Z delom do dostojnega ┼żivljenja

Dobrodelna akcija Z delom do dostojnega ┼żivljenja

S trajno mese─Źno podporo omogo─Źimo revnim dru┼żinam v Afriki, Albaniji in na ┼árilanki, da se z lastnim delom pre┼żivijo in dostojno ┼żivijo!

Postanite botri najrevnej┼íim dru┼żinam na drugem koncu sveta:

– z mese─Źnim darom omogo─Źite dru┼żini v Afriki, Albaniji, ali na ┼árilanki,┬áda z lastnim delom pre┼żivi
–┬ádovolj je 1 EUR na dan, da spremenite ┼żivljenje dru┼żini v Afriki┬áali dru┼żini na ┼árilanki, v Albaniji┬ápa 2 EUR na dan
–┬ápridru┼żite se┬á456 slovenskim darovalcem
–┬áprogram izvajajo slovenski misijonarji v Afriki in v Albaniji in sodelavci┬álokalne Karitas na ┼árilanki

–┬ápla─Źilo za svoje delo prejema ┼że┬á263 revnih dru┼żin v Afriki, 12 v Albaniji in 5 na┬á┼árilanki
– vabimo vas, da izpolnite obrazec in ga podpisanega po┼íljete po po┼íti >>>┬á

Na afri┼íkem pode┼żelju dru┼żine pogosto nimajo niti toliko zemlje, da bi lahko pridelali dovolj hrane za pre┼żivetje dru┼żinskih ─Źlanov, prilo┼żnosti za druga dela pa so redke.┬áDa bi pomagali tem najrevnej┼íim dru┼żinam, da se izkopljejo iz najhuj┼íe rev┼í─Źine, smo v┬áavgustu 2010┬ána Slovenski karitas za─Źeli z zbiranjem trajnih mese─Źnih prispevkov v okviru dobrodelne akcije Z delom do dostojnega ┼żivljenja, ki dru┼żinam v Afriki omogo─Źajo, da z lastnim delom in zaslu┼żkom┬á 1 EUR na dan┬ála┼żje pre┼żivijo svoje dru┼żine in dostojneje ┼żivijo. S tem dodatnim zaslu┼żkom star┼íi lahko omogo─Źijo dru┼żinskim ─Źlanom hrano, zdravstveno oskrbo (pla─Źilo zavarovanja, zdravil) ter otrokom ┼íolanje (┼íolnina, uniforme …). Z dobrodelno akcijo smo dve leti nazaj za─Źeli tudi┬á v Albaniji, kjer je standard precej ni┼żji kot v Sloveniji, veliko je brezposelnih …, lani pa tudi na ┼árilanki.

Akcija je do sedaj obrodila zares lepe sadove. S pomo─Źjo slovenskih misijonarjev, ki delujejo v Afriki (Bogdane Kav─Źi─Ź, Vesne Hiti, Terezije Pavli─Ź, Marije Pavli┼íi─Ź, Janeza Krmelja in Janeza Meseca) in v Albaniji (s. Vida Gerkman)┬áter ob dobroti kar┬á456 slovenskih darovalcev, ki so se do sedaj odzvali na akcijo in podpirajo dru┼żine z mese─Źnim darom v povpre─Źju 14 EUR, je eden izmed star┼íev iz 263-ih revnih dru┼żin v Afriki (Ruandi, Burundiju, v Centralnoafri┼íki republiki┬áin na Madagaskarju), 12-ih dru┼żin v Albaniji in 5-ih dru┼żin na ┼árilanki, dobil prilo┼żnost za delo in pla─Źilo zanj. Na misijonih doma─Źini pomagajo v zdravstvenih centrih, ┼íolah, porodni┼ínicah (─Źi┼í─Źenje prostorov, urejanje vrta, drobljenje kamenja za gradnjo, kuhanje hrane za podhranjene in za ┼íolarje, sekanje drv, pomo─Ź pri negi┬ábolnih in ostarelih na domu┬áÔÇŽ) in v okviru drugih dejavnosti za skupno dobro kraja. Pidne roke doma─Źinov si za svoje delo zaslu┼żijo pla─Źilo, s katerim la┼żje pre┼żivijo svoje dru┼żine.┬áPoleg tega so nekateri misijonarji najeli tudi nekaj zemlje in s tem dali dru┼żinam prilo┼żnost za delo na polju, kjer vi┼íek hrane, ki jo skupaj pridelajo, lahko prodajo na trgu in tudi s tem nekaj zaslu┼żijo. Pozitivnih zgodb teh dru┼żin je ┼że veliko. Sestra Terezija Pavli─Ź pravi: ┬╗Revni star┼íi, ki jih podpirate na na┼íem misijonu, z veseljem pridejo k nam delat. Njihove dru┼żine┬ádo sedaj ve─Źinoma niso imele niti svojih bivali┼í─Ź, sedaj pa so si z zaslu┼żkom zgradili skromne domove. Zelo so zadovoljni.┬ź Mnogi so se ┼że izkopali iz najhuj┼íe rev┼í─Źine, mnogi pa ┼íe potrebujejo tak┼íno pomo─Ź.

z-delom-primeriV leto┼ínjem letu nadaljujemo z dobrodelno akcijo Z delom do dostojnega ┼żivljenja, ki sedaj poteka ┼że sedmo leto.

K temu nas letos vabijo misijonarka s. Bogdana Kav─Źi─Ź v Burundiju in sestra Vesna Hiti v Ruandi, s. Vida Gerkman v Albaniji ter Karitas na ┼árilanki, kjer so ┼ítevilne revne dru┼żine potrebne pomo─Źi. Na misijonih v Afriki in Albaniji je potreba po delu doma─Źinov v zdravstvenih centrih, ┼íolah pri ─Źi┼í─Źenju, urejanju okolice, obdelovanju vrtov, pri oskrbi onemoglih ter drugem delu za skupno dobro. Za delo bodo prejeli pla─Źilo za la┼żje pre┼żivetje. Na ┼árilanki bodo revne dru┼żine prejele enoletno podporo za zagon obrti, kot je rejenje ┼żivali, ┼íivanje, gojenje zelenjave …

Revna dru┼żina na afri┼íkem pode┼żelju potrebuje dodatnih 24 EUR, v Albaniji 48 EUR, na ┼árilanki pa 30 EUR na mesec, da dostojno pre┼żivi, ima dovolj hrane, dostop do zdravil in ┼íolskih potreb┼í─Źin za otroke. Z majhno dnevno odpovedjo, lahko posamezniku na drugem kontinentu omogo─Źimo redno delo in njegovi dru┼żini spremenimo ┼żivljenje.

V leto┼ínjem letu pa zbiramo mese─Źni dar tudi za pla─Źilo zdravstvenih delavcev in u─Źiteljev na misijonih v Afriki. Za delo u─Źitelja ali priu─Źenega zdravstvenega delavca na misijonu mese─Źno potrebujejo 70 EUR.

Odlo─Źite se za mese─Źni dar preko trajnika ali polo┼żnice in poslali vam bomo kratek opis dru┼żine, u─Źitelja ali zdravstvenega delavca, ki se pre┼żivlja s pla─Źilom za delo za skupno dobro, ki ste ga vi omogo─Źili.

Vsakdo se lahko odlo─Źi za mese─Źni dar 6, 12, 24 ali┬á30 EUR. ┼Że s tako majhnimi sredstvi je ob podpori in spremljanju misijonarjev ter sodelavcev Karitas mogo─Źe zelo veliko narediti za afri┼íke, albanske┬áin ┼írilan┼íke dru┼żine, ki nimajo osnovnih pogojev za ┼żivljenje. ─îe se na dan odpovemo samo eni kavi, kepici sladoleda, plastenki soka, lahko posamezniku na drugem kontinentu omogo─Źimo redno delo in njegovi dru┼żini spremenimo ┼żivljenje. Veseli bomo va┼íe podpore tem najrevnej┼íim dru┼żinam. HVALA!

OBRAZEC ZA PRIKLJU─îITEV K AKCIJI Z DELOM DO DOSTOJNEGA ┼ŻIVLJENJA (pooblastilo za trajnik lahko kadarkoli kasneje pisno prekinete).

Ve─Ź o akciji Z delom do dostojnega ┼żivljenja z zgodbami dru┼żin, ki so vklju─Źene v akcijo in Z delom do dostojnega ┼żivljenja v Afriki v slikah.