Vabilo: Pogovor z »govorečimi knjigami« in otvoritev mobilne razstave 24. 7. 2019

Tudi letošnje poletje nadaljujemo z akcijo ozaveščanja Kaj je dom?/#whatishome. Otvorili jo bomo s pogovorom z »govorečimi knjigami« in otvoritvijo mobilne razstave Ciljev trajnostnega razvoja, v sredo, 24. julija 2019, ob 10. uri, v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova 2, v Ljubljani (velika prireditvena dvorana v 3. nadstropju).

V uvodu nas bodo nagovorili:

  • mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas,
  • Saša Eržen, koordinatorica akcije ozaveščanja Kaj je dom?/#whatishome na Slovenski karitas.

Vabimo vas na pogovor z »govorečimi knjigami«. Z nami bodo:

  • Luiji Youhannes, iz Eritreje,
  • Jean Damascene Kwizera in Christophe Rukundo, sodelavca Caritas Ruanda,
  • Slavka Cekuta,  11 let misijonarka v Albaniji, danes prostovoljka Škofijske karitas Novo mesto, kjer pomaga albanskim družinam,
  • Irma Šinkovec, sodelavka Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve RS,
  • Jana Lampe, vodja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na Slovenski karitas.

Ob 11.30 bomo druženje nadaljevali s pogostitvijo Skuhne, socialnega podjetja kulture in kulinarike Afrike, Azije in Južne Amerike.

Prisrčno vabljeni!

Prijave in informacije:

Prosimo, da nam vašo udeležbo sporočite do 22. 7. 2019 na tel. 01/300–59–69/60 oz. e-naslov: [email protected], kjer dobite tudi več informacij.  

Kaj je dom?/#whatishome je akcija ozaveščanja, ki poteka v 11 evropskih državah in se osredotoča na povezanost migracij in globalnega razvoja. Cilj akcije je širše razumevanje in sprejemanje ljudi v novih državah, potem, ko so morali zapustiti prvotni dom, pa naj bo razlog migracije prisilen ali prostovoljen. Ključno pri integraciji je učenje jezika in uporaba besed, ki pomagajo priseljencem, da se lažje integrirajo v novo okolje in jih ljudje sprejmejo.

Naše goste z izkušnjo migriranja boste lahko sami vprašali kako se počutijo, znajdejo v Sloveniji, kako se je učiti slovenščino, kaj jim je v Sloveniji všeč, kaj pogrešajo, zakaj so prišli v Slovenijo… in tudi Slovence, ki imajo izkušnjo migriranja v tujino, kako so se oni tam počutili in vključili v družbo. Hkrati boste lahko izvedeli tudi kaj ljudem po svetu pomaga, da jim ni potrebno zapustiti svojega doma, če si tega ne želijo in o Ciljih trajnostnega razvoja.

Na sliki: Študentski tek na grad 2019. Pod geslom Gradimo SKUPNI DOM … ljudje ljudem.
Letos smo tekli v solidarnosti do vseh ki so primorani zapustiti svoj dom.