Karitas zbira sredstva za pomo─Ź 12.000 socialno ogro┼żenim otrokom v Sloveniji s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami

OTROCI NAS POTREBUJEJO ÔÇô Za─Źetek dobrodelne akcije Karitas za pomo─Ź otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami
Slovenska karitas za─Źenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finan─Źnih sredstev za pomo─Ź socialno ogro┼żenim otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami. Isto─Źasno ┼żupnijske Karitas pri─Źenjajo z zbiranjem pro┼íenj socialno ogro┼żenih dru┼żin za pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami.

Tudi letos bo pomo─Ź potrebovalo ve─Ź kot 12.000 socialno ogro┼żenih osnovno┼íolcev, saj v leto┼ínjem letu pri─Źakujemo podoben obseg pro┼íenj povezanih s ┼íolo, ki ┼że prihajajo na na┼íe ┼żupnijske Karitas. Karitas v Sloveniji pomaga prek 20.000 dru┼żinam z otroci. ┼átevilni star┼íi, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg druge materialne stiske, ob koncu ┼íolskega leta znajdejo v ┼íe ve─Źjih te┼żavah. Njihovi otroci bodo prav v mesecu juniju prejeli sezname ┼íolskih potreb┼í─Źin, ki jih je potrebno preko poletja kupiti za naslednje ┼íolsko leto.

Skupna pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami in pomo─Ź pri pla─Źilu polo┼żnic za ┼íolo je v lanskem letu v celotni mre┼żi Karitas zna┼íala preko 331.000 EUR. Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 158.500 EUR, ostalo so zbrale ┼żupnijske karitas. Del sredstev┬á je prispeval tudi FIHO.

Na Karitas se ┼íe posebej obra─Źajo po pomo─Ź dru┼żine, kjer so star┼íi brezposelni ali imajo nizko pla─Źo, zadol┼żene dru┼żine, dru┼żine z enim star┼íem in dru┼żine z ve─Ź osnovno┼íolci. Samo za najnujnej┼íe in obvezne ┼íolske potreb┼í─Źine za enega otroka potrebujejo ve─Ź kot 200 evrov. Velikokrat pomo─Ź potrebujejo tudi dru┼żine, ki za silo shajajo skozi leto in druga─Źe ne prejemajo pomo─Źi. Nakup ┼íolskih potreb┼í─Źin pa presega njihove zmo┼żnosti. Otrokom poleg materialne pomo─Źi nekatere Karitas v sodelovanju z osnovnimi ┼íolami pomagajo tudi z u─Źno pomo─Źjo, pomo─Źjo pri pla─Źilu razli─Źnih dejavnosti, prevozov za dijake in polo┼żnic za prehrano.

Dru┼żine v stiski se po pomo─Ź glede ┼íolskih potreb┼í─Źin lahko obrnejo na najbli┼żjo Karitas v svojem kraju. Vse informacije pa so na voljo tudi na ┼íkofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na http://www.karitas.si/kontakt/.

Preko poletja k pomo─Źi vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike ─Źrtaste zvezke na najbli┼żjo Karitas ali darujejo finan─Źna sredstva za pomo─Ź otrokom na transakcijski ra─Źun:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.
Darujete lahko tudi s poslanim SMS sporo─Źilom s klju─Źno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 ÔéČ za ┼íolske potreb┼í─Źine. Zgibanke s polo┼żnico bodo od nedelje dalje na voljo tudi po vseh ┼żupnijah.

V mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne ┼íole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogro┼żene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 258 osnovnih ┼íol in 116 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh ┼że prihajajo na ┼íkofijske Karitas.

Zbrana sredstva iz akcije in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogro┼żenim dru┼żinam s ┼íoloobveznimi otroki. Neposredna pomo─Ź bo realizirana v obliki paketov ┼íolskih potreb┼í─Źin ali v obliki bonov oz. naro─Źilnic za nakup delovnih zvezkov in ┼íolskih potreb┼í─Źin.

V letu 2017 je na Karitas pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami prejelo 12.549 otrok. Dodatno je 1.368 otrok prejelo denarno pomo─Ź pri pla─Źilu prehrane in ob┼íolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vklju─Źenih 212 otrok. V sklopu dela ┼żupnijskih Karitas je bilo ve─Ź kot 18.500 otrok vklju─Źenih v obdarovanja, delavnice, dru┼żabne dogodke in od tega 440 v centre za mlade in otroke. Poleg materialne pomo─Źi nekatere Karitas pomagajo tudi z u─Źno pomo─Źjo.
Skupna vrednost navedenih programov je v letu 2017 zna┼íala 729.445,11 EUR. V programe Karitas je bilo skupaj vklju─Źenih 30.245 otrok in dijakov. Sredstva so bila ve─Źinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, ve─Źji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Otroci se veselijo ┼żivljenja in prihodnosti, razmi┼íljajo in odkrivajo svoj poklic. Otrokom ┼żelimo, da bi ┼żiveli ustvarjalno in dostojno ┼żivljenje. Potrebujejo samozavest in pozitivno naravnanost ob pridobljenem znanju in spretnostih. Le tako se bodo lahko v prihodnosti ubranili rev┼í─Źine.

Vnaprej hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagati!

Slovenska karitas