Za mir v Siriji

Papež Frančišek nas v soboto 7. septembra vabi k svetovnemu dnevu molitve in posta za Sirijo. Na ta večer bo na Trgu svetega Petra vodil na tisoče romarjev v bedenju za mir.

“Zbrali se bomo v molitvi in v duhu pokore za mir za ljubljeni sirski narod in tudi za mir drugje po svetu, kjer se soočajo s konflikti in nasiljem,” je dejal papež. “Človeštvo potrebuje te geste miru ter besede upanja.”

Generalni tajnik Caritas Internationalis, Michel Roy,  vabi vse zaposlene, prostovoljce in podpornike Karitas po vsem svetu, da se pridružimo papežu v molitvi za mir. Dejal je: »Kriza v Siriji, je največji humanitarni izziv s katerim se sedaj sooča svet. Naše osebje neutrudno dela na frontnih linijah v Siriji in v sosednjih državah, kjer je sedaj že 2 milijona beguncev. Združimo se skupaj v solidarnosti z ljudmi v Siriji in v molitvi za končanje te tragedije. ”

Karitas na teh kriznih območjih ljudem zagotavlja hrano, zatočišče, izobraževanje otrok, zdravstveno oskrbo, psihosocialno pomoč in pomoč pri iskanju zaslužka.

Od začetka krize v marcu 2011 je Karitas Sirije pomagala 25.000 ljudem in 5.000 otrokom v Siriji, Karitas v Libanonu je pomagala 125.000 beguncem, Karitas v Jordaniji 130.000, Karitas v Turčiji pa 7.000. Tudi Karitas v Iraku pomaga vedno več beguncem na severu. Več na http://www.youtube.com/watch?v=lSNMRqCXAbs&feature=player_embedded in http://www.caritas.org/.

Na Slovenski karitas smo v mesecu juniju posredovali 10.000 EUR lokalni Karitas v Turčiji za nudenje najnujnejše pomoči s hrano in zdravstveno oskrbo neregistriranim sirskih begunski družinam v obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Turčiji. Več na https://www.karitas.si/solidarni-s-sirijo-slovenska-karitas-je-danes-posredovala-10-000-e-za-pomoc-sirskim-beguncem-v-turciji/.

Potrebe po pomoči na teh kriznih območjih so velike. Kdor bi še želel pomagati sirskim beguncem lahko svoj dar nakaže na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Begunci Sirija, Sklic: 00 840.

Hvala vsem za vašo molitev in solidarnost s trpečimi na Bližnjem vzhodu.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Dodatne informacije dobite pri Jani Lampe na Slovenski karitas, tel. 01/300–59–68, e-naslov [email protected].