V akciji Pokloni zvezek otroci v osnovnih šolah poklonili več kot 31.000 zvezkov za svoje sovrstnike

Slovenska karitas je zaključila letošnjo akcijo Pokloni zvezek, v kateri zbira zvezke po slovenskih osnovnih šolah in vrtcih. Odzvalo se je 268 osnovnih šol in 111 vrtcev, v katerih so otroci zbrali prek 31.000 zvezkov in 400 tempera barvic. Večina zvezkov so sodelavci škofijskih Karitas po šolah tudi že prevzeli. Zbrane šolske potrebščine bodo razdeljene otrokom iz socialno ogroženih družin v mesecu avgustu. Akcija, ki se je pričela v mesecu maju, je tudi osveščevalne narave. S sporočili spodbuja k sočutju, medvrstniški solidarnosti in razumevanju razmer, v katerih živijo mnoge slovenske družine. Mentorji, učitelji in vzgojitelji, jo otrokom predstavijo s spremljajočim kratkim filmom, delavnicami in kartico na katero otroci zapišejo misel za sovrstnika, ki bo zvezek prejel.

Slovenska karitas preko poletja nadaljuje z akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri zbira tudi finančna sredstva za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami. Pomoč družine prejmejo v obliki paketov in naročilnic za trgovine. Najbolj potrebnim pa Karitas pomaga tudi med letom s plačilom položnic in pokrivanjem različnih stroškov povezanih z šolanjem. Tudi letos Karitas pričakuje prošnje za več kot 11.000 otrok. Prošnjo za pomoč je še vedno mogoče oddati na najbližji škofijski Karitas (www.karitas.si/kontakt).

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem otrokom, staršem, učiteljem, vzgojiteljem in vsem, ki so že darovali. Vsi, ki bi še želeli pomagati osnovnošolcem iz socialno ogroženih družin, lahko to storijo z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo

Dar v višini 5 EUR je mogoče posredovati tudi z SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2, Bob in HOT.si.

V akcijo zbiranja šolskih potrebščin se je vključilo tudi podjetje Acron, d.o.o.. V njihovih papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More so v mesecu juliju pripravili dobrodelno-prodajno akcijo zbiranja šolskih zvezkov. Vsaka stranka, ki bo v omenjenih poslovalnicah do 31. julija kupila uporaben šolski rokovnik Skul vajb, bo simbolično prejela šolski zvezek, ki ga bo predala v dobrodelni namen. Vse tako podarjene šolske zvezke bodo posredovali Slovenski karitas.

mag. Cveto Uršič
generalni tajnik Slovenske karitas