Napotki kaj in koliko darovati za pomoč prizadetim v poplavah?

Pomagate lahko na različne načine. Darujete lahko svoj čas za pomoč pri čiščenju prostorov in odpravljanju poškodb, lahko svoje znanje in spretnosti ali pa podarite denar. Vse je zelo dobrodošlo, saj je po prestanih neurjih in poplavah, ki so sledile, prizadeto več tisoč gospodinjstev, ki bodo še več tednov potrebovali pomoč.

Kako lahko pomagate prizadetim v neurjih in poplavah:

 • Priključite se skupini prostovoljcev. Delo je vodeno in koordinirano. Prostovoljci pravijo, da je to izjemno dragocena izkušnja, ki odpira srca. Prijavite se kot prostovoljec na spletni strani in počakajte, da vas kontaktira koordinator.
 • Prispevajte finančno:
  • Kliknite na strani spletni desno spodaj v obrazec za hitro nakazilo in donirajte 10 eur.
  • Pošljite SMS sporočilo KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih.
  • Nakažite preko spletne banke (QR koda), UPN naloga (položnico vam pošljemo na dom) ali mBills denarnice. Za več informacij o možnosti donacij obiščite stran za donacije.
 • V zbirne centre prinesite potrebno opremo. Seznam zbirnih centrov, kontakti in uradne ure so objavljene na spletni strani. Zbirajo se zapakirana hrana, ki ne potrebuje hlajenja, higienski pripomočki, čistilna sredstva, krtače in krpe za čiščenje, posteljnina, brisače, papirnate brisače, damski vložki, otroške plenice, metle, lopate in druga uporabna sredstva. Preverite potrebe za posamezno skladišče.
 • Prispevajte izdelke z nakupom v trgovinah Mercator in Hofer. Postavljena imajo posebne košare, kjer zbirajo različne artikle.
 • Družini, ki je izgubila dom, lahko ponudite namestitev. Če imate podjetje, ki izvaja storitve obnove ali imate stroje, lahko ponudite svoje kapacitete. Imate še kakšno drugo idejo? Svoje zmožnosti sporočite na e-naslov [email protected] ali telefon 031 228 726.
 • Ljudi, ki so utrpeli škodo, vprašajte, kaj potrebujejo. Če ste v dilemi, kako ponuditi pomoč, preberite članek “Kaj reči nekomu, ki je izgubil “vse”. Delite informacije o prvi pomoči v duševni stiski.
 • Svoje bližnje spodbudite, da pomagajo na terenu ali tudi sami namenijo svoj dar. Več kot nas je, hitreje si bomo vsi opomogli. Delite objave Slovenske karitas med svoje prijatelje na Facebooku.
 • Ljudem namenite spodbudne besede, vaše misli naj bodo prijazne in pozitivne. Do tega si lahko pomagate z dobrimi deli, dogodki, ki vas osrečujejo, z molitvijo in meditacijo. Če vam dobro uspeva, pomagajte do tega tudi drugim. Hvala, ker doprinašate svoj košček mozaika v skupno sliko povezane srčne Slovenije.

Koliko darovati in kaj lahko kupimo za določen znesek?

Darujte lahko po svojih zmožnostih. Za občutek pa smo pripravili lestvico, ki prikazuje, kaj lahko naredimo z vašim denarjem:

20 EUROprema za čiščenje hiše (vedro, lopata ali 10 litrov barve za zid)
75 EURHrana za eno družino za 1 teden
135 EURHrana in higienski pripomočki za eno družino za 1 teden
450 EURŠtedilnik ali hladilnik
večokna, vrata, pohištvo ,,,,
Koliko darovati in kaj lahko kupimo za določen znesek?

Naslovna fotografija: Škofijska karitas Maribor