Republika Avstrija in Mohorjeva družba podarila knjige

Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za šolstvo, umetnost in kulturo in Mohorjeva družba v Celovcu sta tudi letos podarili knjige v skupni vrednosti 50.000 EUR. Knjige so letos prejele štiri ustanove: Državna slovenska samouprava iz Monoštra (15.000,00 €),  Slovensko združenje France Prešeren iz Skopja (15.000,00 €), Slovenska karitas (12.500,00€) in Zaporniški vikariat (7.500,00 €).  Vrednostni bon za knjige sta predstavnikom omenjenih ustanov dne 7. decembra 2012 izročila veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji, dr. Clemens Koja, in predsednik Mohorjeve družbe Celovec, Jože Kopeinig.

Letošnja akcija Podarimo knjige je že dvanajsta po vrsti. V času trajanja akcije je bilo podarjenih okoli 40.000 izvodov knjig v skupni vrednosti nekaj več kot 600.000 EUR. V prvih letih akcije so knjige donirali slovenskim osnovnim šolam, knjižnicam in župnijam, v zadnjih letih pa zlasti nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju lajšanja različnih socialnih stisk državljanov Republike Slovenije.

Mohorjeva družba v Celovcu (http://www.mohorjeva.at) tudi na ta način uresničuje namen svojih ustanoviteljev, blaženega škofa Antona Martin Slomška, Andreja Einspielerja in Antona Janežiča, to je širjenje slovenske knjige med ljudi, posebej tiste, ki si je zaradi materialne ali kakšne druge stiske ne morejo kupiti sami. Z letošnjo donacijo želijo še posebej naglasiti, da zlasti v obdobju finančne in gospodarske krize, ko so se zlasti zaradi brezposelnosti številne družine znašle v novih stiskah, ne smemo pozabiti na omiko, ki jo v naše življenje prinašajo knjige. Posebej v takih časih je potrebno vedeti, da človek resnično »ne živi samo od kruha«. Z letošnjo akcijo želijo kot založba slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem posebej naglasiti tudi njihovo skrb za ohranjanje slovenskega jezika med slovensko manjšino, ki živi v Makedoniji in v Porabju na Madžarskem.

Slovenska kartias se iskreno zavaljaujeje Mhorjevi družvi iz Celovca, ki  še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo ohranjanja kulture in negovanja slovenskega jezika. Zahvaljujemo se tudi Zveznemu ministrstvu Republike Avstrije za šolstvo, umetnost in kulturo za sodelovanje v tej dobrodelni akciji.