Karitas zbira in nudi pomoč najbolj prizadetim, status 8. 8. 2023

Razmere po neurju in poplavah v Sloveniji se počasi umirjajo. Ostaja razdejanje, ki ga je pustila voda. Župnijske karitas nas obveščajo o neverjetnih razsežnostih poplav in škode ter tudi o izjemni solidarnosti. Več kot 430 prostovoljcev Karitas je v teh dneh pomagalo  pri razdeljevanju vode, hrane, oblačil, namestitvah prebivalcev ter pri čiščenju stanovanj in okolice v prizadetih krajih. Pri tem smo pomagali 5.380 osebam. Kljub lastnim poplavljenim domovom so nekateri prostovoljci Karitas odšli pomagati sočloveku.

Delo na terenu – foto Andreja Becan

Eden od prostovoljcev je zapisal: “Hvaležnost ljudi je neizmerna.”

Pomoč prizadetim gospodinjstvom se bo nadaljevala v naslednjih dneh in tednih, predvsem z zagotavljanjem osnovnih pogojev za bivanje. Ob tem smo hvaležni za veliko podporo darovalcev, darovali 407.183 EUR. Sredstva so posredovana škofijskim Karitas na prizadetih območjih.

»Želim izraziti svojo bližino in solidarnost z vsemi v tem težkem trenutku trpljenja v vaši državi. Ste v mojih molitvah. Želim vam vse dobro,« je dejal predsednik Caritas Europa, Michael Landau. Veliko solidarnosti, podpore in sočutja z vsemi, ki so jih prizadele poplave v Sloveniji, je izrazila tudi Caritas Internationalis in številne članice mreže Caritas Europa, še posebno iz sosednjih držav. Karitas Hrvaške je že zagotovila 25 strojev za izsuševanje prostorov in orodje za čiščenje, Karitas Avstrije pa 16 takšnih strojev. Podobno pomoč, tudi z generatorji in vodnimi črpalkami, so nam ponudili iz Karitas Nemčije in Karitas Italije, kjer so tudi sami imeli nedavne poplave. Pošiljko s stroji za izsuševanje ter drugo humanitarno pomočjo, predvsem hrano in higienske pripomočke ter tudi tehnično opremo, pa nam bo poslala tudi Karitas Poljska. Pomoč sta ponudili tudi Caritas Bosne in Hercegovine ter CRS, ameriška Karitas. Posebej ganljiva so sporočila sočutja, ki prihajajo iz oddaljenih Karitas, ki jim sicer pomaga Slovenska karitas, kot Karitas iz Južnega Sudana, Ruande in Kenije.

Prostovoljka, ki je pomagala na Koroškem opisuje: “Ne znam vam povedat. Iztočila sem že vse solze. Včeraj pozno popoldne so s helikopterjem evakuirali družino. Zjutraj je njihova hiša že plavala po Meži navzdol. Danes so prišli prostovoljci mlade Karitas. Kot čisto zlato, tako potrebujemo delovne roke.”

Mladi prostovoljci  iz YoungCaritas pa dodajajo: “Vsa bolečina prizadetih se te dotakne, ko ti zazrejo v oči s solzami in bolečino ter hkrati s hvaležnostjo, da smo z njimi. Prosimo, pomagajmo jim skupaj!” Danes je več kot 60 mladih prostovoljcev YoungCartias pomagalo pri čiščenju na območju Stahovice, Most pri Komendi, v Prevaljah, Vrbju in v Ločici ob Savinji. Do sedaj je pri čiščenju sodelovalo že več kot 150 mladih prostovoljcev YoungCartias.

Poleg prostovoljcev in donatorjev, ki so nakazali finančno podpor na TRR ali s poslanim SMS, so sočutje in pomoč izrazila tudi nekatera podjetja. Z akcijo zbiranja materialne pomoči začenjamo v sodelovanju s podjetjema Mercator in Hofer. V njihovih trgovinah in v centrih Karitas zbiramo zapakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, higienske pripomočke, čistilna sredstva, krtače in krpe za čiščenje, posteljnino, brisače, papirnate brisače, damske vložke, otroške plenice, metle in lopate. Oblačil ne zbiramo, ker jih imamo trenutno dovolj v regijskih skladiščih.

Artikle je mogoče oddati v naslednjih centri Škofijskih karitas in sicer:

 • župnijske Karitas v Nadškofijski karitas Maribor in humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor (pon. – pet. od 7.00 do 15.00 ure)
 • Humanitarno skladišče Vrbje pri Žalcu, Vrbje 82, 3310 Žalec (pon. – čet.: 8.00 do 10.30 in 12.00 do 14.00). Zabojnika sta postavljena in dostopna ves dan.
 • Škofijska karitas Murska Sobota, Gregorčičeva ulica 4 A, 9000 Murska Sobota – vsak delovni dan med 9.00 in 13.00.
 • Skladišče Škofijske karitas Ljubljana, Slovenčeva ulica 19, tor. do pet. med 10.00 – 15.00.
 • ŠK Novo mesto po dogovoru s centralnim skladiščem na tel.: 040/862-303
 • ŠK Koper zbira na naslednjih lokacijah:
  • Ajdovščina, Vipavska cesta 11, pon. do sreda od 8.00 do 12.00 ter četrtek in petek od 14.00 do 17.00
  • Koper, Trg Brolo 8, četrtek od 9. do 10.00 in od 15. do 17.00
  • Pivka, Kolodvorska 10, četrtek, od 15.00 do 18.00.
 • Center karitas Postojna, Ljubljanska cesta 1, 16., 17. in 18. avgust, od 17.00 do 19.00

Ker je stiska zelo velika in neverjetnih razsežnosti prosimo za dodatne donacije, ki bodo porabljene za pomoč in odpravljanje posledic za prizadete v neurjih in poplavah: oskrbi s hrano in vodo, higienskimi pripomočki, kasneje pa obnovi domov in normalizaciji življenja najbolj prizadetih družin.

Svoj dar lahko posredujete na več načinov:

Nakazilo na TRR račun:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ POPLAVE
Sklic: SI00 624
SWIFT BIC KODA: LJBASI2X

SMS na 1919

Svoj prispevek pa lahko prispevate tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih.

Naročilo položnice na dom

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo uporabljeni samo za pošiljanje položnice na vaš naslov. V primeru plačila položnice bomo hranili vaš naslov izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas. Spremembe ali odjavo lahko posredujete na [email protected] ali 01/ 300 59 60.

  lllll

  Izjava Slovenske karitas o varstvu osebnih podatkov

  Nakazilo s pomočjo QR kode:

  QR koda za plačilo v spletni banki:

  mBills denarnica:

  Vsak vaš dar bo dobrodošel.
  Bodimo drug drugemu blizu. Bodimo v oporo vsem, ki so jih prizadele poplave in plazovi.

  Za dodatne informacije se lahko obrnete na [email protected], 031 228 726.

  Gradiva:

  Zvočna izjava, Mojca Kepic, 8. 8. 2023

  Plakat poplave in neurja, avgust 2023, Slovenija (pdf)

  Položnica – UPN nalog (pdf)

  Več člankov in obvestil o popravah in neurjih: https://www.karitas.si/tag/neurje-2023.