Poslanih novih 7 kontejnerjev pomoči prizadetim v poplavah

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem denarne in materialne pomoči za prizadete v Srbiji in BiH. Skupaj smo do danes zbrali 121.914,75 EUR. Do sedaj smo na prizadeta območja posredovali 100.000 EUR in sicer 50.000 karitas BiH ter 50.000 Karitas Srbije. Sredstva se uporabljajo za namene, ki so opredeljeni v apelu Caritas Internationalis: hrana, voda, higienski pripomočki in zdravila za osebe, ki so v zbirnih centrih. V nadaljevanju pa bodo sredstva namenjena vzpostavljanju minimalnih pogojev za vračanje v poplavljene domove s poudarkoma na pomoči starejšim in drugim ranljivim skupinam. V prvi fazi bo pomoč celotnega apela Caritas Internationalis v višini 1,4 mio EUR namenjena 40.000 prizadetim osebam v BiH in Srbiji.

Slovenska karitas zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji. Materialno pomoč se zbira tudi v vseh trgovinah Hofer in v nekaterih centrih Mercatorja.

karitas2Danes ponoči gre v skupnem konvoju in ob spremstvu Slovenske vojske na pot v BiH še sedem kontejnerjev iz Karitas v Ljubljani, Celju in Mariboru. Kontejnerji vsebujejo hrano, higienske pripomočke, čistila, plenice, posteljnino in druge najnujnejše artikle, ki so jih prispevali darovalci in podjetja. V prejšnjem tednu sta šla s Karitas dva kontejnerja pomoči v Srbijo in BiH. Skupaj je do sedaj Karitas posredovala devet kontejnerjev z materialom v skupni vrednosti 66.000 EUR. Za naslednji teden so s strani Karitas že napovedani 4 novi kontejnerji. Pošiljanje materialne pomoči se bo nadaljevalo v mesecu juniju. Lokacije skladišč škofijskih Karitas, kjer je mogoče posredovati materialno pomoč, so objavljena na www.karitas.si. Različne civilne pobude, ki bi želele Karitas posredovati zbrani material in imajo večje količine artiklov prosimo, da jih prej ustrezno razvrstijo na hrano rastlinskega izvora (moka, sladkor, testenine, konzervirano sadje…), hrano živalskega izvora (mesne konzerve…), ter enako po skupinah mleko, vodo, čistila, higienske pripomočke itd ter posebej oblačila.

Ob tem iskrena zahvala vsem podjetjem, ki so prispevala večje količine pomoči: Trgovini Hofer, ki je poklonila pralne stroje in pralni prašek, podjetju Lomas d.o.o., ki je prispeval večjo količino čistil, Pekarni Pečjak d.o.o., ki je prispevala testenine, podjetju TKI Hrastnik d.d., ki je prispeval pralni prašek, Pomurskim mlekarnam d.d. za mleko ter Pošti Slovenije, ki je omogočila brezplačni prevoz. Zahvala tudi vsem osnovnim šolam, prostovoljcem Karitas in drugim podjetjem in posameznikom, ki se trudijo za prizadete v Srbiji in BiH.

Imre Jerebic generalni tajnik Slovenske karitas

Zbirna mesta in možnosti za pomoč >>>