Licitacija slik srca Jezusovega in Marijinega omogočila nakup koz za 50 družin v Afriki

Gospa Jožica iz Trzina je za namen akcije Kupim kozo za revne družine v Afriki Slovenski karitas podarila sliki Srca Jezusovega in Marijinega iz leta 1906. Gospa, ki je slike dobila podarjene, je ob tem dejala: »Poslušala sem svoj notranji glas. To je dar, ki je zastonj prišel in naj gre zastonj tudi naprej. Tako jaz čutim. Akcija Kupim kozo me je zelo nagovorila. Vesela sem, da nekdo skrbi za te revne družine in otroke v Afriki na ta način.« Na Slovenski karitas smo bili zelo veseli tega daru in ob prevzemu slik videli, da sta  nekaj posebnega in se pozanimali o avtorju. Sta delo priznanega slikarja Matija Bradeška (1852 – 1915), ki se je ukvarjal predvsem s cerkvenim stenskim in oljnim slikarstvom, občasno izdeloval kipe, delal kot restavrator, slikal je tudi portrete in bil eden prvih kranjskih fotografov. Leta 1874 je odprl lastno slikarsko-obrtniško delavnico v Kranju. Med cerkvenimi naročniki je bil zaradi všečnosti in cenovne dostopnosti zelo priljubljen, k temu pa je pripomoglo tudi njegovo članstvo v Društvu za krščansko umetnost. Največ njegovih del je na Gorenjskem, najdemo pa jih tudi drugod po Sloveniji; poznan je bil tudi na Hrvaškem. Poleg cerkva je poslikaval tudi kapelice in znamenja, nekaj božjih grobov  in bander ter okoli trideset križevih potov.  

Ker imata sliki poleg materialne vrednosti tudi velik duhoven pomen, smo se na Slovenski karitas odločili, da jim poiščemo novega lastnika, ki bo to znal ceniti in jih postaviti na pravo mesto. Sliki smo v aprilu na dražbi ponudili slovenskim duhovnikom. Zanimalo se jih 9 dražiteljev. Največji dar je ponudil župnik Janez Avsenik iz Župnije svetega Martina na Igu. Gospodu Janezu smo slike izročili na god svetega Jurija. Hvaležni smo mu, da je prepoznal vrednost teh slik in ima hkrati veliko srce za uboge po svetu. S svojim darom je prispeval za nakup 50 koz za revne družine v Afriki (Ruanda, Burundi, Centralnoafriška republika …), ki bodo koze prejele preko rok slovenskih misijonarjev ali sester domačink. Koze bodo revnim družinam v Afriki pomagale, da njeni člani ne bodo več lačni, saj bodo sedaj z možnostjo gnojenja zemlje pridelali več zelenjave, imeli mleko, kasneje pa bodo prirast kozličkov lahko prodali tudi na trgu in s tem nekaj zaslužili. Ena koza za samo 20 evrov tako družini v Afriki spremeni življenje na bolje.

V postnem času pa so nas s solidarnostjo z revnimi družinami v Afriki toplo presenetili tudi dijaki in učenci Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani in OŠ Alojzija Šuštarja, saj so zbirali veliko darov za nakup koz za družine v Afriki. Slovenska karitas se zahvaljujejo tudi vsem drugim darovalcem, ki preko celega leta prispevate za nakupe koz v Afriki ali Albaniji v akciji Kupim kozo. Če bi tudi vi želeli povečati to čredo in osrečiti revne družine, najdete informacije na karitas.si/kupim-kozo/.,

Peter Tomažič

Generalni tajnik Slovenske karitas

Več info: [email protected]