Projekt “Igra”

Slovenska karitas že od začetka svojega delovanja poleg pomoči družinam in posameznim v stiski v Sloveniji in tujini, nudi tudi pomoč migrantom in beguncem, ki so morali zapustiti svoj dom zaradi vojn, preganjanja, podnebnih sprememb, lakote, brezposelnosti in revščine. Na njihovi poti v želji po preživetju in bolj dostojnem življenju, so mnogi migranti žrtve posilstva, trgovine z ljudmi, nasilja, kriminalnih združb tihotapcev, nekateri pa na žalost izgubijo življenje. Podobna tragedija se dogaja prav blizu nas, migrantom, ki so ujeti v že tako revni Bosni in Hercegovini, brez hrane, stanovanja, higienskih pripomočkov, šolanja. Še posebej težko jim je pozimi. Med njimi so družine z otroci in mladoletni brez spremstva. Ob mnogih poskusih, da bi prišli v Evropo in zaživeli človeka vredno življenje, kar pa je za njih zaradi pomanjkanja solidarnosti s strani EU držav, tudi Slovenije, zelo težko, so večkrat pretepeni, zasramovani, odvzeti so jim čevlji, jakne … Kršene so njihovo osnovne človekove pravice. Te poskuse vstopa v EU sami imenujejo igra, ki jim pogosto jemlje še zadnje kapljice moči in dostojanstva.

Da bi ljudje v Sloveniji bolje razumeli zakaj ljudje zapuščajo svoj dom in kaj se dogaja migrantom in beguncem, ki čakajo v naši bližini, pred vrati Evrope, da bi lahko zaživeli človeka vredno življenje, je RTV Slovenija ob podpori tega projekta v času od marca do julija 2021 pripravila in predvajala 54-minutni dokumentarni film z naslovom »Igra pred obzidjem Evrope«. Premierno je bil na sporedu 18.5.2021 ob 20.55 na prvem programu RTV Slovenija. Sedaj si ga lahko ogledate na spletni strani rtvslo.si. S pomočjo osebnih zgodb migrantov prikazoval težke razmere v katerih živijo v Bosni in Hercegovini in na poti proti Sloveniji. Poleg prikaza filma na RTV Slovenija, ki bo podnaslovljen tudi v angleščini, si ga bo moč ogledati na dogodkih in platformah v organizaciji Karitas doma in v EU državah, na voljo bo tudi slovenskim šolam skupaj z delavnicami. Večje razumevanje situacije migrantov v BiH in na poti v EU, med slovensko mladino in odraslimi, bo spodbudilo tudi več solidarnosti za pomoč migrantom in beguncem in njihovo sprejemanje v našo družbo. Film bo v Sloveniji in drugje v EU lahko osnova za razprave o tej pereči temi, tudi z vključevanjem politikov, ki imajo v svojih rokah moč, da spremenijo te slabe azilne politike in ljudem omogočijo varne poti migracij. Več informacij o aktivnostih projekta z naslovom »Igra«, ki ga v višini 5.000 EUR financira Program ACF v Sloveniji, boste v mesecih izvedbe našli na www.karitas.si, FB Karitas.

Da bi projekt dobil pravo noto solidarnosti, zbiramo tudi finančna sredstva za pomoč migrantom v BiH. Posredovali jih bomo Caritas Bosne in Hercegovine, ki tam pomaga migrantom predvsem s paketi s hrano, oblekami, higienskimi pripomočki in storitvami ter psihosocialno pomočjo v migrantskih centrih in na poti. Slovenska karitas zbira sredstva na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Migranti BIH

Sklic: SI00 625

Hvala iz srca za vsak dar!

»Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021«.

Projekt poteka v partnerstvu z:

Vabljeni k ogledu filma “Igra: pred obzidjem Evrope”, ki je nastal ob podpori Active Citizens Fund Slovenija.

Ogled na: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174776244

»The Game: Fortress of Europe«

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174778020?s=tv

Utrinki snemanja filma “Igra pred obzidjem Evrope”

Foto Jure Maček
Foto Jure Maček
Foto Jure Maček. Na sliki Vanja Kovač na terenu v BiH, novinarka RTV SLO, ki je avtorica filma “Igra pred obzidjem Evrope”.
Foto Jure Maček
Foto Jure Maček
Foto Caritas BiH
Foto Jure Maček

Utrinki pomoči migrantom s strani Caritas Bosne in Hercegovine

Foto Caritas BiH
Foto Caritas BiH