Kolesarji skupaj okoli Slovenije za srečo otrok

V Novem mestu se je danes, v torek 27. 4. 2021, začela pet dnevna kolesarska etapa imenovana Dobrodelno okrog Slovenije, krajše DOS. Letos je so-organizator dogodka tudi Slovenska karitas, ki bo zbrana sredstva namenila nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin.

DOS je kolesarska vožnja Damija Zupija ter Alojza Poglavca, ki sta jo lani uspešno izpeljana prvič in na kateri je sodelovalo 150 kolesarjev. Na trasi se jima lahko kjerkoli pridružijo tudi drugi kolesarji kjerkoli, ki so dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni.

Trasa 2021

Letošnja trasa vožnje v 2021 ostaja enaka, prav tako namen projekta. Edina sprememba je, da se kolesarska vožnja ne bo več odvijala nepretrgoma, temveč samo podnevi, v petih zaporednih etapah, od 27. 4. do 1. 5.2021.

1. etapa: Novo mesto–Portorož (0–277 kilometrov)

2. etapa : Portorož–Soča (277–580 kilometrov)

3. etapa: Soča–Prevalje (580–810 kilometrov)

4. etapa Prevalje–Dobrovnik (810–1.000 kilometrov)

5. etapa: Dobrovnik–Novo mesto (1.000–1.225 kilometrov)

Kako je nastal DOS?

V projekt DOS je vloženega veliko časa. DOS je edini slovenski dobrodelni dogodek takšne narave, ki bo letos izpeljan že drugič na po vrsti. Navdih za sam projekt je iz marca 2020, ko je organizator Dami Zupi ostal sam brez kolesarskih dogodkov izven Slovenije. Nikoli pa si ni vzel časa za kolesarjenje okrog Slovenije. Odločil se je, da pokliče prijatelja, znanca Alojza Poglavca in mu predstavi idejo o DOSU. Oba sta bila za in organizirala tudi spremljevalno ekipo. V lanskem letu je na kolesarjenju ob obrobju Slovenije sodelovalo več kot 150 kolesarjev. Dami pravi, da je to za njega plemeniti dogodek, ki ga izpopolnjuje, da lahko osreči druge. Lansko leto sta s Poglavcem celotno traso odpeljala v 54 urah in sta bila edina kolesarja, ki sta jo odpeljala v celoti. Dami pravi, da DOS ni tekma. Ni pa tudi turistična vožnja. Pridruži se jim lahko vsak posameznik, ki je zdrav in ima »nekaj kilometrov v nogah«. Dami in Alojz si želita, da bi zbrana sredstva na DOS dobili prejemniki celotne Slovenije.

“Menim, da v 21. stoletju ne smemo dopustiti, da bi se zaradi novega koronavirusa, tehnologije ali česar koli drugega nehali ukvarjati s športom. To mora (p)ostati vrednota in zavedati se moramo, da moramo eden drugemu pomagati,” še dodaja organizator Dami Zupi.

Pot za srečo otrok

Slogan letošnjega DOS-a je Pot za srečo otrok. Na Slovenski karitas opažajo, da kolo ni samo prevozno sredstvo, je tudi način izražanja pripadnosti skupini, pripomoček za zabavno in koristno gibanje, ki je skupaj z zdravo prehrano pomembno za varovanje zdravja otrok. Še posebno v okoliščinah, ko so otroci in mladi več doma in se manj gibajo, bi jih bilo treba spodbujati k športnim aktivnostim. Kolesarjenje je ena izmed njih. Žal starši iz socialno šibkejših, ranljivih skupin kolo težko kupijo svojim otrokom. Zato je dobrodelna pobuda DOS še toliko bolj dobrodošla.

Sredstva zbiramo na naslednje načine:

●          kolesarji lahko na poti prispevajo minimalno 10 evrov,

●          s SMS sporočili: ZAkolo5 na 1919,

●          z donacija na TRR Karitas:

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 905

Namen: ZA KOLO

Kolesarje lahko spodbujate na poti ali se jim pridružite na spletu

Na spletni strani www.dos.si  bo objavljena GPS lokacija kolesarjev. Lahko jih spodbujate ob cesti ali se jim na virtualni vožnji pridružite preko spleta. V večjih mestih načrtujejo tudi krajše postanke.