TEDEN KARITAS »Verjamem vate«, 25. 11. – 1. 12. 2013

 

 

 

Pred nami je Teden Karitas z geslom »Verjamem vate«. V evropskem letu aktivnega državljanstva in letu vere Karitas spodbuja vsakega posameznika, da verjame v sočloveka, zaupa vanj in mu pomaga, verjame pa tudi v dobrodelnost in solidarnost ljudi.

Verjamem vate, verjamem vase, verjamem v vas, ki se skupaj soočamo z različnimi rešitvami in težavami, zaupamo drug v drugega in verjamemo, da smo skupaj močnejši. Veseli in hvaležni smo vam 9.413 prostovoljcem, ki preko celega leta darujete svoj prosti čas. Lahko rečemo, da je čas denar in če ga komu pokloniš, je to največje darilo. Veseli in hvaležni smo za odprte roke darovalcev. Večkrat ste že dokazali, da znate čutiti človeka v stiski. Z darovi, ki jih skupaj zberemo v okviru dobrodelnega koncerta Klic dobrote pomagamo slovenskim družinam, ki se znajdejo v stiski. Skupaj zmoremo več. Upanje vedno živi, verjamemo v ljudi. To je naše sporočilo vsem tistim, ki upajo, da bo jutrišnji dan bolj prijazen in da jih v sivini današnjega dne nismo pozabili. V letu aktivnega državljanstva prostovoljci in vsi državljani skupaj gradimo našo prihodnost, skupaj si pomagamo, skupaj iščemo najboljše v nas in drugih.

V Tednu Karitas poteka veliko dogodkov na ravni Župnijskih in Škofijskih karitas, kot tudi na slovenski ravni. To je teden, ko je za nas sodelavce in prostovoljce Karitas praznik. Res, praznik? Vsak dan je lahko praznik in naj bo ta teden praznični – čas srečevanj s prostovoljci, stiki rok, nasmehov, izrečenih besed, novih poznanstev, zahvalnih sv. maš in dobrodelni koncert Klic dobrote. Zaključili ga bomo z Nedeljo Karitas, 1. 12. 2013, ki naj bo znamenje naše trdne povezanosti v župnijskih občestvih v katerih delujemo in pričevanje, da zaupamo v Božjo ljubezen in dobrotljivo usmiljenje, ki nas napolnjuje z upanjem, zaupanjem v človeka, mladostno zagnanostjo in medsebojno solidarnostjo, tako ob skupnem oltarju, kot tudi v našem vsakdanjem življenju.

  • DOGODKI NA SLOVENSKI RAVNI

Slovenska karitas vas vabi na Romanje prostovoljcev in sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo v sredo, 27. 11. 2013. Pričetek z molitvijo ob 11.00 in ob 12.00 sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas, upokojeni škof mag. Metod Pirih.klic-dobrote-2013

V sredo, 27. 11. 2013 ob 20.05 vas Slovenska karitas vabi na 23. dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo potekal v dvorani Golovec v Celju pod geslom »Verjamem vate«.

Neposredni TV prenos koncerta bo na I. programu TV Slovenija, Radia Slovenija in Radia Ognjišče. V času koncerta in tudi še cel december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Več informacij in nakup kar na tel.: 01 300 59 60 ali [email protected]

  • DOGODKI NA LOKALNI RAVNI

Škofijska karitas Celje

Ob začetku tedna Karitas bo 23. 11. 2013 v Škofijskem domu Vrbje duhovna obnova za sodelavke in sodelavce Karitas in drugih dobrodelnih skupin v celjski škofiji. Vodil jo bo predsednik Slovenske Karitas msgr. mag. Metod Pirih, pri maši se mu bo pridružil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Ob Tednu Karitas imamo v osrednjem humanitarnem skladišču Vrbje dneve odprtih vrat. Sodelavke in sodelavce župnijskih Karitas, naše uporabnike in vse ostale vabimo k pomoči pri delu v humanitarnem skladišču.

V sredo, 27. 11., pripravljamo v hali E Celjskega sejma skupno kosilo za udeležence romanja na Slomškovo Ponikvo.

Ob geslu letošnjega Tedna Karitas načrtujemo v prihodnjem letu niz srečanj z naslovom Verjamem vate, verjamem vase, kjer bodo ljudje, ki jih je življenje preizkušalo in zaznamovalo – a niso izgubili upanja in smisla – pričevali o svojem soočanju s stisko, boleznijo in izgubo. Srečanja bodo namenjena širšemu krogu ljudi, predvsem kot zdravilo za brezup in strah, ki mnoge krnita in jemljeta veselje do življenja.

Dogodki na ravni Župnijskih karitas ŠK Celje:

V minulih tednih so dobrodelne koncerte pripravile že Župnijske karitas Videm – Krško, Šentjanž na Vinski Gori in Pišece.

V tednu Karitas se bodo dogodki razvrstili po naslednjem razporedu:

V nedeljo, 17. novembra, ob 16.00 pripravlja Župnijska karitas Gornja Ponikva dobrodelni koncert v Slomškovem domu na Gornji Ponikvi.

V nedeljo, 24. novembra, ob 17.00 bo Župnijska Karitas Mozirje- Šmihel pripravila dobrodelni koncert v dvorani Kulturnega doma v Mozirju.

V nedeljo, 24. novembra, bo ob 16. uri v dvorani Zadružnega doma na Bizeljskem dobrodelni koncert Župnijske Karitas Bizeljsko.

V nedeljo, 1. decembra, ob 15.00 uri, bo v Kulturnem domu Brežice dobrodelni koncert Župnijske karitas Brežice. Obenem bo ob isti uri imela dobrodelni koncert Župnijska Karitas Artiče in Sromlje v dvorani kulturnega doma Artiče.

Župnijska Karitas Celje – Sveti Duh na prvo adventno nedeljo pripravlja pogostitev kot zahvalo vsem, ki jim kakorkoli pomagajo pri njihovem poslanstvu – pomagati človeku v stiski. Dobrotnikov se spomnijo pri sveti maši in jih pogostijo z domačimi dobrotami.

Dodatne informacije dobite na sedežu Škofijske karitas Celje na Muzejskem trgu 8 v Celju, tel. 0590/80–370, e-naslov: [email protected].

Škofijska karitas Ljubljana

V sredo, 20. novembra 2013, Župnijske karitas Kranj – Drulovka/Breg organizira delavnico izdelovanja adventnih venčkov skupaj z osnovnošolci iz OŠ Orehek ob pomoči študentk Biotehniškega centra Naklo. Venčke bodo podarili starejšim in bolnim ter jih ponudili pred cerkvijo. Prostovoljni prispevki zanje bodo namenjeni Župnijski karitas.

V soboto, 23. novembra 2013, bo v župniji Vrhnika potekal dobrodelni koncert v okviru tamkajšnje  Župnijske karitas.

V soboto, 23. novembra 2013, ob 18.30 uri, bo v župnijski cerkvi Šentvid pri Stični bo potekal  6. dobrodelni koncert, v torek, 26. novembra, pa izdelovanje adventnih venčkov v okviru tamkajšnje župnijske karitas.

V soboto, 23. novembra 2013, od 12. do 19. ure v Župnijska karitas Ljubljana – Kašelj Zalog bo veliki dvorani župnišča v Zalogu (Cerutova 20) organizirala delavnico izdelovanja adventnih venčkov.

Sodelavci Župnijske karitas Ljubljana – Trnovo bodo v Tednu karitas bodo razdeljevali zloženko o delu Karitas po vsaki maši ter 24. in 30. novembra ter  1. decembra 2013 organizirali dobrodelno prodajo adventnih venčkov.

V sredo, 27. novembra 2013, bo ob 20. uri po večerni maši, potekal  dobrodelni nastop duhovniškega okteta Oremus v župnije Ljubljana – Zadobrova. V tem tednu Župnijska karitas organizira tudi srečanje starejših, pri obeh nedeljskih mašah na nedeljo Karitas pa bodo predstavili delo Župnijske karitas.

V petek, 29. novembra 2013, po večerni maši, po v župniji Dob potekala kulturno prireditev v izvedbi Župnijske karitas Dob skupaj z veroučnimi učenci in medgeneracijsko skupino Rožmarin.

V petek, 29. novembra 2013, ob 19.30 uri, bo v Kulturnem domu Pirniče potekal dobrodelni koncert v organizaciji  Župnijskih karitas Pirniče, Preska, Sora in Smlednik.

V soboto, 30. novembra 2013, bodo v okviru Župnijske karitas Gorje potekale medgeneracijske delavnice izdelovanja adventnih venčkov, ki se bodo po nedeljski maši ponudili župljanom za pomoč družinam v stiski.

V nedeljo, 1. decembra 2013, bo Župnijska karitas Ljubljana – Šentvid po vsaki maši organizirala  dobrodelni srečelov.

V nedeljo, 1. decembra 2013, bo v okviru Župnijske karitas Škofja Loka potekal dobrodelni srečelov. Sredstva bodo namenjena družinam v stiski.

V nedeljo, 1. decembra 2013, bodo sodelavci Župnijske karitas Ljubljana – Fužine sodelovali pri nedeljski maši in predstavili delo Karitas, povabili bodo tudi vse nekdanje sodelavce in vse dobrotnike.

V Tednu Karitas bo Župnijska karitas Ljubljana – Marijino oznanjenje zbirala hrano in perilo za družine v stiski, mladi pa bodo izdelovali izdelke in božične voščilnice za dober namen. Župnija bo izdala knjižico MOJ CREDO s fotografijami iz narave, prostovoljne prispevke za knjižico bodo namenjeni Župnijski karitas.

V Tednu Karitas bo Župnijska karitas Dobrepolje – Videm organizirala zbiranje obleke in obutve za potrebe v Afriki in Aziji.

V Tednu Karitas bo v okviru Župnijske karitas Kamnik darovana sveta maša za pokojne sodelavce in dobrotnike Župnijske karitas.

Dodatne informacije dobite na sedežu Škofijske karitas Ljubljana na Poljanski cesti 2 v Ljubljani, tel.  01/439–21–30 , e-naslov: [email protected].

Škofijska karitas Koper

Na ravni Škofijske karitas Koper, je uvod v Teden Karitas Svečana akademija ob Tednu Karitas in odprtje razstave Umetniki za karitas, ki bo potekalo 22. novembra ob 20. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi. Pri programu bodo sodelovali: koprski škof dr. Jurij Bizjak, ravnatelj Škofijske karitas Matej Kobal, predstavnika občine Ajdovščina in Vipava, glasbenice Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, pri klavirju prof. Nada Žgur. Likovne umetnike in projekt Umetniki za karitas bosta predstavili Anamarija Stibilj Šajn in Jožica Ličen. Program bo povezoval Jože Bartolj.

V četrtek, 28. novembra 2013, bo potekal dan odprtih vrat v naslednjih Centrih Karitas v Koprski škofiji:

Center karitas Ajdovščina, Vipavska 11, med 10. in 11. uro in med 15. in 19. uro  predstavitev programov. Vabljeni vsi, še posebej birmanci z animatorji, kateheti in starši (kontakt: Jožica Ličen, gsm 041 429 713).

Center karitas Ilirska Bistrica, Ulica IV. Armije, med 15. in 18. uro – zbiranje hrane (kontakt:Božidara Česnik, gsm 031 281 682).

Center karitas Idrija, Prelovčeva 2, med 16. in 18. Uro ( kontakt: Alenka Pavšič, gsm 031 866 123).

Center Karitas Koper, Vojkovo nabrežje 4 a, bo zbiral hrano za ljudi v stiski med 10. in 12. uro (kontakt: Pavla Brec, gsm 031 335 969 ).

Center karitas Portorož, Cvetna pot 4, zbiranje hrane med 10. in 12. uro (kontakt: Anita Valič, gsm 041 842 162).

Center karitas Izola, Gregorčičeva 74, zbiranje hrane med 10. in 12. uro (kontakt: Lidija Čop, gsm 040 603 818).

Center karitas Pivka, Kolodvorska 10, med 9. in 16. uro (kontakt: Julka Dekleva, gsm 040 378 851).

Zavod karitas Samarijan, Materinski dom Solkan, med 9. in 13. uro (kontakt: Milena Brumat, gsm 031 655 961).

Center karitas Tolmin, Rutarjeva 18, bo Tednu Karitas od ponedeljka do petka od 16. do 17. ure zbiral hrano za družine v stiski  (kontakt Darja Leban Obid, gsm 041 586 358).

V Centru karitas v Bertokih bo dan odprtih vrat 19. novembra 2013 od 9. do 11. ure. Predstavljeni bodo vsi trije programi: Pomoč brezdomcem, Vrtnica – socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom in Pelikanov program pomoči in celodnevnega bivanja za zasvojene (voden ogled stanovanjske skupnosti Truške in Skupnosti Srečanje v Vremah).

Na nedeljo Karitas, 1. decembra 2013, bo po župnijah koprske škofije potekala nabirka za družine v stiski.

Dodatne informacije dobite pri Jožici Ličen, namestnici ravnatelja Škofijske karitas Koper, Gsm 041 429 713,  e-naslov: [email protected].

Nadškofijska karitas Maribor

V petek, 15. Novembra 2013, ob 18.30, Župnijska Karitas Kamnica prireja dobrodelni večer v veliki dvorani Kulturnega doma Kamnica.

V soboto, 16. novembra 2013 praznuje Nadškofijska karitas Maribor  15. obletnica delovanja programa pomoči brezdomcem v  Sprejemališču za brezdomce.

V nedeljo, 17. novembra 2013, ob 17. uri, Župnijska Karitas Hoče prireja 14. dobrodelni koncert »Odpri srce in dlan« v kulturnem domu v Hočah.

V četrtek, 21. novembra 2013, ob 10.00 uri, bo imela Nadškofijska karitas Maribor tiskovno konferenco ob 8. obletnici delovanja Ambulante za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico Maribor .

V petek, 22. novembra 2013, ob 18.00 uri, Župnijska karitas Ruše prireja dobrodelni koncert v župnijski cerkvi.

V ponedeljek in torek, 25. in 26. novembra 2013 bo Nadškofijska karitas Maribor poslala kontingent pomoči v oblačilih, higienskih potrebščinah in hrani  Caritas Aleksinac v Srbiji.

V petek, 29. novembra 2013, ob 19.00 uri, bo Dekanijska karitas Ptuj – Zavrč priredila dobrodelni koncert »Verjamem vate« v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Na nedeljo Karitas, 01. decembra 2013, pa bodo potekali sledeči dogodki:

Župnijska karitas Dravograd bo blagoslovila nove prostore Župnijske karitas po II. sv. Maši.

Župnijska karitas Ormož bo blagoslovila nove prostore Župnijske karitas po II. sv. Maši.

Župnijska karitas Slovenske Konjice bo od 8.00 do 18.00 ure v župnijskem domu priredila razstavo ročnih del, ob 14.00 uri pa adventno srečanje starejših v župnijski cerkvi sv. Jurija.

Župnijska karitas Maribor– sv. Jožef bo ob 16.00 uri priredila dobrodelni koncert v dvorani na Obrežni 1.

V petek, 6. decembra 2013 bo potekala dobrodelna predstava v kulturnem domu Pekre v okviru Župnijske karitas Limbuš.

Dodatne informacije dobite na sedežu Nadškofijske karitas Maribor na Strossmayerjevi ulici 15 v Mariboru, tel.  0590/80–350 , e-naslov: [email protected].

Škofijska karitas Murska sobota

V petek, 15. novembra 2013, ob 19. uri, bo potekal 13. Župnijski klic dobrote v Kocbekovi dvorani v Svetem Juriju ob Ščavnici.

V petek, 29. novembra 2013, ob 19. uri, bo potekal 11. Župnijski klic dobrote v Trstenjakovem domu v Gornji Radgoni.

V nedeljo,  1. decembra 2013, ob 14. uri, bo potekal 21. Škofijski klic dobrote v Kulturnem domu Razkrižje.

Dodatne informacije dobite na sedežu Škofijske karitas Murska Sobota v Martjancih 71, tel.  02/538–11–50  e-naslov: [email protected].

Škofijska karitas Novo mesto

Posamezne Župnijske karitas bodo pripravile dneve odprtih vrat, na katerih se bodo obiskovalci seznanili s programi pomoči, delavnicami in aktivnostmi, ki skozi leto potekajo.

Sodelavci in prostovoljci  Karitas se bodo udeležili romanja na Slomškovo Ponikvo ter obiskali generalko Klica dobrote. Avtobusni prevoz je organiziran tudi s strani Škofijske karitas.

Na nedeljo Karitas bodo prostovoljci pri svetih mašah predstavili delo Župnijskih karitas oziroma pomagali pri oblikovanju bogoslužja; kot pomoč pri tem je bila izdelana posebna brošura tedna Karitas. Po sveti maši bodo nekatere Župnijske karitas pripravile skromno pogostitev.

Dodatne informacije dobite na sedežu Škofijske karitas Novo mesto, na Smrečnikovi ulici 60 v Novem mestu, tel.  07/384–44–22 , e-naslov: [email protected].

Prisrčno vabljeni na posamezne dogodke!