í─Źem zaposlitev, vendar neuspe┼íno, kar me je pripeljalo do padca zaupanja vase. V delavnici smo se pogovarjali tudi o premagovanju strahu, ki sem ga imela pred delodajalcem. V pomo─Ź mi je bila podelitev izku┼íenj drugih ┼żensk. Sedaj imam v sebi velik pogum za naprej.┬ź Tretja ┼żena:┬á“Te delavnice meni pomenijo vse. Ob poplavah v letu 2014 sem izgubila ─Źisto vse. Umrl mi je mo┼ż. Ostala sem brez vsakega pohi┼ítva. Karitas mi je pomagal, pri┼íla sem tudi vsak dan na svetovanje. Hvala vam za vse kar ste storili za nas.┬ź ─îetrta ┼żena:┬á┬╗Doma imam velike te┼żave z mo┼żem in otroki. Te delavnice so zame najbolj┼íi na─Źin, da sem vsaj malo sre─Źna.┬ź ; “Ko sem prvi─Ź videla plakat s povabilom na te delavnice Caritas, sem nestrpno pri─Źakovala ta dan. Spomnim se, da je bil oktober 2014. ┼Że eno leto jih obiskujem in si ┼żelim, da bi se te delavnice nadaljevale.┬źDSC_0260

 

Za kvalitetnej┼íe delo z otroci in ┼żenami, smo v okviru projekta dodatno usposobili kader in prostovoljke, izmed katerih je ena dejala: ÔÇťPri delu z otroci in ┼żenami sem se veliko nau─Źila od njih, sli┼íala┬ánjihove┬ástiske, ki jih sicer ne bi poznala, to je neprecenljiva izku┼ínja za ┼żivljenje. Vsaki─Ź ko se sre─Źam z njimi, ko podarim nasmeh, sem tudi sama sre─Źna ÔÇŽÔÇŁ

    

logo bih

Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.

**************************************************

4. Projekt ┬╗Obnova s poplavami po┼íkodovane osnovne ┼íole v Bari─çu in cestne infrastrukture v Krupanju v Srbiji┬ź

Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s Karitas v Srbiji od maja do konca septembra 2015 izvedli┬á obnove javne infrastrukture na obmo─Źjih, ki so jih maja 2014 prizadele poplave in jih lokalne skupnosti zaradi pomanjkanja sredstev niso zmogle same obnoviti. Projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja je preko javnega razpisa financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS,v vrednosti 53.500 EUR.

Otvoritev obnovljenih garderobnih prostorov v telovadnici v O┼á Bari─çV okviru projekta ┬╗Obnova s poplavami po┼íkodovane osnovne ┼íole v Bari─çu in cestne infrastrukture v Krupanju v Srbiji┬ź, ki je bil izveden v partnerskem sodelovanju s Caritas Beogradske nabiskupije, je 15. septembra 2015 potekala otvoritev obnovljenih garderobnih prostorov in sanitarij ter kanalizacijskega omre┼żja v sklopu ┼íolske telovadnice v O┼á ┬╗14. oktobar┬ź v Bari─çu. Obnovljene prostore sta slavnostno otvorili odpravnica poslov na Veleposlani┼ítvu RS v Srbiji, ga. Mateja Nor─Źi─Ź ┼átamcar in ravnateljica O┼á Bari─ç, ga. ┼Żeljana Vaskovi─ç. 720 u─Źencev in njihovi u─Źitelji imajo sedaj daljnoro─Źno zagotovljene primerne in zdravju prijazne pogoje za izvedbo ┼íportne vzgoje v tej ┼íoli. U─Źenci so svojo hvale┼żnost Sloveniji za to pomo─Ź izrazili s kratkim kulturnim programom in predstavnici Slovenske karitas povedali, da so razmere v prostorih telovadnice sedaj res odli─Źne v primerjavi z lani. V okviru projekta je bila v sodelovanju z ob─Źino Krupanj obnovljena tudi s poplavami po┼íkodovana 800 m dolga ulica Luke Stevi─ça v Krupanju, ki je mo─Źno ovirala promet in varnost 550 prebivalcev te ulice. Vsa obnovitvena dela, ki jih je izvajalo preko javnega razpisa izbrano lokalno podjetje, so bila kon─Źana 25. septembra 2015, slovesna otvoritev pa bo potekala v prihodnjih dneh oktobra. Obnovo te ceste je sofinancirala tudi ob─Źina Krupanj v vrednosti 48.872,35 EUR.

┬áProjekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne┬á predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.

 

**************************************************

5. Projekt ┬╗Obnova s poplavami po┼íkodovanega zdravstvenega in gasilskega doma v kraju Vidovice v Bosni in Hercegovini┬ź

Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s Karitas v┬áBosni in Hercegovini┬áod maja do konca septembra 2015 izvedli┬á obnove javne infrastrukture na obmo─Źjih, ki so jih maja 2014 prizadele poplave in jih lokalne skupnosti zaradi pomanjkanja sredstev niso zmogle same obnoviti. Projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja je preko javnega razpisa financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, v vrednosti 53.500 EUR.

V okviru projekta ┬╗Obnova s poplavami po┼íkodovanega zdravstvenega in gasilskega doma v kraju Vidovice v Bosni in Hercegovini┬ź, ki je bil izveden v partnerskem sodelovanju z nacionalno in ┼íkofijsko Karitas Sarajevo v BiH, je 17. septembra 2015 potekala slovesna otvoritev obnovljenih prostorov zdravstvenega ter gasilskega doma v kraju Vidovice. V okviru projekta so bili v zdravstvenem domu zamenjala vsa po┼íkodovana vrata, okna in obnovljen sistem ogrevanja, obnovljeni hodniki, ordinacije in sanitarije, v gasilskem domu pa tudi zamenjana okna in vrata, obnovljeni vsi notranji prostori in zunanjost doma. Na otvoritveni slovesnosti, kjer so bili prisotni predstavniki Karitas iz BiH in Slovenije, predsednik krajevne skupnosti, vodja zdravstvenega doma v Vidovicah in osebje, predsednik gasilskega dru┼ítva ter drugi gasilci in va┼í─Źani, otroci iz O┼á, ki so sodelovali pri programu, je obnovljene proOtvoritev obnovljenega zdravstvenega doma v Vidovicah 1store blagoslovil in slovesno otvoril kardinal Vinko Pulji─ç, ki je povedal da je hvale┼żen Sloveniji za vso pomo─Ź, ki so jo v BiH prejeli od dni vojne do tega projekta z Vlado RS. 878 va┼í─Źanov iz kraja Vidovice, kot tudi ljudje iz sosednjih vasi, imajo sedaj dolgoro─Źno zagotovljene ustrezne pogoje za zdravstveno oskrbo, kar je predvsem pomembno za starej┼íe. Prav tako imajo zagotovljeno ve─Źjo varnost v primeru po┼żarov in drugih nesre─Ź, saj ima prostovoljno gasilsko dru┼ítvo zopet primerne prostore in pogoje za normalno delovanje. Predsednik gasilskega dru┼ítva je ob tem dejal: ┬╗Veli─Źina ─Źloveka se vidi takrat, ko pomaga malemu ─Źloveku, ki je v te┼żavah.┬ź Va┼í─Źani Vidovic, ki so sedaj lahko ponovno za┼żiveli kot pred poplavami, so neizmerno hvale┼żni dr┼żavi Sloveniji za to pomo─Ź.


logo bih

Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne┬á┬á┬á predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.

 

*************************************************************************************

6.┬áProjekt “Trajnostni razvoj kulture sobivanja in varovanja okolja v krajih Ni┼í, Aleksinac in Leskovac”

Slovenska Karitas je v letih 2011 – 2013 izvajala mednarodni projekt razvojenga sodelovanja pod naaslovom┬á“Trajnostni razvoj kulture sobivanja in varovanja okolja v krajih Ni┼í, Aleksinac in Leskovac” v sodelovanju s partnersko organizacijo v Srbiji, Caritas beogradske nadbiskupije. Slovenski partner pri projektu je bil Mladinsko informacijski center. Projekt je┬ásofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS┬áv vrednosti 100.000 EUR.┬áVsebina projekta se je┬ánana┼íala na zagotovitev trajnostnega razvoja kulture sobivanja, medsebojne strpnosti in sodelovanja med razli─Źnimi etni─Źnimi skupinami ter bolj┼íega razumevanja okoljske problematike in izbolj┼íanje obna┼íanja mladih ter ┼íir┼íe javnosti v povezavi z varovanjem okolja, s poudarkom na pravilnem upravljanju z odpadki, na obmo─Źju krajev Ni┼í, Aleksinac in Leskovac v ju┼żni Srbiji. V okviru projekta so potekala izobra┼żevanja za gradnjo kapacitet partnerske organizacije iz Srbije,┬á seminarji za u─Źitelje in delavnice za u─Źence in dijake s podro─Źja okoljevarstvene problematike in medkulturnega dialoga v krajih Ni┼í, Aleksinac in Leskovac.┬áZa izvedbo delavnic in ozave┼í─Źanje mladih┬áv ┼íolah so bila pripravljena┬átudi razli─Źna didakti─Źna gradiva. V posameznih ┼íolah na obmo─Źju Ni┼ía, Aleksinca in Leskovaca so bile zagotovljene kapacitete za trajno lo─Źevanje odpadkov, popisana┬á┬áso bila divja odlagali┼í─Źa v Ni┼íkem in Jablani┼íkem okro┼żju ter izvedene javne kampanje in ─Źistilne akcije s pomo─Źjo ┼íol in prostovoljcev.

V treh letih je skupaj pri projektnih aktivnostih sodelovalo 43 osnovnih ┼íol in┬á25 srednjih ┼íol, 152 u─Źiteljev iz O┼á in S┼á ter 25.420 mladih, od tega 19150 osnovno┼íolcev ter 6270 srednje┼íolcev. Ve─Ź o rezultatih projekta na spletnih straneh “Ozeleni se” in “Oplemeni se”. ???????????????????????????????????

V partnerstvu s:

 

Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.