Zahvala 50 otrok in mladih iz Ukrajine za letovanje v Sloveniji in predstavitev štirih novih projektov Slovenske karitas za pomoč Ukrajini

Slovenska karitas je na novinarski konferenci, ki je potekala 4. julija gostila 50 otrok in mladih iz Ukrajine, ki letujejo v Strunjanu. Letovanje poteka v sklopu štirih projektov, ki so se začeli konec junija 2023 in jih v skupni višini 700.000 EUR financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS preko humanitarnega strateškega partnerstva s Slovensko karitas. Ostala dva večja projekta bosta prispevala k osnovni humanitarni in psihosocialni  pomoči v regiji Harkov, in četrti k dokončanju doma za invalidne mlade v regiji Žitomir. V Ukrajini pa so največje potrebe sedaj povezane s krepitvijo sredstev za preživljanje v kmetijstvu ter ponovnem zagonu malih in srednjih podjetij oz. obrti, pomoč za obnovo poškodovanih domov in druge infrastrukture ter rehabilitacija po poškodbah in psihosocialna podpora. Slovenska karitas zato nadaljuje z dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za pomoč Ukrajini.

Skupaj z novimi projekti v letu 2023 je Slovenska karitas od začetka vojne za humanitarno pomoč prizadetim z vojno v Ukrajini do sedaj zbrala 4.196.455 EUR. Večina sredstev so prispevali številni posamezniki in več kot 240 podjetij. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS je k navedeni celotni pomoči preko humanitarnega strateškega partnerstva s Slovensko karitas prispevalo 993.939 EUR. Poleg neposredne finančne podpore projektom pomoči Ukrajini je bil del naveden skupne pomoči realiziran tudi v 30 humanitarnih pošiljkah s 516 tonami, ki jih je Slovenska karitas v sodelovanju s Karitas Spes Ukrajina in v sodelovanju z veleposlaništvom Ukrajine v RS odposlala v Ukrajino. Pošiljke so vsebovale predvsem hrano, vodo, higienske potrebščine, sanitetni in medicinski material, zdravila, spalne vreče, šolske potrebščine in novo obutev. Ena od zadnjih nakazil pomoči pa je bila namenjena za pomoč ob poplavah po zrušenju jezu Nova Kahovka v Herosnu v Ukrajini.

Na novinarski konferenci so z izjavami sodelovali: Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, Andriy Taran, veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji,  Edvin Skrt, veleposlanik in generalni direktor Direktorata za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Ministrstvo za zunanje in Evropske zadeve RS, Yana Trubiichuk, sodelavka Caritas SPES Ukrajina,in Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas ter deklica in deček iz območja Kijeva v Ukrajini, ki letujejo v Strunjanu.

»Slovenija se je že izkazala kot resnična prijateljica Ukrajine, saj nam je že v prvih dneh ruske agresije na Ukrajino ponudila pomoč. Je bila med prvimi petimi državami, ki so v Bučo dostavile humanitarno pomoč. Prvi tovornjak s hrano smo prejeli od Slovenske karitas in tako se je začelo naše sodelovanje s to organizacijo,« je v svojem nagovoru dejal Andriy Taran, veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji, ki je zaključil z besedami »zahvaljujemo se Sloveniji za vso podporo Ukrajini,« in ob tem izročil predstavnikoma Karitas tudi posebno zahvalo. Več TUKAJ.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas pa je ob začetku novinarske konference povedal: »Danes imamo izredno priložnost, da je med nami 50 otrok in mladih iz Ukrajine, ki letujejo v Sloveniji,« in nadaljeval: »Kot veste ta vojna še traja in žal v zelo velikem obsegu. Čeprav je mogoče šla iz prvih medijskih planov, pa vendar ostajajo zgodbe ljudi, ki so v Ukrajini. Na srečo se sredi te rane že obnavljajo domovi in infrastruktura, poskuša se ponovno vzpostavljati življenje. Na Slovenski karitas smo veseli te pobude in projekta s strani zunanjega ministrstva, in sicer povabila 50 otrok iz Ukrajine, da tukaj preživijo deset mirnih dni, brez siren, brez bombardiranja, skratka v veselju in prijateljstvu in to odnesejo domov tudi za prihodnje mesece. Naj povem, da je prvih 39 otrok iz Ukrajine že letovalo v sklopu Slovenske karitas pred dvema tednoma v Portorožu. Letujejo pa tudi v sosednji Italiji, Hrvaški, ter v drugih državah v organizaciji Caritas-Spes Ukrajine. Na ta način poskušamo otrokom vrniti normalno vzdušje.« Ob koncu nagovora pa je povabil posameznike in slovenska podjetja k nadaljnjemu darovanju, saj ljudje v Ukrajini še naprej potrebujejo našo pomoč.  

Slovenska karitas je v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva konec junija 2023 začela z izvedbo štirih projektov pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 750.500 EUR, ki jih sofinancira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS v vrednosti 700.000 EUR, Slovenska karitas pa z lastnim deležem 50.500 EUR. Edvin Skrt, veleposlanik in generalni direktor Direktorata za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Ministrstvo za zunanje in Evropske zadeve RS je ob tem na konferenci poudaril: »Leta 2023 humanitarno pomoč v Ukrajini potrebuje 18 milijonov ljudi, eno leto nazaj 16 mio ljudi. Vojne in humanitarnih potreb v Ukrajini torej nikakor ni konec. Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je prispevala s humanitarno pomočjo v Ukrajini, zahvaljujoč slovenskim nevladnim organizacijam, kot so Slovenska karitas, Rdeči križ, Adra, Filantropija in številne druge. Na zunanjem ministrstvu, ki je koordinator za humanitarno pomoč, smo že letu 2022 zagotovili za 3,5 milijona evrov proračunskih predvsem sredstev za namen najbolj nujnih življenjih potrebščin. Kupili smo tudi tri sodobna reševalna vozila za Ukrajino. Poleg tega smo sprejeli tudi ukrajinske begunce in žrtve vojne, ki so potrebne zdravstvene oskrbe in rehabilitacije v Sloveniji … Letos smo zagotovili, 1,13 milijona evrov zlasti za področje razminiranja, dodatnih 5 milijona evrov pa bomo namenili tudi preko Slovenske karitas in drugih izvedbenih ter mednarodnih organizacij. Pri zbiranju sredstev pa imajo tudi nevladne organizacije zelo pomembno vlogo. Preko svojih mrež imajo tudi odprte poti, da pomoč čim hitreje doseže pomoči potrebne. Potem, ko se je Slovenska karitas uspešno prijavila na javni razpis za strateško partnerstvo s slovenskim zunanjim ministrstvom, smo zlasti na primeru pomoči Ukrajini videli, da je tako strateško sodelovanje primer uspešnega humanitarnega delovanja oziroma nujnega odziva, saj se je povezala z lokalnimi partnerji in s tem zagotovila učinkovitost ponujene pomoči. Eden izmed projektov, ki ga izvaja Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva je tudi letovanje ukrajinskih otrok v Sloveniji … Dokler vojna traja je še naprej potrebna pomoč za dobrobit in varnost prebivalcev Ukrajine.«

»Hvala vam, da smo lahko obiskali Slovenijo in za nekaj dni pobegnili pred vojno, raketami in zračnimi alarmije na tiskovni konferenci dejal eden od 50 otrok iz okolice Kijeva, ki jim je Slovenska karitas v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve RS omogočila letovanje v Strunjanu. Mladi iz Ukrajine so prišli na to letovanje  v času od29. 6. do 9. 7. 2023 v sklopu projekta »Poletno letovanje mladih iz Ukrajine v Sloveniji«, ki bo realiziran v vrednosti 60.000 EUR. »Pripeljali smo 28 deklet in 22 fantov. Prihajajo iz večjih družin, ki so v stiskah, katerih starši se borijo v vojni  ali so njihovi straši izgubili delo zaradi vojne, nekateri tudi notranje razseljeni iz Buče in Jerpina, nekateri so ostali brez doma. Mnogi niso zapustili Kijeva od lanskega leta. Mnogi tudi na vzhodu države ne gredo nikamor, ker se bojijo iti daleč od njihovega doma,« je dejala Yana Trubiichuk, sodelavka Caritas Spes Ukrajina, ki je prišla z mladimi v Slovenijo.  Mnogi so izpostavljeni stalnemu strahu in brezupu, kar povečuje njihove neposredne odzive na stres in tveganje za posebne duševne motnje. Ob pomoči animatorjev mlade Karitas iz Ukrajine in Slovenije, se jim v času letovanja omogoča tudi različne delavnice ter izlete po Sloveniji. Zelo je pomembno, da si vsaj malo odpočijejo od vseh travm vojne in tako izboljšajo svoje psihosocialno počutje, da bodo lažje prenašali stres in vse stiske, ko se vrnejo nazaj v Ukrajino. Yana Trubiichuk pa je v nadaljevanju še povedala, da ima Caritas Spes v Ukrajini 50 centrov po 32 regijah v Ukrajini, kjer pomagajo ljudem z zavetišči, materialno ali finančno pomočjo, pri obnovi hiš in s psihosocialno pomočjo. Več TUKAJ.

»Hiše se obnovijo, rane zacelijo, travme pa ostajajo,” je povedala Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenki karitas in v nadaljevanju predstavila še preostale tri projekte v sklopu strateškega partnerstva:

Drugi projekt »Zagotovitev zmogljivosti za psihosocialno pomoč otrokom in mladostnikom v regiji Harkov v Ukrajini« v vrednosti 250.500 EUR, je namenjen je trajni psihosocialni pomoči otrokom in mladim v regiji Harkov v Ukrajini, ki jih je vojna je močno prizadela, 3,6 milijona otrok zaradi zaprtja izobraževalnih ustanov. Zaradi stresa in strahu so izpostavljeni tveganju depresije, tesnobe, posttravmatske stresne motnje in drugih duševnih motenj. V mestu Harkov, mnogi otroci skupaj z materami še vedno živijo v kleteh, ker jih je strah. Nekateri so izgubili svoje najbližje ali pa so njihovi starši v vojni. Mnogi so doživeli bombardiranje, pogosto slišijo alarme … Že tri leta se niso družili s svojimi vrstniki v šoli. Najprej zaradi covida, kasneje zaradi vojne. Caritas-Spes je v Harkovu videla veliko potrebo po psihosocialni pomoči otrokom in začela z izvedbo delavnic za otroke v majhnem prostoru v središču mesta ob sobotah, kjer pa so premajhne kapacitete za vse potrebe. Zato bodo v sklopu projekta v predmestju Harkova, v kraju Visokij, kupili, obnovili in opremili hišo, tudi z igriščem in v njej vzpostavila program psihosocialne pomoči. Skupine otrok bodo lahko prišle na rehabilitacijo preko celega leta, kot na enotedenske ali daljše tabore, da si naberejo moči, izboljšajo svoje psihosocialno počutje in okrepijo duševno zdravje. Na enkrat se bo na enem psihosocialnem taboru v hiši lahko zvrstilo okoli 30 otrok in mladostnikov, preko leta pa skupaj okoli 900 otrok in mladih. V program psihosocialne pomoči bodo občasno vključene njihove matere in tudi druge ženske.

Tretji projekt »Humanitarna pomoč za najranljivejše v regiji Harkov v Ukrajini« v vrednosti 200.000 EUR, je namenjen več kot 4.000 ranljivim gospodinjstvom v regiji Harkov. Razmere v večini regije, katere vzhodni del je še območje prve bojne linije, so sedaj bolj stabilne. Regija pa je bila ob začetku vojne močno bombardirana. Številni domovi so vsaj delno uničeni. Ljudje sedaj počasi začenjajo obnavljati svoje domove. Trgovinska dejavnost se postopoma izboljšuje. Težko je tudi najti službo, prostih delovnih mest za delavce praktično ni. Veliko industrijskih objektov je bilo namreč uničenih, večina ljudi je zato brezposelnih, saj ima le en prebivalec na 800 ljudi trenutno zaposlitev v tej regiji. Težko je tudi v osvobojenih vaseh, kjer živijo predvsem starejši ljudje, saj tja pogosto ne pride nobena pomoč, polja pa so še minirana in si zato sami ne morejo pridelati hrano.  Tako večina ljudi na območju Harkova nima za osnovno preživetje in potrebujejo pomoč. Na vaseh, kjer trgovine ne obratujejo, je ciljna skupina 464 gospodinjstev, ki bodo prejemali 3 mesece pakete s hrano in higienskimi potrebščinami, za gospodinjstva v mestu Harkov, pa bo razdeljenih 3.660 trgovinskih bonov za nakup hrane in higienskih potrebščin. Prejemniki bonov bodo večinoma notranje razdeljene matere z otroci, ki so pribežale iz okupiranih območij kot Donetsk in živijo v zelo skromno v najetih stanovanjih, večina so brez dela.

Četrti projekt »Dokončanje obnove doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v regiji Žitomir« je financiran v vrednosti 240.000 EUR. Za otroke in mlade s posebnimi potrebami v Ukrajini, je bilo že v času pred vojno s strani države zelo slabo poskrbljeno, sedaj pa je za njih še veliko težje. Problem izolacije teh otrok iz družbenega in kulturnega življenja je zato zelo velik. Leta 2018 je bilo v Ukrajini le 8,2 % otrok s posebnimi potrebami rehabilitiranih v zdravstvenih in rekreacijskih ustanovah (registriranih 160.000 otrok s posebnimi potrebami). Na območju regije Žitomir živi okoli 6.000 otrok s posebnimi potrebami in ni nobenega centra za njihovo rehabilitacijo. V času vojne se število otrok in mladih s posebnimi potrebami žal povečuje, saj so ti postali invalidi zaradi posledic bombardiranja. Zato je Caritas-Spes Ukraine v novembru 2022 preko projekta hitrega odziva v sklopu strateškega partnerstva Slovenske karitas z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve RS, zaprosila za delno obnovo zgradbe v kraju Zaričani v regiji Žitomir, z namenom  rehabilitacije invalidnih otrok in mladih. Caritas Spes Ukraine je pridobila še dodatna sredstva za obnovo te zgradbe s strani Slovenske karitas, Caritas Hrvaške, Nemčije, Litve in Caritas Švedske ter Japonskega veleposlaništva. S slovensko pomočjo v tem projektu bodo dokončali obnovo in opremljanje te zgradbe in zagotovili zmogljivosti za oskrbo in rehabilitacijo 90 otrok in mladih s posebnimi potrebami na enkrat, okoli 1.500 na leto. Obnova bo predvidoma končana v jeseni.

Več o strateškem partnerstvu TUKAJ.

Potrebe v Ukrajini so zelo velike. Slovenska karitas želi še naprej ostati blizu ljudem, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini in vas vabi k solidarnosti. Darujete lahko na: 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana 

TRR: SI56 0214 0001 5556 761 

Namen: Pomoč Ukrajini

Sklic: SI00 870

BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom UKRAJINA5 in UKRAJINA10 na 1919.

Slovenska karitas se z srca zahvaljuje vsem za vso izraženo solidarnost, sočutje in pomoč!

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481   

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.

Slovenska karitas izvaja v partnerstvu s Platformo NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč (SLOGA) v sklopu strateškega partnerstva tudi projekt »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči”.

FOTO galerija letovanja Ukrajinski otrok v Sloveniji, vključno z novinarsko konferenco