Dobrodelna akcija za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami

Slovenska karitas v tem tednu začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Dobrodelna akcija bo potekala do začetka novega šolskega leta. 

Od maja v sklopu akcije Pokloni zvezek na 233 osnovnih šolah in v 69 vrtcih po vsej Sloveniji poteka zbiranje šolskih potrebščin. Pri tem gre velika zahvala preko 970 učiteljem in preko 300 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev, otrok k solidarnosti. Na povabilo Karitas so otroci za svoje sovrstnike do sedaj zbrali preko 20.000 zvezkov in preko 300 kompletov tempera barvic. Poleg svojega prispevka pa so priložili tudi lepo misel, sporočilo ali sliko za otroke v stiski.

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas letos avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. V lanskem letu je s šolskimi potrebščinami Karitas pomagala 11.283 otrokom. Podoben obseg prošenj glede na aktualne razmere v družbi pričakujejo tudi v letošnjem letu. Neposredna pomoč bo realizirana bodisi v obliki paketov šolskih potrebščin bodisi v obliki bonov ali naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Tisti, ki bi želeli pomagati, lahko prinesejo nov, velik črtast zvezek na najbližjo Karitas ali pa darujejo prispevek v višini 1,00 € s poslanim SMS sporočilom KARITAS na 1919.

Na voljo je tudi transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140–0015556761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.

Stroški za septembrski prihod otrok v osnovno šolo so za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Kljub temu, da naj bi bilo v skladu z ustavo osnovnošolsko izobraževanje brezplačno, starši za enega osnovnošolca samo na začetku pouka potrebujejo več kot 200,00 €. Še posebej velik strošek so delovni zvezki. Šolanje predstavlja veliko breme tudi v času med šolskim letom. Letos so razmere še bolj zaostrene. Pred preizkušnjo so družine z enim staršem, velike družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev, in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na priloženi spletni strani.

Dodatne informacije na sedežu Slovenske karitas: tel. št. 01/300–59–60 ali po e-pošti na [email protected].

Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.