Predsednik republike je z Redom za zasluge odlikoval Imreta Jerebica

Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes, 20. 09. 2012, z Redom za zasluge odlikoval generalnega tajnika Slovenske karitas Imreta Jerebica za požrtvovalno in uspešno delo pri uresničevanju človekoljubnega poslanstva Slovenske karitas.

Utemeljitev 

Imre Jerebic je socialni delavec, humanist in človekoljub, ki opravlja ključne naloge v Slovenski karitas vse od njenega nastanka. Sooblikoval je vrednotne temelje te organizacije ter njene cilje in poslanstvo, ki zadeva tudi človekovo duhovnost in njegov miselni svet. Prva zapoved, ki jo je zvesto izpolnjeval, pa je bila varovanje človekovega dostojanstva, njegove enkratnosti in celovitosti.

Potrpežljivo je gradil organiziranost osrednjega urada ter bedel nad razporeditvijo regionalnih škofijskih Karitas in sestavo socialnih zavodov. Danes se v Slovenski karitas prepletajo številne dejavnosti, odlikuje jo trdna organizacija z dobro delujočim osrednjim jedrom in učinkovito mrežo predanih prostovoljcev, ki so temeljni nosilci dejavnosti. V dveh desetletjih je nastalo več kot 430 lokalnih enot Karitas z 11.000 dejavnimi prostovoljci in zavodi, ki ponujajo strokovno zahtevnejšo pomoč, predvsem ženskam, žrtvam nasilja, in odvisnikom od trdih drog.

Kot generalni tajnik Slovenske karitas je bil Imre Jerebic vedno znova postavljen pred izziv, kako izoblikovati rešitve in se odzvati na stiske ljudi, da bo ta pomoč učinkovita, usmerjena k samostojnosti in odgovornosti prejemnikov ter bo varovala njihovo dostojanstvo. Uspešnost Slovenske karitas pri zagotavljanju celovite pomoči več kot 150.000 ljudem v stiski potrjuje, da se Imre Jerebic s tem izzivom uspešno spoprijema.

Znane so številne humanitarne akcije Slovenske karitas, izvedene tudi na njegovo pobudo. Že v  90. letih je z velikim srcem sodeloval pri nastajanju prvega materinskega doma. Pozneje se je ob njegovi neustavljivi energiji oblikoval program za pomoč odvisnikom od drog. V 15 letih je bilo ustanovljenih šest komun, zaradi katerih je na stotine odvisnikov lahko zaživelo polno in odgovorno življenje.

Pripravljenost sodelovati je ena ključnih odlik Imreta Jerebica, saj je dejaven tudi v strokovnih forumih, v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in v Socialni zbornici, v kateri je bil med glavnimi ustvarjalci »Etičnih načel na področju socialnega varstva«.

Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka

Zahvala g. Imreta Jerebica

Hvala Vam spoštovani gospod predsednik za odlikovanje, ki me je zares presenetilo in ga spoštljivo sprejemam!
Z veseljem pa ga delim z Vami sodelavci Karitas, ker skupaj pletemo mrežo dobrote, solidarnosti in  upanja.

Ko se oziram na prehojeno 20 – letno pot dela na Slovenski karitas, ponižno ugotavljam, da sem dar služenja, darovanja in solidarnosti prejel od zgoraj ter v rodni družini, v ustanovah, kjer sem se vzgajal ali delal. Možnost razvijati in piliti te darove pa sem imel v svoji družini in med sodelavci Karitas.

Hvala vsem,  ki ste tukaj,  da mi to omogočate, hvala Njemu od Zgoraj Jezusu Kristusu za poklic služenja.

Odlikovanje zavezuje mene in tudi Vas sodelavci Karitas, da še naprej rastemo skupaj, da v kriznih in dobrih časih ne bi zatajila solidarnost, upanje, sočutje do sebe in sočloveka.

Odlikovanje je priložnost, da veliko srce dobrote, čutenja z ubogimi v naši družbi ali izven meja naše domovine, pridobi na lesku in da se veselimo, da smo to kar smo 11.000 prostovoljcev –  dobrih ljudi, ki jih današnji potrošniško usmerjen človek in družba krvavo potrebujeta.

In končno odlikovanje je svež žarek upanja za tistih 150.000 prosilcev pomoči, ki se vsako leto zatekajo k nam po pomoč in pri naših prostovoljcih in strokovnih delavcih v specifičnih programih dobijo več kot le paket hrane in suho svetovanje: dobijo človečnost, začutijo srce, ki vidi, čuti, sodoživlja in da tudi sebe poleg materialnih darov.

Še enkrat hvala Vam spoštovani  predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk za priložnost in čast meni, moji družini, sodelavcem in prijateljem za promocijo dobrote, solidarnosti in upanja.