V dveh letih v BiH deležnih psihosocialne pomoči 1.635 otrok in opolnomočenih 2.067 žensk

Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s Karitas v Bosni in Hercegovini od julija 2014 do julija 2016 izvajali projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja z naslovom »Psihosocialna pomoč otrokom in opolnomočenja žensk v BiH« v skupni vrednosti 86.753 EUR. Preko javnega razpisa ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS v vrednosti 79.359 EUR, Slovenska karitas pa v vrednosti 7.394 EUR.MRSS znak večji

Projekt je nastal na podlagi potreb prebivalstva v BiH, kjer je zaradi geopolitičnih, etičnih sprememb in šibkega gospodarstva v zadnjih letih, veliko travm, brezposelnosti, tretjina ljudi živi pod pragom revščine, ob tem so še posebej prizadete ženske in otroci. Glavni namen projekta je bil pomagati ranljivim skupinam otrok in razvijati njihove talente ter opolnomočiti ženske, ki živijo v revščini in različnih socialnih stiskah, da se bodo znale soočati s svojimi težavami in jih znale preprečevati, jih naučiti novih spretnosti in jim pomagati pri iskanju zaposlitve. Da bi v okviru projekta dosegli te cilje, so s pomočjo 3 strokovnih sodelavk in 15 prostovoljk Škofijskih karitas v Sarajevu, Banja Luki in Mostarju, potekala vsakodnevna individualna svetovanja ter družinske ali skupinske terapije/svetovanja glede na potrebe, na mesečni ravni pa delavnice za otroke in za ženske.

Strokovne sodelavke Škofijskih karitas v BiH, kamor se je času izvedbe projekta predvsem zaradi zakonskih težav, depresije, težav z odraščajočimi otroki, nasiljem v družinah, boleznijo, izgubo službe idr., obračalo po pomoč v obliki svetovanj vse več ljudi, so izvedle 2.957 individualnih in 573 družinskih/skupinski svetovanj oz. terapij za skupaj 1.205 žensk, 644 otrok, ter tudi 329 moških, ki so bili predvsem vključeni v družinske terapije. Sodelavke Karitas so jih poslušale, spremljale in motivirale ter skupaj z njimi poskušale najti rešitev za problem. Na ta način je bilo rešenih mnogo zakonov in družin.

V okviru celotnega projekta je bilo izvedenih tudi 75 delavnic za skupaj 991 otrok in mladih, ki so ob pomoči prostovoljcev preko pogovorov in interaktivnih iger spoznavali delavnice za zenske v Kakanjurazlične teme, kot so vrednote, ekologija, medvrstniško  nasilje idr. ter ustvarjali različne izdelke. Med mnogimi so se spletla nova prijateljstva, pridobili so na samozavesti. Tudi v šoli so napredovali, so povedali starši. 72 delavnic za ženske se je skupaj udeležilo 862 žensk. Ob pomoči kadra in prostovoljcev so se pogovarjale o različnih življenjskih temah, kot je vzgoja otrok ipd., se učile sistematičnega reševanja različnih problemov v življenju in se medsebojno opogumljale, se učile pisati življenjepisa in pripravljale na razgovore za delo, ustvarjale so različne praktične izdelke iz gline, blaga ipd., z izdelavo katerih je bilo mogoče tudi kaj zaslužiti in izboljšati družinski proračun. Ženske so se preko delavnic naučile mnogih spretnosti, postale bolj odprte in komunikativne, skupaj so rešile tudi veliko težav.

Izjava enega od otrok: »Zahvaljujoč tem delavnicam imam več prijateljev, naučil sem se mnogo novih stvari, ki mi pomagajo v vsakdanjem življenju. Vsi smo se vedno znova veselili, kaj bodo prostovoljke zanimivega pripravile za nas.« Izjavi dveh žensk: »Te delavnice so mi pomagale, da na nek način pobegnem od vsakdana. Vsakič znova sem se jih veselila. Naučila sem se novih spretnosti, kot so slikanje na steklo, filcanje volne, šivanja itd. in to vse zaradi nesebične pomoči Karitas in Vlade Slovenije. Poleg tega je bila to neka vrsta terapije zame, sedaj imam mnogo prijateljic s katerimi si tudi zaupamo in si podelimo probleme.«; »Že dolgo časa iščem zaposlitev, vendar neuspešno, kar me je pripeljalo do padca zaupanja vase. V delavnici smo se pogovarjali tudi o premagovanju strahu, ki sem ga imela pred delodajalcem. V pomoč mi je bila podelitev izkušenj drugih žensk. Sedaj imam v sebi velik pogum za naprej.«

Za kvalitetnejše delo z otroci in ženami, smo v okviru projekta dodatno usposobili kader in prostovoljke, izmed katerih je ena dejala: “Pri delu z otroci in ženami sem se veliko naučila od njih, slišala njihove stiske, ki jih sicer ne bi poznala, to je neprecenljiva izkušnja za življenje. Vsakič ko se srečam z njimi, ko podarim nasmeh, sem tudi sama srečna …” Več o projektu na spletni strani Karitas.

Imre Jerebic, Generalni tajnik Slovenske karitas