V mesecu preprečevanja zasvojenosti tudi z aktivnostmi za mlade

V mesecu novembru, ki je namenjen dejavnostim na področju preprečevanja zasvojenosti, se letos pridružujemo s programom za mlade – Z 0.0.

Slovenska karitas se pridružuje preventivnim aktivnostim v mesecu novembru, ki je namenjen dejavnostim na področju preprečevanja zasvojenosti.

Letos bo akcija v okviru programa Z 0.0. še posebej usmerjen na mlade, za katere je v fazi razvoja pitje alkohola še bolj tvegano. Zaskrbljujoči so podatki o razširjenosti pitja alkohola med mladimi, saj kar dve tretjine mladih do petnajstega leta že poskusi alkohol in to največkrat doma. Mlade bomo nagovorili s kvizom za testiranje znanja in tveganih ravnanj, video vsebinami z znanimi osebnostmi in izvajanjem delavnic za šolarje.

Program ozavešča o negativnih posledicah alkohola na več načinov. Na spletu in družbenih omrežjih bo potekala medijska kampanja s tremi igranimi video klipi. V njih slovenska vlogerka, Lepa afna in glasbenik Trkaj komentirata tri situacije, v katerih se pogosto znajdejo mladi. Nagovorita jih s spodbudnim in močnim sporočilom, ki poziva k odgovornemu ravnanju.

Lepa afna: “Ni problem v tebi. Alkohol je prisoten v vsaki 4. slovenski družini. Ne rabiš biti v stiski, poišči pomoč.
Trkaj: “A delaš tist, kr ti čutiš, da je prov, al kr ostali hočjo? Followi samga sebe. Lah maš krasn dan, lah maš pa glavobol.”

Delavnice po šolah se bodo začele izvajati po zaključku jesenskih počitnic za učence zadnje triade osnovnih šol in srednješolce. Mladi bodo na njih spoznali neresnične, a splošno uveljavljene mite o alkoholu in negativne posledice. Organizatorji jih bodo spodbudili, da se vsaj do enaindvajsetega leta odrečejo pitju alkohola. Rešili bodo tudi Kviz o poznavanju alkohola.

Za mlade od šestnajst let naprej so pripravili Vprašalnik za samooceno tveganja pitja alkohola, s katerim na zabaven način dobijo prvo oceno tveganosti svojih ravnanj.

Med mladimi je vse več takšnih, ki se zavedajo negativnih posledic alkohola in samozavestno rečejo NE. To vodi v nerodne situacije, vendar se ponavadi vse dobro razplete (utrinek s snemanja videa).

Ob začetku medijske akcije, so spregovorili tudi organizatorji

»Alkohol je v Sloveniji, poleg materialne revščine, na prvem mestu med povzročitelji trpljenja v družini. Zaradi prekomernega uživanja alkohola trpi vsaka četrta slovenska družina. Največje žrtve so otroci in mladostniki. Zato se na Slovenski karitas trudimo, da bi osveščali starše in tudi otroke in mladostnike o nevarnostih pri pitju alkohola, ki je vedno bolj ali manj tvegano. Tokrat bomo še posebej aktivni na spletnih omrežjih z vlogerko Lepo afno in pevcem Trkajem,« je ob začetku dejavnosti po spletnih omrežjih, ki se bodo izvajali v sklopu projekta Zmerno. Odgovorno. Opolnomočeno. Z 0.0., povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. (avdio)

»Mladi so do alkohola pogosto nekritični zato, ker imajo od doma vzorec tolerance in sprejemljivosti alkohola v družbi, ki se prenaša med generacijami. Vzorec lahko spremenijo, ko dobijo verodostojne informacije od zunanjega, zaupanja vrednega človeka. Mladi so mnogo bolj odgovorni, kot mislijo njihovi straši in učitelji. Prav tako pa tudi trpijo mnogo bolj, kot si odrasli priznavamo,« pojasnjuje Andreja Verovšek, univ. dipl. soc del, moderatorka foruma Zasvojenost in pomoč in strokovna delavka v programu. (avdio)

»Osnovnošolci zadnje triade so ogrožena skupina mladih. So na prelomnici, ko iz otrok postajajo odrasli in prevzemajo dobre in žal tudi slabe navade. Pitje alkohola je znan problem v Sloveniji in mlade želimo spodbuditi v iskanje zdravih oblik zabave in druženja, kot so pogovori s prijatelji, gibanje v naravi, športne aktivnosti, umetnost in konjički, ki jih veselijo,« pove Helena Zevnik Rozman, prof. zdravstvene vzgoje, vodja programa. (avdio)

O programu Z 0.0

Namen in cilj programa ZMERNO. ODGOVORNO. OPOLNOMOČENO. Z 0.0., ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in do konca leta 2022 izvaja Slovenska karitas, je mlade usmeriti, kam se lahko v primeru stiske obrnejo po pomoč, jim dati moč za to, ter izobraziti starejše od 12 let o nevarnostih, negativnih posledicah in mitih, povezanih z alkoholom. Zbrane vsebine in posebna podstran na povezavi.

Program ZMERNO. ODGOVORNO. OPOLNOMOČENO. Z 0.0. sofinancira Ministrstvo za zdravje RS

Ali ste vedeli o alkoholu?

  • Nedokončan razvoj možganov pri mladostnikih pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja.
  • Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo.
  • Vsak sedmi 11-letnik (14,9 %) je že pil alkohol.
  • Četrtina 17-letnikov redno pije alkohol (25,9 %).
  • Vsak dan v Sloveniji zaradi neposredno pripisljivih posledic alkohola umreta 2 osebi!

Viri: NIJZ, 40 dni brez alkohola, Sopa

Več informacij: https://www.karitas.si/z.0.0/
Video Lepa afna: https://youtu.be/29dmQZpeqUs
Video Trkaj: https://youtu.be/k7_NOzbXLTc in https://youtu.be/bHomu_6GrHc

Kontaktni osebi za več informacij:
[email protected] in
[email protected]; 040 464 340