Solidarni s Sirijo

Na Slovenski karitas smo danes, 4. 6. 2013, iz kriznega sklada posredovali 10.000 EUR lokalni Karitas v Turčiji za nudenje najnujnejše pomoči s hrano in zdravstveno oskrbo sirskih beguncem v obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Turčiji. Danes  začenjamo z dobrodelno akcijo za pomoč prizadetim ob konfliktu v Siriji, kjer je od prvih dni krize v marcu 2011 do danes izgubilo življenje več kot 80.000 ljudi. V regiji je registriranih 1,2 milijona beguncev ter 4,5 milijona notranje razseljenih oseb. 6,8 milijona Sircev, ki so v hudi  stiski, prav sedaj potrebujejo našo pomoč.

Vir: Caritas Internationalis

Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim sirskim beguncem v Turčiji na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Begunci Sirija, Sklic: 00 840.

Karitas Turčije že od začetka leta 2013 pomaga beguncem v omenjenih obmejnih krajih, kamor se je zateklo že 15.000 beguncev in želi še naprej pomagati z osnovnimi potrebščinami približno 1.000-im neregistriranim begunskim družinam, ki niso deležne nobene uradne pomoči, ker niso uspeli dobiti mesta v uradnih begunskih taboriščih, ki so prepolni. V Turčijo je namreč pribežalo že preko 300.000 Sircev, vsakodnevno pa prihajajo številni novi. Številne družine so tako primorane živeti v nemogočih razmerah – prenapolnjenih in podstandardnih prostorih nedokončanih zgradb ipd., v pomanjkanju osnovnih življenjskih potrebščin. Lokalna Karitas, ki s terenskimi obiski odkriva te ranljive družine, jim pomaga predvsem s hrano, higienskimi pripomočki ter zdravstveno oskrbo. Ker v teh krajin ni šol za sirske otroke, želi Karitas Turčije v prihodnjih mesecih tem otrokom omogočiti tudi možnost izobraževanja v t.i. otrokom prijaznim prostorih.

Karitasovi sodelavci iz Sirije, Libanona, Jordanije in Turčije so do sedaj v celotni regiji pomagali s hrano, zatočiščem, zdravstveno oskrbo, izobraževanjem in iskanjem zaposlitve v kombiniranih programih v višini skoraj 15 milijonov evrov več kot 100.000 ljudem v stiski, ne glede na njihovo versko in politično prepričanje. Ti programi so bili v zadnjih nekaj mesecih osredotočeni predvsem pomoči Sircem, da so lažje preživeli zimo (poleg najnujnejšega so jim razdelili odeje, gorilnike, premog za kurjavo), v pomladnem in poletnem času pa nadaljujejo z nudenjem osnovne pomoči tem ljudem. Na http://www.caritas.org/ je mogoče spremljati delo celotne mreže mednarodne Karitas v Siriji in obmejnih državah.

Dodatne informacije dobite pri Jani Lampe na Slovenski karitas, tel. 01/300–59–68 in 031/344-481, e-naslov: [email protected] ali na spletni povezavi: www.karitas.si.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.