Karitas zbira sredstva za pomoč 12.000 socialno ogroženim otrokom v Sloveniji s šolskimi potrebščinami

OTROCI NAS POTREBUJEJOZačetek dobrodelne akcije Karitas za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami
Slovenska karitas začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Istočasno župnijske Karitas pričenjajo z zbiranjem prošenj socialno ogroženih družin za pomoč s šolskimi potrebščinami.

Tudi letos bo pomoč potrebovalo več kot 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj v letošnjem letu pričakujemo podoben obseg prošenj povezanih s šolo, ki že prihajajo na naše župnijske Karitas. Karitas v Sloveniji pomaga prek 20.000 družinam z otroci. Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg druge materialne stiske, ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci bodo prav v mesecu juniju prejeli sezname šolskih potrebščin, ki jih je potrebno preko poletja kupiti za naslednje šolsko leto.

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je v lanskem letu v celotni mreži Karitas znašala preko 331.000 EUR. Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 158.500 EUR, ostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev  je prispeval tudi FIHO.

Na Karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka potrebujejo več kot 200 evrov. Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči. Nakup šolskih potrebščin pa presega njihove zmožnosti. Otrokom poleg materialne pomoči nekatere Karitas v sodelovanju z osnovnimi šolami pomagajo tudi z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju. Vse informacije pa so na voljo tudi na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na https://www.karitas.si/kontakt/.

Preko poletja k pomoči vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike črtaste zvezke na najbližjo Karitas ali darujejo finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.
Darujete lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 € za šolske potrebščine. Zgibanke s položnico bodo od nedelje dalje na voljo tudi po vseh župnijah.

V mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 258 osnovnih šol in 116 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas.

Zbrana sredstva iz akcije in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

V letu 2017 je na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.549 otrok. Dodatno je 1.368 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih 212 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas je bilo več kot 18.500 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke in od tega 440 v centre za mlade in otroke. Poleg materialne pomoči nekatere Karitas pomagajo tudi z učno pomočjo.
Skupna vrednost navedenih programov je v letu 2017 znašala 729.445,11 EUR. V programe Karitas je bilo skupaj vključenih 30.245 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Otroci se veselijo življenja in prihodnosti, razmišljajo in odkrivajo svoj poklic. Otrokom želimo, da bi živeli ustvarjalno in dostojno življenje. Potrebujejo samozavest in pozitivno naravnanost ob pridobljenem znanju in spretnostih. Le tako se bodo lahko v prihodnosti ubranili revščine.

Vnaprej hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagati!

Slovenska karitas