Projekt Vidni in varni na cesti: Prometna varnost za vse generacije

V času, ko se prometna varnost iz leta v leto izboljšuje, si želimo, da bi ta trend zajel tudi starejše udeležence v prometu. V sklopu projekta Vidni in Varni na Cesti, ki ga sofinancira Agencija za varnost prometa, smo se odločili osvetliti pomen prometne varnosti za starejše. V juniju 2023 smo se na Brezjah srečali s starejšimi, ki so prišli na romanje, in jim skupaj z mladimi prostovoljci predstavili naše prizadevanje za boljšo prometno varnost.

Srečanje, ki je potekalo 24. junija 2023, je bila priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj med različnimi generacijami. Mladi prostovoljci so se skupaj s starejšimi pogovarjali o pomembnosti pravilnega ravnanja v cestnem prometu, poudarili so pomen uporabe odsevnih teles v mraku in temi ter razložili, kako lahko ti preprosti pripomočki prispevajo k večji vidljivosti in s tem k večji varnosti v prometu.

Razdeljevali smo tudi odsevna telesa in zloženke, s katerimi smo starejše seznanili s praktičnimi nasveti za boljšo vidnost na cesti. Odsevna telesa, ki jih lahko pritrdimo na oblačila ali torbo, so lahko življenjskega pomena, še posebej v pogojih zmanjšane vidljivosti. Z njihovo pomočjo vozniki hitreje zaznajo pešce, kar pripomore k zmanjšanju tveganja za nesreče.

Pri projektu Vidni in Varni na Cesti se ne osredotočamo le na fizično vidnost, temveč tudi na izmenjavo izkušenj med generacijami. Mladi prostovoljci so z zanimanjem poslušali starejše, ki so delili svoje izkušnje iz prometa, ki so se v mnogočem razlikovale od današnjih razmer. To je pomagalo pri razumevanju različnih izzivov, s katerimi se srečujejo starejši udeleženci v prometu.

Deljenje kresničk. Foto: Arhiv Karitas

Pomembno je, da se vsi zavedamo, da prometna varnost ni omejena le na določene starostne skupine. Vsak udeleženec v prometu lahko prispeva k večji varnosti, če se zaveda svoje odgovornosti. Projekt Vidni in Varni na Cesti nas uči, kako lahko prispevamo k boljši varnosti na cestah, ne glede na starost.

V prihodnosti bomo nadaljevali z ozaveščanjem in izobraževanjem ter se trudili, da bodo ceste postale še varnejše za vse generacije. Skupaj lahko dosežemo, da bodo vsi udeleženci v prometu postali bolj “vidni” in posledično bolj varni na cesti.

V okviru projekta Vidni in Varni na Cesti smo pripravili tudi informativno brošuro, ki je na voljo vsem zainteresiranim. Brošura vsebuje koristne informacije o prometni varnosti, nasvete za pravilno ravnanje v cestnem prometu, ter navodila za uporabo odsevnih teles. V njej boste našli tudi primerne rešitve za povečanje lastne vidnosti v prometu, kar je ključno za večjo varnost. Brošuro lahko ogledate in prenesete spodaj. V kolikor pa bi želeli tiskano različino nam pišite na [email protected]


Projekt Vidni in varni sofinancira: