Dobrodelna akcija Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja – poročilo z novinarske konference

V prostorih galerije Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani, je v četrtek, 21. avgusta 2014 potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili dobrodelni akciji Slovenske karitas z naslovom Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja s katerima začenjamo vsakoletno v drugi polovici avgusta.

Akcija za srce Afrike letos poteka že 9 leto v sodelovanju z revijo Ognjišče. Zbrana sredstva posameznikov, podjetij in s SMS sporočili so namenjena razvojno-humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike.

V uvodu konference je gospod Imre Jerebic iz Slovenske karitas povedal, da bilo zares narobe, da ne bi v tem času, ko je tudi krizni čas za nas, ne pomislili tudi na druge, ki so še v večjih stiskah po svetu in nimajo dovolj hrane, slabo zdravstveno oskrbe, zadostne pitne vode in nimajo zagotovljenega tistega osnovnega za preživetje. Zato na Slovenski karitas podpiramo to akcijo in skupaj z misijonarji v Afriki, ki vsak evro obrnejo sigurno 3-krat, pomagamo graditi vodnjake, šole … Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje 200.000 ljudem v Srcu Afrike, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih osmih letih so bile z zbranim sredstvi Za srce Afrike in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča obnovljene 4 šole, 8 večjih vodnjakov, 3 zdravstveni centri in porodnišnica. S hrano in zdravili je bilo rešenih mnogo življenj, a v srcu Afrike je še neizmerno veliko ljudi, ki nujno potrebujejo našo pomoč.

IMG_0014Gospa Irena Mramor iz Ministrstva za zunanje zadeve RS, je povedala nekaj besed o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči, ki ju Republika Slovenija namenja državam v razvoju. Največ sredstev za razvoj gre na Balkan, eno izmed prioritetnih področij pa je tudi Afrika, kjer želijo pomagati najrevnejšim. Večino sredstev gre preko multilateralne pomoči, del pa tudi bilateralno. MZZ vsako leto razpiše razpise za nevladne organizacije, ki so prioritetno namenjeni otrokom. Povedala je, da MZZ preko teh razpisov že vrsto letu uspešno sodeluje s Slovensko karitas,  ki izvaja kvalitetne projekte v Afriki preko podprtih razpisov.

Jana Lampe iz Slovenske karitas pa je nato podrobneje predstavila, kaj vse je bilo narejenega s pomočjo zbranih sredstev v lanskoletni akciji za srce Afrike in ob predanem delu naših misijonarjev, ki delujejo v posameznih državah in s katerimi sodelujemo. Lani smo tako v Kigaliju v Ruandi, kjer so šole prenatrpane, dokončali gradnjo in opremljanje nove osnovne šole s 7-imi učilnicami za 500 otrok iz revnih družin, ki bodo tako lahko prišli do dobre izobrazbe in boljše pridnosti. V dela je bilo vključenih 80 domačinov. V Mukungu v Ruandi smo v zdravstvenem centru podprli nakup 7-ih ton hrane za tedensko pomoč 120-im kronično podhranjenim otrokom, 15-im močno podhranjenim otrokom, ki so bili 2 meseca hospitalizirani ter bolnikom z aidsom. V Safi v Centralnoafriški republiki smo v okviru zdravstvenega centra podprli nakup mleka, riža, moke in sardin za redno pomoč preko 400 podhranjenim otrokom ter tudi beguncem, ki so se pred nemiri zatekli po pomoč na misijon. V Ruzo V Burundiju smo v sklopu zdravstvenega centra, kamor dnevno pride do 400 bolnikov, podprli gradnjo manjkajoče jedilnice za hospitalizirani bolnike.

Nato nam je predstavila projekte pomoči, ki jih želimo uresničiti s pomočjo letošnje akcije Za srce Afrike. V Safi v Centralnoafriški republiki, kjer deluje s. Bogdana Kavčič, bželimo nadaljevati s podporo pri nakupu hrane za podhranjene otroke. V bolnišnično oskrbo je zaradi hude podhranjenosti vsako leto sprejetih preko 200 otrok, drugi pa so deležni tedenske pomoči v obliki dveh obrokov in hrane za domov. V Mukungu v Ruandi bomo v sodelovanju z misijonarko Vesno Hiti v okviru zdravstvenega centra, ki oskrbuje 24.000 ljudi, podprli nakup nujno potrebnega kotla za prekuhavanje perila ter sončnih celic za primerno oskrbo hospitaliziranih bolnikov tudi ponoči. V Kasungu v Malaviju bomo v okviru novozgrajenega srednješolskega centra za izobraževanje revne mladine, podprli nakup 150-ih pogradov za opremo internata za dekleta iz oddaljenih krajev. Projekt spremlja p. Lojze Podgrajšek. V Ampitafa na Madagaskarju bomo na misijonu Janeza Krmelja, podprli nakup opreme ter obnovo dotrajane porodne sobe, kjer se mesečno rodi do 270 otrok. Omogočili bomo tudi nakup hrane za dnevni obrok 250 osnovnošolcev iz več kot uro hoda oddaljenih krajev. V Kigaliju v Ruandi bomo podprli nakup manjkajoče opreme za 3 razrede za novo osnovno šolo, kjer se bo pouk začel v januarju 2015.

Darovalci lahko svoj dar 1 EUR ali 5 EUR prispevajo s SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico pa bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče.

V zadnjem delu konference je bila predstavljena akcija Z delom do dostojnega življenja, ki poteka v sklopu akcije Za srce Afrike in s katero na Slovenski karitas tudi letos nadaljujemo. Preko akcije zbiramo mesečne prispevke 6, 12, 24 EUR, ki že 257 družinam v Afriki omogočajo, da so dobili priložnost za delo na misijonih in da lahko sedaj z lastnim delom in dodatno zasluženim 1 EUR dnevno lažje preživijo svoje družine in dostojno živijo – družini zagotovijo hrano, zdravila in šolanje otrokom. Na konferenci je spregovorila gospa Saša Eržen, ki je ena izmed 391 trajnih mesečnih darovalcev iz Slovenije, ki s svojim darom pomaga, družinam v Afriki. Pravi, da njeni družini zaradi nekaj evrov, ki jih mesečno daruje nič ne manjka, je pa vesela, da lahko nekomu na drugem koncu sveta, kjer je standard zelo drugačen lahko pomaga do preživetja. Pri tej akciji ji je všeč tudi to, ker ljudje preko dela zaslužijo za preživetje, ne pa iz rok v usta.

Jana Lampe iz Slovenske karitas je povedala, da še veliko družin potrebnih naše pomoči zato z akcijo zbiranja mesečnih prispevkov nadaljujejo tudi letos. K temu nas letos vabi misijonar Janez Mesec na Madagaskarju, ki potrebuje pomoč pri različnih opravilih na misijonu, kjer sedaj deluje vrtec, urejajo pa tudi dispanzer. Prvič pa začenjamo s to akcijo tudi v Albaniji, kjer je življenje zelo težko, saj je polovica ljudi brez zaposlitve. Številne revne družine so zato potrebne pomoči. Misijonarka s. Vida Gerkman s katero že vrsto let sodelujemo in ki sedaj deluje na misijonu v Gramshu, nas je prosila, če bi lahko na ta način pomagali tudi družinam v Albaniji. Sestre pri svojem delu na misijonu tudi nujno potrebujejo pomoč domačinov pri hišnih opravili in pomoči onemoglim na domu. V Albaniji, kjer je standard mnogo nižji kot v Sloveniji bo dovolj dodatnih 48 EUR na mesec, za preživetje najrevnejših družin. na Slovenki karitas želimo, da bi bili v prihodnje solidarni tudi z najrevnejšimi družinami še na drugih celinah.

Vsi, ki bi želeli sodelovati v tej akciji se lahko obrnejo na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, tel.: 01/ 300 59 60, [email protected]. Obrazec za sodelovanje pri Z delom do dostojnega življenja. Najdete ga tudi v septembrski reviji Ognjišče.

Hvala vsem iz srca, ki pomagate najrevnešim ljudem v srcu Afrike.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031/344 481, 01 300 59 68

Dodatna gradiva:

Zvočni zapisi z novinarske konference:

1.zapis:  Imre Jerebic, Slovenska karitas in Irena Mramor, Ministrstvo za zunanje zadeve; 2. zapis: Jana Lampe, Slovenska karitas (realizirani projekti Za srce Afrike in načrti za naprej); 3.zapis: Saša Eržen, mesečna darovalka Z delom do dostojnega življenja; 4. Jana Lampe (več o akciji Z delom do dostojnega življenja)

 

Pisni prispevki gostov na konferenci in druga gradiva o akcijah:

Irena Mramor_ Ministrstvo za zunanje zadeve RS

PPT s fotografijami projektov Za srce Afrike

Razvojni projekti Karitas v Afriki in drugje posvetu od leta 2006 naprej v sliki in besedi

Darovalka Saša Z delom do dostojnega življenja

Več o akciji Z delom do dostojnega življenja

Z delom do dostojnega življenja v Afriki v slikah

Izjava za javnost ob začetku dobrodelne akcije Za srce Afrike 2014