Slovenska karitas namenila 5.000 EUR za pomoč prizadetim ob potresu v Albaniji in nadaljuje z zbiranjem sredstev

Slovenska karitas je danes namenila 5.000 EUR za pomoč prebivalcem osrednje Albanije, ki  jih je v tem tednu prizadel hud potres z magnitudo 6.5, sledilo je še 160 popotresnih sunkov. Najhuje je v mestih Drač in Thumana. Najmanj 650 ljudi je ranjenih, vsaj 22 jih je izgubilo svoje življenje. Stanje je zaskrbljujoče. Ljudje so v šoku. Porušeni so številni domovi in na stotine je bivališč, ki zaradi razpok niso več varni za bivanje. V teh krajih živijo že tako zelo revni ljudje, ki v tej hudi stiski potrebujejo našo pomoč.

Sodelavci Caritas Albanija so takoj po potresu obiskali mesti Drač in Thumana, da bi videli kakšne so razmere in potrebe.  Sporočili so, da so sedaj največje potrebe v zagotavljanju hrane, vode, odej in osnovnih higienskih potrebščin. Začasna bivališča v 9 namestitvenih centrih zagotavlja vlada s šotori ali v javnih zgradbah kot so šole. Samo v Draču je v šotorih nameščenih več kot 1.000 družin. Caritas Albanija pri tem sodeluje  s civilno zaščito, ministrstvi in lokalno skupnostjo.

 S sredstvi, ki jih je imela Caritas Albanija že na razpolago, so prizadetim takoj začeli pomagati s hrano, vodo odejami. Na pomoč s prostovoljnim delom so jih priskočili tudi sodelavci Caritas Kosovo. Potrebe so ogromne.  

Slovensko karitas, kot tudi druge članice Caritas Europa je Caritas Albanija  zaprosila, da jim pomagamo v njihovih prizadevanjih, najprej pri humanitarni pomoči, kasneje tudi pri obnovi domov že tako revnih prebivalcev Albanije, ki so ostali brez vsega. Še posebej je hudo, ker je zima pred vrati.

Vabimo k solidarnosti. Svoj dar lahko nakažete na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Potres Albanija , Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X,  Sklic: 00 626.

Možno je tudi darovanje prejo SMS sporočila KARITAS5 na 1919 in prispevati 5 EUR.

Hvala vsem iz vsega srca.

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481