Pomagajmo prizadetim ob poplavah v Makedoniji

6. in 7. avgusta letos so Makedonijo, posebej Skopje, Tetovo in Ohrid, prizadele katastrofalne poplave. Po ocenah oblasti je poplava oškodovala 5.000 gospodinjstev v več deset naseljih. Poplave so terjale tudi preko 20 smrtnih žrtev, med njimi dojenčke, otroke in starejše. Obstaja utemeljen strah, da se bo število še povečalo.

Uničeni so skromni domovi, polja, vsi letošnji pridelki. Mnoge družine so izgubile prav vse, saj so že do sedaj živele v skromnih razmerah in se večinoma preživljale s poljedelstvom. Blatna in onesnažena polja pa še nekaj mesecev ne bodo primerna za nadaljnjo obdelovanje. Uničena sta tudi infrastruktura in cestno omrežje.

Gospod Dejan Stračkovski, sodelavec humanitarne organizacije MPC Milosrdie in direktor jezuitske službe za begunce v Makedoniji, je ob tem dejal: »Takšne katastrofe ne pomnimo. Preštevamo žrtve, iščemo pogrešane. Ljudje so ostali brez vsega. Potrebujemo vse, od plenic dalje. To ni bila poplava, to je bila kataklizma.«

Ljudje potrebujejo osnovna živila in pitno vodo, higienske pripomočke, oblačila, odeje, posteljnino, brisače. Za evakuirane družine pa makedonske oblasti in humanitarne organizacije že vzpostavljajo začasne namestitvene centre.

Slovenska karitas je za nujno pomoč s poplavami prizadetim ljudem makedonski HO Milosrdje pretekli teden že nakazala 5.000 EUR. Na Škofijski Karitas Celje v teh dneh pripravljajo tudi kamion materialne pomoči. Poslali jim bodo plenice, oblačila, posteljnino, odeje, jogije in šolske potrebščine.

Vabimo vse ljudi dobre volje, da velikodušno priskočimo na pomoč ljudem v Makedoniji. Svoj prispevek lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Poplave Makedonija

Sklic: 622

Koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

 

Hvala za  solidarnost!

Imre Jerebic,

Generalni tajnik Slovenske karitas