Za srce Afrike

Otroci v srcu Afrike potrebujejo vodo, hrano, šole in zdravila.

Dru┼żine na pode┼żelju v Afriki ve─Źinoma ┼żivijo iz dneva v dan, od tistega kar pridelajo na zemlji. Njihovo ┼żivljenje je zelo preprosto, veseli so vsake ┼íe tako majhne stvari. Skromna hrana, voda in streha nad glavo je vse, kar potrebujejo, za nasme┼íek na obrazu.┬á┬áZaradi podnebnih sprememb vse pogosteje pride su┼ía ali mo─Źno de┼żevje in tako ostanejo brez hrane in doma. Tudi konflikti, vojne ter bolezni so neizbe┼żen vsakdan afri┼íke celine, ki dodatno izni─Źijo osnovne pogoje za ┼żivljenje in napredek ljudi. Misijonarji v te razmere prina┼íajo trajno upanje z zdravstveno oskrbo, ┼íolami, vodnjaki, hrano za podhranjene otroke in prilo┼żnostmi za delo doma─Źinov.

Delo vra─Źa dostojanstvo

Misijonarji v gradnjo in vzdr┼żevanje zdravstvenih centrov in ┼íol vedno vklju─Źijo ─Źim ve─Ź doma─Źinov, ki s tem dobijo mo┼żnost za pla─Źano delo. Star┼íi na pode┼żelju Afrike imajo namre─Ź malo prilo┼żnosti, da bi s svojimi rokami pre┼żiveli otroke, jim omogo─Źili zadostno hrano, zdravila in ┼íolanje. Eden izmed star┼íev vklju─Źen v gradnjo ┼íole v Burundiju je lani dejal: ┬╗Delo pri tej ┼íoli mi veliko pomeni, ker vem, da se bodo na┼íi otroci lahko tukaj u─Źili in tudi mi kot dru┼żina si sedaj lahko kaj kupimo. Hvala za to pomo─Ź.┬ź

Pomo─Ź, ki jo ┼żelimo z va┼ío podporo uresni─Źiti z leto┼ínjo dobrodelno akcijo ZA SRCE AFRIKE:

V Safi v Centralnoafriški republiki bomo letos podprli nakup vse potrebne medicinske opeme za novozgrajene prostore zdravstvenega centra in pomagali pri nakupu hrane za 400 podhranjenih otrok.

V Mukungu v Ruandi v okviru zdravstvenega centra potrebujejo dve sobi ter sanitarije za bolnike, ki so ve─Ź mesecev v oskrbi. V sodelovanju s s. Vesno Hiti bomo podprli gradnjo in opremljanje. Ob podpori MZZ RS bomo nadaljevali z zdravstveno vzgojo in oskrbo nose─Źnic in mater.

V Rwisabiju v Burudniju bomo v sklopu vrtca podprli gradnjo in opremljanje ve─Źje u─Źilnice za izobra┼żevanje preko 200 otrok in tudi njihovih star┼íev. Sofinancirali bomo tudi delo vzgojiteljic, ki pomagajo usmiljenkam.

V Ampitafi na Madagaskarju pa nas Janez Krmelj ponovno prosi za podporo pri nakupu ri┼ża za dnevni obrok za cca. 250 osnovno┼íolcev, za katere je pogosto to edini obrok v dnevu.

V Kasungu v Malaviju, kjer v novi gimnaziji postopoma za─Źenjajo s poukom, bomo omogo─Źili nakup 150 vzmetnic in vzglavnikov za internat za revna dekleta in fante. Za pomo─Ź prosi p. Alojz Podgraj┼íek.

HVALA vsem, ki boste pomagali uresni─Źiti pro┼ínje misi┬şjonarjev in ljudi v osr─Źju Afrike.

Slovenska karitassms-afrika-2014

Mo┼żnosti za darovanje ZA SRCE AFRIKE>>

Svoj dar lahko naka┼żete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
Info: 01/ 300 59 60
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR,
Sklic: SI00 212, Namen: Za srce Afrike

Z delom do dostojnega ┼żivljenja>>
Dru┼żinam v Afriki lahko pomagate tudi z rednim mese─Źnim darom v akciji Z delom do dostojnega ┼żivljenja,┬áki revnim dru┼żinam v Afriki, Albaniji in na ┼árilanki omogo─Źa, da z lastnim delom pre┼żivijo svoje dru┼żine.

 

Pomo─Ź, ki smo jo uresni─Źili z lansko akcijo ZA SRCE AFRIKE:

Nova O┼á v Nyangungu v Burudniju katero bo v septembru za─Źelo obiskovati 720 otrok.V Nyangungu v Burundiju smo v sodelovanju z misijonarko s. Bogdano Kav─Źi─Ź in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS podprli gradnjo in opremljanje nove osnovne ┼íole z 12 u─Źilnicami, sanitarijami ter dvema 10.000 l cisternama za oskrbo z vodo. Pri delu je bilo vklju─Źenih 192 doma─Źinov.Otroci iz Nyangunga v Burudniju se ┼że veselijo nove ┼íole.

V Safi v Centralnoafri┼íki republiki smo v okviru zdravstvenega centra, ki oskrbuje obmo─Źje s 25.000 prebivalci, podprli gradnjo dveh dodatnih sob za bolni┼íni─Źno oskrbo otrok in odraslih, dveh strani┼í─Ź in tu┼íev, sobe za lekarno in sprejemnice. V gradbena dela, ki so jih spremljale Novozgrajeni prostori v zdravstvenem centru v Safi v Centralnoafri┼íki republiki.sestre, je bilo vklju─Źenih 40 doma─Źinov. Delale so tudi ┼żene in mladi, ki so prina┼íali vodo.

Misijonarki s. Vesna Hiti in s. Bogdana Kav─Źi─Ź se veselita obnovljenih porodni┼íni─Źnih prostorov v Mukungu v Ruandi.V Mukungu v Ruandi smo v sodelovanju s sestro Vesno Hiti, ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS smo in ob pomo─Źi doma─Źinov omogo─Źili raz┼íiritev porodni┼íkega dela zdravstvenega centra, kjer se mese─Źno rodi do 50 otrok. Podprli smo tudi zdravstveno vzgojo za nose─Źnice ter matere o higieni in prehrani otrok.

V Ampitafa na Madagaskarju smo na prošnjo misijonarja Janeza Krmelja podprli nakup ultrazvoka za porodnišnico, kjer se letno rodi preko 200 otrok.

V begunskih kampih v Gashori in Mahami v Ruandi, kamor je lani zaradi konflikta v Burundiju pribe┼żalo preko 40.000 beguncev, ve─Źinoma otrok in ┼żensk, smo v sodelovanju s sestrami usmiljenkami in Caritas Ruanda podprli nakup obla─Źil, pokrival in ─Źevljev za otroke in odrasle, spodnjega perila za ┼żenske ter pleni─Źk za novorojen─Źke.

Dosedanja pomo─Ź iz Slovenije dnevno laj┼ía ┼żivljenje┬á 250.000 ljudem v srcu Afrike

V zadnjih desetih leti smo preko akcije Za srce Afrike in ob delni podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS┬áin Misijonskega sredi┼í─Źa ter s pomo─Źjo dela sr─Źnih misijonarjev in doma─Źinov zgradili/obnovili in opremili┬á6 ┼íol in vrtec,┬á4 zdravstvene centre in┬á3 porodni┼ínici,┬á10 ve─Źjih vodnjakov, podprli pa smo tudi delovanje 3-h centrov za podhranjene z nakupi hrane. Dosedanja pomo─Ź iz Slovenije dnevno laj┼ía ┼żivljenje┬á 250.000 ljudem v srcu Afrike, med njimi je polovica otrok. Ve─Ź o odsedaj podprtih projektih Za srce Afrike. Oglejte si tudi PowerPoint predstavitev .

Sr─Źna HVALA vsem, ki ste prinesli toliko veselja ljudem in sestram v Afriki!

 

Za podporo pri akciji se zahvaljujemo naslednjim medijem:
POP TV, TV Slovenija, Planet TV, CAS MEDIA d.o.o., TV Medvode, Televizija Celje, Golica TV,  TV Idea-kanal 10 d.o.o,  Savinjska TV, Exodus TV, Televizija Vaš kanal, Net TV, Gorenjska Televizija, Vaša Televizija (Velenje), Sponka TV,
Radio Ognji┼í─Źe
, Moj Radio, Radio Robin, Radio 1, Radio Tomi, Radio Hit, Radio Slovenija 1, VAL 202, Koroški radio, Radio Univox, Radio Velenje, Radio Ekspres, Radio Slovenske Gorice, Radio Celje, Radio Antena, Radio Capris, Radio Kum Trbovlje, Radio Rogla, Radio Sora, Radio Center, Radio Štajerski val, Radio Prlek, Radio Laser, Radio Alpski val, Radio Brezje, Radio Gorenc, Radio Triglav, Radio Ptuj, Antena Štajerska, Murski val, Odmev, Krka, Zeleni val ,  Radio Slovenija Maribor, Aktual, Salomon, Veseljak.
Revija Ognji┼í─Źe, Med.Over.Net, MMC ┬áRTV Slovenija, ┬á─îastnik, Celjan,┬áDELO,┬áGorenjski glas, Dru┼żina, Dnevnik, Tednik Demokracija, IN Store, Finance, Dolenjski list, Ve─Źer, Notranjsko-kra┼íke novice, ┼átajerski Tednik, ┼Żurnal24, TSmedia, Vestnik.