Tukaj je moje mesto

“Enostavno sem začutila, da je tukaj moje mesto. Danes, po toliko letih, lahko rečem, da je bila to prava odločitev. Zadovoljna sem in dobro se počutim v tem kolektivu”, pove Marija Vrtačnik, prostovoljka karitas.

Z našo prostovoljko Marijo Vrtačnik sva se spominjali njenih začetkov in dolgoletnega dela na Karitas. Njeno prostovoljno delo na Karitas se je začelo septembra leta 1990, ko se je odzvala na oglas v Družini in se oglasila na Ciril-Metodovem trgu, kjer so bili takrat prostori Karitas.

Zakaj se je odločila, da se pridruži Karitas?

»Želela sem narediti nekaj dobrega in se vključiti v nov krog ljudi.« Takrat je bila še zaposlena, s prostovoljnim delom pa je nadaljevala tudi po upokojitvi. Sprva je pomagala v tajništvu Slovenske karitas, ko pa je bila ustanovljena Škofijska karitas Ljubljana, ki je svoje prostore dobila na Poljanski cesti 2, se je na povabilo patra Marijana Šefa pridružila njeni prvi ekipi, v kateri so bili tudi Pavle Demšar, Mija Zajec, Metka Klevišar. Ves čas je pomagala tudi na Slovenski karitas, kjerkoli so pomoč pač potrebovali. Na tiste čase ima zelo lepe spomine.

Spominja se entuziazma, s katerim so se lotevali akcij, ki so včasih potekale tudi do poznih večernih ur. Pa obiskov na povabilo avstrijske Karitas, ki je bila zelo naklonjena ustanovitvi Karitas v Sloveniji. Pri njih so se učili in spoznavali potek ter način dela. Ko so na Škofijski karitas Ljubljana začeli kupovati hrano za prehranske pakete, je prevzela vodenje materialnega knjigovodstva. Osnove tega dela so ji bile blizu že iz službe in med številkami je doma. To delo pri nas opravlja še danes. Pa še vse kaj drugega.

Ko potekajo naše akcije zbiranja pomoči, vedno lahko računamo nanjo.

Če si v stiski s časom in je treba hitro spakirati za cel prtljažnik pošte ali pa prešteti in razposlati bone za nakup šolskih potrebščin, na pomoč pokličeš Marijo. Tako bo delo hitro in natančno opravljeno, pa še z dobro voljo za povrh. Mora pa biti vse pripravljeno, kajti ko Marija pride, je takoj akcija 😊.

Omeniti velja tudi njeno nekajletno aktivno sodelovanje v programu Slovenske karitas Pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. V srcu so ji ostale mnoge tragične zgodbe žrtev, ki so jih spremljali. Skupina prostovoljcev, ki je sodelovala v programu, je bila zelo povezana.

Udeleževali so se številnih izobraževanj, ki so bila namenjena pogovorom, izmenjavi izkušenj ter napotkom za nadaljnje delo. To obdobje ji je prineslo veliko novih spoznanj in poznanstev in ji je, kot sama pravi, ostalo v zelo lepem spominu.

In kdo je Marija, kadar ni na Karitas?

Prekmurka, ki je v Ljubljano prišla zaradi službe in si tukaj ustvarila družino. Kljub temu da že dolga leta živi v Ljubljani, v srcu nosi rodno Prekmurje. Večkrat nam pripoveduje zgodbe iz otroških let. Rada se spominja tistih časov in jih deli z nami. V zadnjih letih sem in tja za nekaj dni »uide« na Dolenjsko, kjer si v družbi svojih najbližjih napolni baterije ter poskrbi za svoj vrt. To je njena strast in veselje. Tako kot rože in zdravilna zelišča. Pa seveda druženje z vnukinjo, o kateri pogosto pripoveduje z žarom v očeh.

Marija je mladostna gospa, polna energije, pozitivna, redko jo vidimo slabe volje. Včasih je sicer »čučmurasta«, kot sama pravi, a to je bolj izjemoma. Na Karitas je zamenjala že kar nekaj sodelavcev. Mislim pa, da ji je v srcu ostala najbolj zapisana skupina s Poljanske 6. Marinka, Srečko, Tilka in Marija so skupaj delali v prostorih našega računovodstva in bili kot družina, povezani v veselih in žalostnih trenutkih.

Zadnja leta sicer večkrat na glas razmišlja, da bi že bil čas, da delo prepusti mladim, vendar za nas ostaja nepogrešljiva. Ostaja mladostna in ves čas aktivna. Lahko bi rekli, da je naša »službena« mama. Tudi sama nam večkrat pravi kar »otroci moji«.

Načelna, iskrena in direktna, za hece in sproščen klepet ob kavici (kadar se dela, se dela, potem pa pride čas za veselje in sprostitev, pravi), ohranja vedrino kljub preizkušnjam, ki jih je v življenju morala premagati.

Zapisala: Polona Miklič
Prvič objavljeno v Žarek dobrote, november 2021
fotografija je simbolna (Pexels)

Bi želeli redno prebirati Žarek dobrote?
Naročite ga na [email protected] ali na 01/ 300 59 60.