Dobrodelna akcija za pomo─Ź otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami

Slovenska karitas v tem tednu za─Źenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomo─Ź socialno ogro┼żenim otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami. Dobrodelna akcija bo potekala do za─Źetka novega ┼íolskega leta.┬á

Od maja v sklopu akcije Pokloni zvezek na 233 osnovnih ┼íolah in v 69 vrtcih po vsej Sloveniji poteka zbiranje ┼íolskih potreb┼í─Źin. Pri tem gre velika zahvala preko 970 u─Źiteljem in preko 300 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo u─Źencev, otrok k solidarnosti.┬áNa povabilo Karitas so otroci za svoje sovrstnike do sedaj zbrali preko 20.000 zvezkov in preko 300 kompletov tempera barvic. Poleg svojega prispevka pa so prilo┼żili tudi lepo misel, sporo─Źilo ali sliko za otroke v stiski.

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas letos avgusta razdelila socialno ogro┼żenim dru┼żinam s ┼íoloobveznimi otroki. V lanskem letu je s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami Karitas pomagala 11.283 otrokom. Podoben obseg pro┼íenj glede na aktualne razmere v dru┼żbi pri─Źakujejo tudi v leto┼ínjem letu. Neposredna pomo─Ź bo realizirana bodisi v obliki paketov ┼íolskih potreb┼í─Źin bodisi v obliki bonov ali naro─Źilnic za nakup delovnih zvezkov in ┼íolskih potreb┼í─Źin.

Tisti, ki bi ┼żeleli pomagati, lahko prinesejo nov, velik ─Źrtast zvezek na najbli┼żjo Karitas ali pa darujejo prispevek v vi┼íini 1,00 ÔéČ s poslanim SMS sporo─Źilom KARITAS na 1919.

Na voljo je tudi transakcijski ra─Źun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140ÔÇô0015556761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.

Stro┼íki za septembrski prihod otrok v osnovno ┼íolo so za mnoge star┼íe preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Kljub temu, da naj bi bilo v skladu z ustavo osnovno┼íolsko izobra┼żevanje brezpla─Źno, star┼íi za enega osnovno┼íolca samo na za─Źetku pouka potrebujejo ve─Ź kot 200,00 ÔéČ. ┼áe posebej velik stro┼íek so delovni zvezki. ┼áolanje predstavlja veliko breme tudi v ─Źasu med ┼íolskim letom. Letos so razmere ┼íe bolj zaostrene. Pred preizku┼ínjo so dru┼żine z enim star┼íem, velike dru┼żine, dru┼żine, ki so se zadol┼żile pri urejanju stanovanjskih pogojev, in dru┼żine s star┼íi, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno pla─Źo.

Dru┼żine v stiski se po pomo─Ź glede ┼íolskih potreb┼í─Źin lahko obrnejo na najbli┼żjo Karitas v ┼żupniji oz. na ┼íkofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na prilo┼żeni spletni strani.

Dodatne informacije na sede┼żu Slovenske karitas: tel. ┼ít. 01/300ÔÇô59ÔÇô60 ali po e-po┼íti na [email protected]

Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.