Predsednik republike je z Redom za zasluge odlikoval Imreta Jerebica

Predsednik republike dr. Danilo T├╝rk je danes, 20. 09. 2012, z Redom za zasluge odlikoval generalnega tajnika Slovenske karitas Imreta Jerebica za po┼żrtvovalno in uspe┼íno delo pri uresni─Źevanju ─Źlovekoljubnega poslanstva Slovenske karitas.

Utemeljitev 

Imre Jerebic je socialni delavec, humanist in ─Źlovekoljub, ki opravlja klju─Źne naloge v Slovenski karitas vse od njenega nastanka. Sooblikoval je vrednotne temelje te organizacije ter njene cilje in poslanstvo, ki zadeva tudi ─Źlovekovo duhovnost in njegov miselni svet. Prva zapoved, ki jo je zvesto izpolnjeval, pa je bila varovanje ─Źlovekovega dostojanstva, njegove enkratnosti in celovitosti.

Potrpe┼żljivo je gradil organiziranost osrednjega urada ter bedel nad razporeditvijo regionalnih ┼íkofijskih Karitas in sestavo socialnih zavodov. Danes se v Slovenski karitas prepletajo ┼ítevilne dejavnosti, odlikuje jo trdna organizacija z dobro delujo─Źim osrednjim jedrom in u─Źinkovito mre┼żo predanih prostovoljcev, ki so temeljni nosilci dejavnosti. V dveh desetletjih je nastalo ve─Ź kot 430 lokalnih enot Karitas z 11.000 dejavnimi prostovoljci in zavodi, ki ponujajo strokovno zahtevnej┼ío pomo─Ź, predvsem ┼żenskam, ┼żrtvam nasilja, in odvisnikom od trdih drog.

Kot generalni tajnik Slovenske karitas je bil Imre Jerebic vedno znova postavljen pred izziv, kako izoblikovati re┼íitve in se odzvati na stiske ljudi, da bo ta pomo─Ź u─Źinkovita, usmerjena k samostojnosti in odgovornosti prejemnikov ter bo varovala njihovo dostojanstvo. Uspe┼ínost Slovenske karitas pri zagotavljanju celovite pomo─Źi ve─Ź kot 150.000 ljudem v stiski potrjuje, da se Imre Jerebic s tem izzivom uspe┼íno spoprijema.

Znane so ┼ítevilne humanitarne akcije Slovenske karitas, izvedene tudi na njegovo pobudo. ┼Że v┬á 90. letih je z velikim srcem sodeloval pri nastajanju prvega materinskega doma. Pozneje se je ob njegovi neustavljivi energiji oblikoval program za pomo─Ź odvisnikom od drog. V 15 letih je bilo ustanovljenih ┼íest komun, zaradi katerih je na stotine odvisnikov lahko za┼żivelo polno in odgovorno ┼żivljenje.

Pripravljenost sodelovati je ena klju─Źnih odlik Imreta Jerebica, saj je dejaven tudi v strokovnih forumih, v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in v Socialni zbornici, v kateri je bil med glavnimi ustvarjalci ┬╗Eti─Źnih na─Źel na podro─Źju socialnega varstva┬ź.

Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila T├╝rka

Zahvala g. Imreta Jerebica

Hvala Vam spoštovani gospod predsednik za odlikovanje, ki me je zares presenetilo in ga spoštljivo sprejemam!
Z veseljem pa ga delim z Vami sodelavci Karitas, ker skupaj pletemo mre┼żo dobrote, solidarnosti in┬á upanja.

Ko se oziram na prehojeno 20 – letno pot dela na Slovenski karitas, poni┼żno ugotavljam, da sem dar slu┼żenja, darovanja in solidarnosti prejel od zgoraj ter v rodni dru┼żini, v ustanovah, kjer sem se vzgajal ali delal. Mo┼żnost razvijati in piliti te darove pa sem imel v svoji dru┼żini in med sodelavci Karitas.

Hvala vsem, ┬áki ste tukaj, ┬áda mi to omogo─Źate, hvala Njemu od Zgoraj Jezusu Kristusu za poklic slu┼żenja.

Odlikovanje zavezuje mene in tudi Vas sodelavci Karitas, da ┼íe naprej rastemo skupaj, da v kriznih in dobrih ─Źasih ne bi zatajila solidarnost, upanje, so─Źutje do sebe in so─Źloveka.

Odlikovanje je prilo┼żnost, da veliko srce dobrote, ─Źutenja z ubogimi v na┼íi dru┼żbi ali izven meja na┼íe domovine, pridobi na lesku in da se veselimo, da smo to kar smo 11.000 prostovoljcev – ┬ádobrih ljudi, ki jih dana┼ínji potro┼íni┼íko usmerjen ─Źlovek in dru┼żba krvavo potrebujeta.

In kon─Źno odlikovanje je sve┼ż ┼żarek upanja za tistih 150.000 prosilcev pomo─Źi, ki se vsako leto zatekajo k nam po pomo─Ź in pri na┼íih prostovoljcih in strokovnih delavcih v specifi─Źnih programih dobijo ve─Ź kot le paket hrane in suho svetovanje: dobijo ─Źlove─Źnost, za─Źutijo srce, ki vidi, ─Źuti, sodo┼żivlja in da tudi sebe poleg materialnih darov.

┼áe enkrat hvala Vam spo┼ítovani ┬ápredsednik Republike Slovenije dr. Danilo T├╝rk za prilo┼żnost in ─Źast meni, moji dru┼żini, sodelavcem in prijateljem za promocijo dobrote, solidarnosti in upanja.