Reševanje večjih stisk in projekt Srebrna diagonala ter dobrodelna akcija ZAupanje

Škofijska karitas Ljubljani je danes na Brezovici pri Ljubljani predala v polno uporabo prilagojeno vozilo družini z invalidnim dečkom. Sašo je star štirinajst let, ne vidi, ne govori, ne hodi in je popolnoma odvisen od pomoči staršev. Kombi, ki ga bo vozil oče Dani, bo petčlanski družini in zelo olajšal življenje. Sredstva za vozilo v višini 31.785 EUR so bila poleti zbrana preko Srebrne diagonale, kolesarske humanitarne akcije Radia Ognjišča. Svoj del pri predelavi vozila in drugih potrebnih storitvah so prispevala tudi podjetja. Preostali del sredstev pa se je zbral v okviru akcije ZAupanje.

Dobrodelna akcija ZAupanje je namenjena reševanju večjih in težjih stisk gospodinjstev v Sloveniji in v mesecu decembru obeležuje 15 letnico delovanja. V tem obdobju je Karitas s to akcijo rešila 291 večjih in težjih stisk in skupaj razdelila dobrih 611.000 EUR pomoči. Več kot polovica vseh stisk je bila povezana z urejanjem pogojev za bivanje (streha, kopalnica, ogrevanje…), četrtino vseh rešenih stisk je predstavljala pomoč invalidom in bolnim otrokom s pripomočki, vozili, prilagoditvami in terapijami. Prejemniki pomoči so tako družine z otroki, ko tudi starejši. Na karitas so hvaležni za zaupanje vseh darovalcev in medijev, ki podpirajo in omogočajo akcijo. Za trajno upanje gospodinjstev v velikih stiskah je pri reševanju potrebno sodelovanje lokalne skupnosti, dobrodelnih ustanov in medijev ter darovalcev.  

Socialna delavka Alenka Petek je predstavila neposredno delo Škofijske karitas Ljubljana pri pomoči družinam v večjih stiskah, ki je nadgradnja redne pomoči v hrani in pri plačilu najnujnejših položnic. Peter Tomažič s Slovenske karitas pa je predstavil 15 let dobrodelne akcije in programa pomoči ZAupanje za pomoč ljudem v stiskah.

Reševanje večjih stisk in projekt Srebrna diagonala

Škofijska karitas Ljubljana v letu 2019 pomaga 23.000 uporabnikom, ki so čez leto deležni različnih materialnih oblik pomoči – od rednih paketov hrane, do plačila osnovnih položnic. Ker pa so nekatere stiske naših prosilcev večje in v zadnjih letih vse bolj  kompleksne, nekateri potrebujejo večjo pomoč. Tako smo v decembru zaključili z akcijo pomoči pri nakupu kurjave. Na nas so se obrnili tudi prosilci, ki potrebujejo zdravstvene pripomočke; plačila dodatnih terapij za invalidne otroke; obnovo stanovanj ali nakup opreme po sanaciji požara; prilagojeno opremo za stanovanja invalidov; dokup invalidskih pripomočkov ali dodatne opreme za invalidske vozičke; izgradnjo kopalnice; prekritje strehe; pomoč pri zadnjih fazah gradnje hiše in podobno.

Radio Ognjišče je ob svoji 25-letnici delovanja z Blažem Lesnikom kot idejnim vodjem projekta izpeljalo veliko humanitarno akcijo, Srebrna diagonala. Prekolesarili so 355 kilometrov od Hodoša do Kopra in zbirali sredstva za nakup vozila, prilagojenega prevozu invalidov, za družino z invalidnim sinom. Veseli nas, da so svojemu kolesarskemu podvigu dodali tudi dobrodelno noto in pozvali svoje poslušalce k dobrodelnosti in zbiranju sredstev za pomoč. Če neka stiska dobi pozornost medijev, jo je veliko hitreje in lažje rešiti. Poslušalci in kolesarji so se združili v dobrem namenu in zbrali 31.785 €.

Družino, prejemnico pomoči, je predlagala Škofijska karitas Ljubljana. Najstarejši otrok, Sašo, se je pri dveh mesecih okužil z bakterijskim meningitisom. Bolezen je pustila hude posledice tako na kognitivnem kot motoričnem razvoju. Danes je popolnoma odvisen od pomoči najbližjih. Družina ima še dva mlajša otroka in že nekaj časa so se spogledovali z idejo o nakupu vozila, ki bi bil primeren za prevoz invalidov, hkrati pa bi se z njim lahko vozila cela družina.

Z zbranimi sredstvi v akciji Srebrna diagonala so kupili rabljen avtomobil, primeren za prevoz invalidov v višini 32.449,99 €. Zahvaljujemo se tudi donatorjema: Avtocentru Špan d.o.o. iz Brezovice in podjetju Suma projekt d.o.o. iz Most pri Komendi, ki je avto prilagodilo potrebam invalida.

Pomoč ne bi bila tako hitra in učinkovita brez dobrega sodelovanja Radia Ognjišče, donatorjev, darovalcev in humanitarne organizacije ter seveda družine same. Vsak je prispeval svoj del, da se danes lahko skupaj z družino veselimo avta.

15 let dobrodelne akcije in programa pomoči ZAupanje za pomoč v večjih stiskah

Pred 15 leti je Slovenska karitas pričela dobrodelno akcijo in program pomoči ZAupanje, ki je od samega začetka pri pomoči predvsem razvojno naravnana in namenjena gospodinjstvom v večjih in težjih stiskah v Sloveniji. V obdobju 15 let je Karitas s to akcijo rešila 291 večjih in težjih stisk po vsej Sloveniji in skupaj razdelila dobrih 611.000 EUR pomoči. Osnovni koncept programa je enostaven. S strokovnimi delavci in župnijskimi Karitas na terenu odkrivamo težje stiske, skupaj poiščemo rešitve, zbiramo sredstva, sodelujemo z drugimi ustanovami v kraju in uresničimo pomoč s plačilom računov ter spremljanjem izvedbe.

Iz velikega števila rešenih pomoči lahko razberemo, da je bila več kot polovica vseh stisk povezanih z urejanjem pogojev za bivanje. Od tega tretjina v povezavi s požari in preostali večji del z obnovo strehe, kopalnice in naprav za kurjavo. Četrtino vseh rešenih stisk je predstavljala pomoč invalidom in bolnim otrokom. Tukaj lahko naštejemo predelave vozil, plačilo terapij in pripomočkov ipd. Preostala slaba četrtina vseh pomoči pa je predstavljala pomoč z gospodinjskimi aparati, daljšim plačevanjem najnujnejših položnic in podobno. Prejemnikom pomoči so skupni nizki prihodki, majhne pokojnine, bolezen, invalidnost… Gospodinjstva s posamezniki ali družine z otroki te okoliščine priklenejo na tla brez možnosti za razvoj in pozitivne spremembe.

Akcijo poteka kontinuirano preko celega leta. Pomoč omogočajo predvsem darovalci in mediji, kot so Radio Ognjišče, Tednik Družina in Demokracija, ki predstavljajo anonimne stiske v svojih prispevkih. Stiske so objavljene tudi na www.karitas.si/zaupanje. Z oglaševanjem akcijo podpirajo tudi drugi mediji, predvsem pa Televizijska hiša PROPLUS, ki vsa leta zelo intenzivno oglašuje akcijo med novoletnimi prazniki in v mesecu januarju. V lanskem letu je pri reševanju večjih stisk v okviru programa ZAupanje podprl tudi Radio1, ki je omogočil pomoč 10 gospodinjstvom v večjih stiskah. Hvaležni smo tudi vsem prostovoljcem in obrtnikom, ki svoj dar prispevajo predvsem s svojim delom. Svoje delo nadaljujemo v duhu gesla, ki nas spremlja že od začetka: “Z vašim zaupanjem za upanje ljudi v stiski!”