Sklad za evropsko pomo─Ź najbolj ogro┼żenim

plakatHrana iz Sklada za evropsko pomo─Ź najbolj ogro┼żenim┬áje dokaz, da Evropska skupnost in dr┼żava Slovenija nista brezbri┼żni do najbolj ogro┼żenih prebivalcev in se pri nas izvaja od leta 2006. Ukrepa od leta 2014 koordinira Ministrstvo za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti, ukrep pa izvajata Slovanska karitas in RKS. Pomo─Ź v okviru Ukrepa je zagotovljen do leta 2020.
V ta namen imamo pri Karitas v Sloveniji ┼íest centralnih skladi┼í─Ź ((Nad)┼ákofijskih karitas) in ve─Ź kot 300 razdelilnih mest.

V neposredno pomo─Ź s hrano je┬á vklju─Źenih ve─Ź kot 100.000 prejemnikov.┬á S tem ukrepom so najbolj ogro┼żenim zagotovljeni artikli osnovne hrane izbrane s strani Ministrstva v skupni vi┼íini 2.350 ton hrane: mleko, olje, testenine, moka, ri┼ż in konzervirana zelenjava.

V 6 centralnih skladi┼í─Ź (Nad)┼ákofijskih karitas┬áso v mesecu februarju in za─Źetek marca prejeli 30 % hrane, v mesecu aprilu in maju je bila zaklju─Źena druga dobava hrane v vi┼íini 30 % in v mesecu septembru pri─Źakujemo tretjo dobavo hrane v vi┼íini 40 % celotne koli─Źine za leto 2018. Vsa hrana bo ob ┬ázaklju─Źku dobav v centralna skladi┼í─Źa distribuirana na razdelilna mesta Karitas, kjer bodo sodelavci, prostovoljci Karitas poskrbeli za obve┼í─Źenost uporabnikov do prejema hrane.
Preostalo hrano zagotovi Karitas iz drugih lastnih virov.

Karitas spodbuja solidarnosti med uporabniki. Artiklov, ki jih ne uporabljate, pustite drugim s tem prepre─Źite prodajo hrane in metanje hrane v smeti.

Ob prejemu hrane iz Sklada so prejemniki pomo─Źi dele┼żni tudi izvajanja t.i. spremljevalnih ukrepov, osebnega stiska s prostovoljci, sodelavci Karitas ter izvaja tudi druge programe pomo─Źi in podpore, ki so:
–┬á┬á┬á┬á┬á┬áposlu┼íati, pogovor,
–┬á┬á┬á┬á┬á┬áraziskovati in opogumljati,
–┬á┬á┬á┬á┬á informiranje,
–┬á┬á┬á┬á┬á┬ásvetovanje,
– ┬á ┬á ┬áindividualna obravnava,
–┬á┬á┬á┬á┬á┬ádelavnice in predavanja,
– ┬á ┬á ┬áu─Źenje kako pre┼żiveti z manj dohodki,
– ┬á ┬á ┬áizobra┼żevanje.

V okviru programa smo pripravili tudi zgibanko za ŠK Celje, ŠK Ljubljana, ŠK Koper, ŠK Novo mesto, ŠK Mursko Soboto, NŠK Maribor.
Za dodatne informacije o mo┼żnostih kori┼í─Źenja storitev spremljevalnih ukrepov se, prosimo, obrnite na najbli┼żjo Karitas.

Kdo je upravi─Źen do te pomo─Źi?

Dru┼żine in posamezniki, ki zaradi nizkih dohodkov nimajo dovolj za vsakdanje pre┼żivetje in pla─Źilo stro┼íkov:

* prejemniki DSP,
* delavci, katerih podjetje je ┼ílo v ste─Źaj ali ┼że ve─Ź mesecev niso dobili pla─Źe,
* zaposleni z minimalno pla─Źo,
* enostar┼íevske dru┼żine,
* upokojenci z nizkimi pokojninami,
* brezdomci, begunci, tujci ÔÇŽ,
* posamezniki, ki so se zaradi nesre─Źe ali bolezni zna┼íli v te┼żki situaciji,
* posamezniki in dru┼żine pri katerih Karitas prepozna stisko.
Kriteriji pomo─Źi so dolo─Źeni v Pravilnikih (N)┼áK in so usklajeni z Ministrstvom.

 

Dejavnost razdeljevanja hrane in izvajanja spremljevalnih ukrepov je financirana iz Operativnega programa za materialno pomo─Ź najbolj ogro┼żenim za obdobje 2017-2020.

 

logo_mddszSklad za evropsko pomo─Ź najbolj ogrozenim