Skupaj poslanih 22 kontejnerjev prve pomoči v BiH in Srbijo

Slovenska karitas v tem tednu pošilja še zadnje 4 kontejnerje pomoči v BiH in s tem zaokrožuje pošiljanje materialnih pošiljk namenjenih prvi pomoči na poplavljenih območjih v Srbiji in BiH. Večina pošiljk Karitas je v BiH in Srbijo potovala s tovornjaki in v konvojih Slovenske vojske.

Razmere na poplavljenih območjih se počasi umirjajo. Za odteklo vodo pa ostaja opustošenje, uničeni domovi, kmetijski pridelki in poginula živina… in kar je najhuje strah ter žalost ob izgubi svojcev. V prihodnjih mesecih in prihodnjih dveh letih bo potrebno še veliko pomoči, da bi se vsaj malo omilile hude posledice poplav, ki so hudo prizadele že tako obubožano prebivalstvo. Zato bo Slovenska karitas do konca leta 2014 nadaljevala z zbiranjem finančnih sredstev, ki bodo namenjena obnovi domov v Srbiji in BiH.

Na poplavljena območja bo Karitas vključno z zadnjimi štirimi poslala 22 kontejnerjev kvalitetne pomoči, skupaj več kot 230 ton oziroma več kot 415 palet večinoma s hrano in higienskimi pripomočki. Pošiljke pa so vsebovale tudi pralne stroje, čistila, vodo ter samokolnice in orodje za odstranjevanje in čiščenja naplavin. Skupna ocenjena vrednost materialne pomoči je znašala 164.500 EUR. Pomoč so sprejele dekanijske in župnijske karitas v Srbiji v Šabcu in Valjevu ter v BiH na poplavljenem področju Posavine (Odžak, Brčko, Vidovice) ter Banja Luke. Lokalne Karitas v BiH in Srbiji, kamor smo poslali zbrano materialno pomoč, so dobro organizirane, imajo urejena skladišča in razdeljevanje. Pomoč razdeljujejo v zbirnih centrih in na terenu za tiste, ki so ostali v zgornjih nadstropjih poplavljenih hiš. Še posebej je velika pozornost posvečena starejšim in drugim ranljivim skupinam.

valjevoZahvaljujemo se darovalcem, ki so prinesli materialno pomoč, in so se res držali navodil in prinašali predvsem hrano in higienske pripomočke ter zelo omejeno oblačila. Tako smo lahko pripravili kvalitetne in res koristne pošiljke, ki so učinkovita pomoč na poplavljenih območjih. Velik del pomoči se je zbral v trgovinah Hofer. Prostovoljci Karitas so pred trgovinami Hofer sprejeli preko 41,7 ton pomoči v obliki hrane, čistil in higienskih pripomočkov. Pomoč se je zbirala tudi v drugih trgovskih centrih, predvsem v trgovinah Mercatorja ter po župnijah. Za večje prevoze med enotami Karitas do lokacij, kjer so se nalagali kontejnerji za pomoč, je brezplačno poskrbela Pošta Slovenije. Ob tem iskrena zahvala vsem podjetjem, ki so prispevala večje količine pomoči: Trgovini Hofer, ki je poklonila pralne stroje in pralni prašek, podjetju Lomas d.o.o., ki je prispeval večjo količino čistil, Pekarni Pečjak d.o.o., ki je prispevala testenine, podjetju TKI Hrastnik d.d., ki je prispeval pralni prašek, Pomurskim mlekarnam d.d. za mleko in podjetjem Petek transport d.o.o., Vitrum d.o.o. in Geberit d.o.o. za poklonjeno vodo.

Slovenska karitas je do sedaj za pomoč prizadetim v poplavah v BiH in Srbijo zbrala skupaj 208.367,68 EUR, od tega 39.000 EUR preko SMS – jev. Povprečen znesek nakazil na TRR znaša 72 EUR, kar je še enkrat več kot v rednih akcijah. Ker je večina darovalcev posameznikov, je ta podatek še toliko bolj zgovoren. Vse župnije so zbirale denarna sredstva za pomoč tudi v eni nedeljski nabirki, o teh sredstvih še nimamo podatka.

Slovenska karitas je do sedaj za prvo pomoč na prizadeta območja nakazala 100.000 EUR. Finančna sredstva se uporabljajo za pomoč, ki je opredeljena v apelu Caritas Internationalis: hrana, voda, higienski pripomočki in zdravila za osebe, ki so v zbirnih centrih, ter vzpostavljanje minimalnih pogojev za vračanje v poplavljene domove s poudarkoma na pomoči starejšim in drugim ranljivim skupinam. V prvi fazi bo pomoč celotnega apela Caritas Internationalis v višini 1,4 mio EUR namenjena 40.000 prizadetim osebam v BiH in Srbiji.
Preostala zbrana sredstva Slovenske karitas bodo uporabljena za obnovo domov prizadetih gospodinjstev v Srbiji in BiH.

Slovenska karitas zbira denarna sredstva za obnovo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenska karitas

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo uporabljeni samo za pošiljanje položnice na vaš naslov. V primeru plačila položnice bomo hranili vaš naslov izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas. Spremembe ali odjavo lahko posredujete na [email protected] ali 01/ 300 59 60.

  lllll